torsdag 24 augusti 2017

Biggest Loser och livet efter...

Igår var jag på tv-inspelning av två olika Biggest Loser. Först var det "Livet efter Biggest Loser - vad hände sen" och efter det finalen av Biggest Loser VIP. Självklart tänker jag inte berätta vilka som var där eller vem som vann, det får ni se själva :-)

Men som alltid när det handlar om vikt, så får jag massor med funderingar och dessa vill jag dela med mej av. Programmet som handlade om Livet efter var väldigt intressant, det är definitivt en sak att gå ner i vikt - en helt annan att sedan hålla vikten. Deltagarna i Biggest Loser tränar 8-10 timmar om dagen och lever efter ett strikt kaloriintag. Det är en tävling i att tappa så mycket vikt som möjligt på kort tid, ingen strävan alls efter ett långsiktigt hälsosamt liv - det är viktigt att ha i bakhuvudet när man ser programmet.

De flesta är i ett enormt dåligt skick och står under läkares uppsikt hela tiden, många nekas dessutom att vara med i programmet. Att ändra sitt liv från extrem soffpotatis med intag på många tusentals kalorier per dygn till att träna halva dygnet och leva på väldigt få kalorier är förstås en extrem påfrestning på kroppen. Deltagarna lever i sin lilla Biggest-bubbla under hela inspelningstiden och kastas sedan ut i verkligheten igen där allt är som det var innan de klev in i bubblan. Att fortsätta sin viktminskning eller hålla den nya vikten är svårt, det såg vi tydligt när gamla deltagare kom in i studion.

Flera berättade om sjukdomar och nästan chocktillstånd under tiden efter. Att gå från noll träning till 10 timmar om dagen och sedan till kanske en timme blev för stor omställning och det var svårt att hitta en väg som fungerade i vardagen. Det är inte många som klarar det. De flesta verkar ha gått upp i vikt, några har gått upp allt och tagit hjälp av kirurgiska ingrepp men sen är det förstås några som faktiskt klarat att hålla sin vikt och skapat ett helt nytt liv med en helt ny livsstil. Det nästan alla poängterar är TÅLAMOD! Men även att våga be om hjälp av sina nära och kära. De som lyckats hade valt att glömma allt de tidigare kunnat om vikt och träning och litat totalt på sina tränare.

Det mesta handlar om vår insida. Att omprogrammera skallen och inse att det handlar om hälsa och att livsstilsförändringar tar tid. Många börjar sin viktresa för femtioelfte gången och räknar med att misslyckas även denna gång. Det är ett rätt säkert sätt att misslyckas igen... För årets VIP-deltagare har man koncentrerat sej mest på värden av blod, blodfetter, bukfetma osv istället för att enbart prata kilon. En av deltagarna som inte kom till final valde att inte prata vikt alls, utan enbart koncentrera sej på sina värden som var drastiskt förbättrade efter bara någon månads viktkamp. En person som insåg att detta var sista försöket och att denne stod med ena foten i graven... och som nu fått livet tillbaka! Den här personen höll på att inte få komma med i programmet eftersom h*n var i så pass dåligt skick. Vikt handlar inte bara om utseende, utan även om det som händer på insidan och det som faktiskt är viktigast av allt om vi vill leva och inte bara överleva.

En tjej som satt framför mej sa drömmande "jag önskar jag fick vara med i Biggest och gå ner tio kilo". Hon hade betydligt mer än tio kilo att gå ner och verkade inte förstå alls vad som sas av de gamla deltagarna. Att det är ett jäkla jobb, sjukt svårt och inte alls någon semester. Kilona trillar inte av bara för att man går in på slottet...  det är sjukt många timmar av hård träning, skador, sjukdomar, intriger, konflikter och en massa annat. Det är jättesvårt inne i huset och ännu svårare utanför. Hon vände sej till mej när hon sa detta och jag svarade "det går på egen hand också, min man har gått ner 60 kg hemma med viktväktarna". Då sa hon inget mer.

För det handlar ju inte om VAR man gör det. Viktminskning handlar om ATT göra det. Och att fortsätta och fortsätta och fortsätta... För oss som en gång varit överviktiga handlar det om en livslång kamp för att inte få tillbaka kilona igen. Som överviktig har vi nämligen fettdepåer som har minne som elefanter och vill vara lika påfyllda som de alltid har varit och gör allt de kan för att fyllas på igen. Alltså måste vi kämpa och kämpa och kan helt enkelt inte koppla av om vi inte vill bli tjocka igen. Å då måste vi hitta en livsstil som fungerar i längden, inte någon tillfällig kur som bara gör saken ännu värre.

Oavsett vilken metod vi väljer att använda så måste vi alltså hållas oss till den och kämpa på. Jag har valt Viktväktarna eftersom den ger mej ett ganska vanligt liv, jag vill kunna äta allt  - men inte alltid. Jag vill ha mitt godis och kunna svulla med en pizza och äta pasta till middag. Jag vill ha ett så normalt liv som möjligt där jag jag kan hålla vikten utan att trixa och mixtra en massa. För mej funkar det. Men det är inte lätt, det kommer aldrig att bli lätt. Jag slappnar av lite då och då och då kommer kilona direkt, men då ger jag inte upp utan kliver upp på banan igen och gör som jag ska och som jag vet fungerar. Det har fungerat i 17 år och kommer att fungera även i fortsättningen.

Å jag som egentligen inte har något tålamod alls... Men jag vill LEVA och må så bra jag kan. Då är det bara att kämpa på, det finns lixom inget annat alternativ. Jag tänker inte så mycket - jag gör bara!

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Så himla svårt för oss som varit där att inte falla dit igen. Man måste verkligen vara 100% vaksam och se till att nöta in nya vanor.. Dietkurer funkar aldrig. Har själv jojobantat nu i cirka 15 år. Trött på det, minst sagt.

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: