måndag 7 januari 2013

Boss Lady & Happy Family


Sista hela dagen här i Gambia och det är dags att börja sammanfatta vårt äventyr. Det får bli lite som en kärleksförklaring till ett fantastiskt land, ett land som är värt att besöka och som verkligen behöver mer turister. 

När jag var här 1990-91 var det tre stora flygplan som landade här varje torsdag, nu verkar det bara var två av en mindre variant. Förr fanns både tyska, finska, norska, danska och engelska turister. Nu verkar det mest vara finnar, svenskar och engelsmän. Det märks när man är ute och går och när man pratar med lokalbefolkningen, turisterna har minskat och arbetslösheten är riktigt hög.

Vart man än går möts man av stora hjärtliga leenden och ett ”Hello, how are you?” Mej tilltalar man dessutom med ”Hello Boss Lady” och hela familjen går under benämningen ”Happy Family”. Man ser ALDRIG en arg eller sur Gambier, det mesta tas med ett ”No problem” trots att problemen är väldigt stora och ofta oöverkomliga.

Att leva som Gambier i Gambia är svårt. Turistsäsongen är mellan november och april, det är då det finns flest jobb. De arbeten som finns då är som guide, arbeten på hotell och restauranger eller som taxichaufför. Ofta lämnar man sina familjer för att flytta in till turistområdena under turistsäsongen, bor på stranden och försöker tjäna så mycket man bara kan. De pengarna ska sedan räcka resten av året, men det gör de inte. Har man tur kan man få jobb i hamnen eller på flygplatsen, arbeten som är året runt. Det man tjänar delas ofta av flera familjer, kanske en hel by. Detta är förklaringen till att de flesta vill härifrån och gör allt för att komma till tex Sverige eller England.

Med detta i bakhuvudet är det inte lika jobbigt att konfronteras med alla dem som vill hälsa, ta i hand, prata lite eller erbjuda sina tjänster. Alla är otroligt vänliga, några enbart för att tjäna pengar – men de allra flesta är goda av naturen. Man hjälper sina vänner och är måna om varandra. I går blev vi erbjudna att låna pengar av våra Gambiska vänner, trots att det knappt har några själva. Vi tackade förstås nej och sa att vi nog löser det ändå. Å det gjorde vi! 

De sista grejer som vi har kvar i den stora resväskan ska ges bort idag, städaren ska få en t-shirt och några godisbarer, en av Juniors nyfunna vänner ska också få kläder men även kalsonger och godisbarer.  Det blir svårt att lämna allt här, men vi kommer tillbaka och det kommer inte att dröja 22 år. Tyvärr har vi fortfarande inte träffat Dodo, det är sista chansen ikväll. Om vi träffar honom finns det saker kvar även till honom, träffar vi honom inte så tar vi med grejerna hem tills vi kommer hit nästa gång.

Tycker du om värme, sol, stränder med sand som florsocker, god mat, bra fiske, fåglar och apor – ja då ska ni åka hit! De flesta som vill ha värme på vintern åker till Thailand, men testa Gambia nästa gång. Visst, vattnet är inte riktigt så varmt som i Asien, men värmen på land är mycket behagligare. Om ni bara vågar åka hit så kan jag nästan lova att ni inte kommer att ångra er. Vi kommer definitivt tillbaka, inom fem år har Martin lovat mej. Jag längtar redan.

6 kommentarer:

 1. Så fantastiskt! Tiden går fort, är det redan hemresa strax?
  Jag hade inte ett dugg emot att ta ett par veckor i Afrika.
  Jag har varit slö på bloggen, men har umgåtts. Förstår att du både umgåtts OCH bloggat, starkt gjort! Kram♥

  SvaraRadera
 2. ohh det låter härligt,passar på att säga välkommen hem snart då.
  hur varmt är det där då ? luft? vatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vi har haft ca 33 grader varmt på dagarna och runt 23-24 i vattnet.

   Radera
 3. Intressant att läsa om dina och din familjs upplevelser.
  Det är så roligt att göra resor och se nya saker med sin familj, det blir liksom dubbelt så trevligt.
  Förstår att ni reser dit igen.
  Jag tycker ju inte om sol och bad men däremot att strosa omkring och upptäcka nya saker i andra länder, träffa ortsbefolkningen och bara vara.
  Ha en fin hemresa och sköt om dig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte om bad, men sol! Vi har himla kul när vi reser tillsammans och jag hoppas det ska fortsätta så även nu när killarna är vuxna.

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: