söndag 6 januari 2013

"Vår" apfamilj


Natur- och djurliv här i Gambia är fantastiskt. Det finns inga stora djur förutom hyenor och flodhästar, men det finns gott om apor. Har vi tur så kommer apfamiljen på besök till vår balkong någon gång per dag. Då delar vi lite frukt med mamma apa och bebisapan och i bästa fall kommer även pappa apa. Den lilla apfamiljen stannar så länge vi har nått att bjuda på, banan är en av favoriterna men även papaya och jordnötter går ner.

Vi låter dem äta ifred, försöker aldrig röra vid dem eller komma nära. De sitter på cirka en meters avstånd från oss, äter och tittar på oss. Det är ganska häftigt att få ögonkontakt med en apa faktiskt. De är inte rädda, men restriktiva. Den lilla bebisapan kanske är 4-5 månader och håller på att lära sej att äta själv. När vi kom slickade han bara försiktigt på det vi la fram, nu tar han upp frukten med sin lilla hand och försöker äta så gott han kan. Ibland försöker han dia från sin mamma, men då skjuter hon undan honom.
Mamma apa roffar åt sej så mycket hon kan, utan minsta hänsyn till unge. Hon tar händerna fulla och äter så snabbt hon kan för att få så mycket det går. Vi försöker peta till den lille när hon inte ser och lägga frukten där hon inte är.

De ställer upp som fotomodeller åt oss så vi har en mängd jättefina bilder i kameran nu. Det är ganska fantastiskt att ha en vild apfamilj så nära och bara kunna njuta av att ha dem där. Så var det även när jag bodde här, då var det red colobus nu är det grön markatta.

Gambia är fantastiskt!


4 kommentarer:

 1. Hej ville önska ett gott nytt och så ramlar jag mitt in i Afrika hehe..Va roligt..Ha det så underbart../Blessing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Afrika och Gambia är fantastiskt! Gott nytt år själv :-)

   Radera
 2. Hejhej! Är nu åter hembördad, har varit på vift en hel vecka, så jag har inte läst så mycket om Gambia. Men förstår att ni njuter och har det bra! Lidköpingskramar med 2 plus och mulet♥

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: