lördag 26 januari 2013

Är Afrika farligt?

Vår strand i Bakuto, Gambia, Afrika.
När jag var och handlade i Tumba Centrum idag frågade en av expediterna vart jag varit eftersom jag är solbränd. Jag berättade att vi var till Gambia över nyår och rekommenderade henne att åka dit, som jag alltid gör när någon frågar. Då säger hon spontant "Men det är väl väldigt farligt i Afrika och man blir väl ganska sjuk där?" Hon är inte den första som påstår/frågar just detta och jag blir lika ledsen varje gång.

Jag har rest runt i MÅNGA länder. Jag har blivit utsatt för brott i bla Venezuela, Mexico, Tunisien, Tyskland och Sverige. Jag har blivit sjuk i bla Mexico, Thailand, Sri Lanka, Gambia, Zanzibar, och Sverige. Värst var det i Mexico då jag både fick salmonella och vi blev bestulna. Brott sker överallt, tillfället gör tjuven heter det ju... å sjuk blir man också överallt lite beroende på hur man lever, vad man äter och om man har tur eller otur. Varför finns då dess fördomar om att Afrika är värst?

Afrika är ju dessutom en kontinent, inte ett land. Klart man inte ska åka runt som ensam tjej i tex Uganda. Men det ska man inte göra i Colombia eller Mexico heller... I Gambia har jag aldrig blivit utsatt för något brott och då har jag alltså bott där och varit där en långt tid. Jag har heller aldrig hört någon som blivit utsatt för något brott där. Inte heller i Tanzania, Zanzibar eller Egypten. Att folk blivit sjuka i Gambia är inte alls ovanligt, men oftast handlar det faktiskt inte om magsjuka utan om solsting. Å något jag aldrig hört talas om någon annanstans än i Sverige är kräksjuka...

Tro inte på allt ni hör, utan bilda er en egen uppfattning. Tycker man att allt är farligt då kanske man ska stanna hemma, för det är ju ganska farligt att leva trots allt. Men jag kan nästan lova att om man som gammal van Asienresenär faktiskt skulle våga ta steget och åka till ett land i Afrika - då skulle man aldrig åka till Asien igen. Så fantastiskt är det!


4 kommentarer:

 1. Ja, håller med om att det är bäst att undersöka själv!
  Nu har ju du redan varit och bott i Gambia, så du visste lite mer, även om det var länge sen.
  Jag kan tänka mig att åka dit.
  Nu har jag glömt anledningen till att du bodde i Gambia tidigare, eller har du inte sagt det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var där på semester och blev erbjuden jobb. Så jag åkte hem, packade om och åket tillbaka :-)

   Radera
 2. Jag förstår hur du menar. Jag har själv funderat i samma banor tills att jag läste ditt inlägg. Problematiken är ju just att extrem fattigdom också föder brottslighet. Men Afrika är en kontinent som inte är ett land precis som du skriver.
  Kolla bara på NYC där är det extremt stor brottslighet och det beror inte bara på fattigdom utan där är alla anledningar ett stort omfång av "stort och smått"

  Jag tror inte att Afrika i det stora hela är värst av alla länder, men man bör vara försiktig när man reser runt, för det är fattigt, och precis som vettet säger så kanske man inte ska pryda kroppen med dyra smycken etc.. Man får ju tänka lite också.

  Kram
  Stoffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det finns ingen extrem fattigdom i Gambia, de allra flesta har mat och äter sej mätta varje dag. Så det är absolut inte så att man måste själva för att överleva och därför är brottsligheten inte särskilt hög heller.
   Man ska ALDRIG skylta med en massa bling vart man än reser!

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: