tisdag 30 augusti 2011

Julklappspyssel

Jag vet att det inte ens är september, men här planeras julklapparna för fullt! Jag kom på värsta bra idén häromdagen, som jag nu spånar vidare på... Måste bara ha några detaljer färdiga innan jag kan fixa all.

Blir det som jag tänkt, så får ungarna bara en enda julklapp i år - men den blir desto bättre! Den ena kommer bli superglad, den andra kommer bli glad. Vi alla kommer bli nöjda i slutänden. Kryptisk? Jupp, men så ska det vara med presenter  :-)

Jag älskar att planera julklappar och är alltid ute i god tid. Medan de flesta är ute i sista minuten och stressar ihjäl sej sitter jag och tittar på och förundras över folks oförmåga att planera. Eller handlar det om att det SKA vara stressigt innan jul? Att det är stressen som är grejen?

Jag brukar ha det mesta klart innan advent. Första advent julpyntar hela familjen hela huset och ungarna fixar pepparkakshuset. Då är alla paket inslagna och läggs under granen. Sen har vi heeela advent på oss att njuta av alla ljus och julmusiken.

För mej är advent och julen det enda positiva from oktober tom nyår - alltså måste man suga på karamellen. Vi brukar ju åka till värmen, men i år ska vi vara hemma. I Januari fyller vi år, då är det ok. Sen är det läskigt, kallt och tråkigt i februari-mars. I april återkommer ljuset, värmen och livsgnistan igen.

Så jag fortsätter att planera mina julklappar... ska bli kul att se vad ungarna säger  :-)

.

8 kommentarer:

 1. Nej, jag tror inte att någon vill ha det stressigt kring jul. För mig är det så här att om jag börjar tänka på julklappar nu, DÅ blir jag stressad; det är på tok för tidigt, och jag är stressad över att hösten redan är här. Jag lever i nuet och inte i framtiden så jag är inte ända borta vid julen än. Dessutom avskyr jag jul (och alla andra högtider också för den delen) och önskar inte skänka dem en tanke förrän jag verkligen måste. Så du förstår att det inte alls behöver handla om en oförmåga att planera. Vi är alla olika. Du gör som du gör, och vi andra gör som vi gör, och ingen behöver ju egentligen ha någon åsikt om någon annans sätt att agera, för det finns inget rätt eller fel. Bara det som passar en själv. Eller inte.

  SvaraRadera
 2. Men håller du inte med om att många spelar på julstressen och verkar vilja ha det så. Att det nästa är en sport att köpa julklapparna strax innan Kalle osv. Precis som att stress är något "fint", då är man viktigt lixom... kan inte förklara det, men det känns som om man SKA vara stressad.

  SvaraRadera
 3. Jag börjar inte köpa julklappar förrän det är inom bytesiden kvittomässigt; men i tanken så är jag nästan klar... :)
  Jag vill njuta av hösten innan jag börjar tänka på julen. Var årstid har ju sin tjusning; man måste ju leva i dagen, inte morgondagen!

  SvaraRadera
 4. Sant och bra om det handlar om en grej... En upplevelse måste bokas tidigt och går inte att byta :-)

  SvaraRadera
 5. Nej, jag tror inte att folk "spelar på" julstressen. Jag tror att de är stressade året runt av att leva i vårt hektiska samhälle. Och så tror jag att Ninnebeth har rätt i att man inte vill köpa julklapparna så tidigt att de sedan inte går att byta.

  SvaraRadera
 6. Jag planerar mina julklappar i god tid och handlar en del, men de flesta handlas i nov-dec, men mitt mål är att vara klar till 1:a advent eftersom vi numera har ett födelsedagsbarn vid lucia.. Efter hennes kalas gillar jag att vara klar med det mesta så att vi kan njuta av de sista adventhelgerna. Vuxenjulklappar har vi gjort det lätt för oss, vi köper EN julklapp för ca. 100 kr och har ett julklappsspel:) DET är julens höjdpunkt! Julmaten försöker jag att laga och frysa in det som går, men vi har knytis på julafton, så det brukar inte röra sig om så mycket mat. Anki

  SvaraRadera
 7. Va härligt med någon som tänker till före Jul!

  SvaraRadera
 8. Låter klokt i mina öron, Anki :-)

  Fido: mmm, men så är jag lite egen oxå :-)

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: