lördag 19 augusti 2017

Ni måste åka till Hanaholmen!

Idag ligger jag helt utslagen i soffan, trött och med halsont, och tycker lite synd om mej själv. Jag tänker tillbaka på två fantastiska dygn i Finland. En resa jag verkligen sett fram emot och som blev ännu bättre än jag trodde. Vilket ställe vi har varit på - ni måste åka dit!

Jag har varit i Helsingfors flera gånger, men bara några timmar när vi varit på kryssning. Då hinner man gå in till city, gå förbi Fazer, kolla runt i de olika varuhusen, äta lunch eller ta en fika och sen är det dax att gå tillbaka till båten igen. Har man tur är det fint väder och då är staden extra fin och trevlig. Mer än så har jag inte sett och det är faktiskt det jag sett av Finland, typ... Det är nästan så man skäms faktiskt...

Nu hade vi mer tid på oss och det är jag väldigt glad över. Vi bodde alltså på Hanaholmen, som bara det är en upplevelse i sej. Det ligger nära hamnen i Helsingfors, men tillräckligt långt bort för att man ska komma till en helt annan miljö. Så fint! Vår tur med ribbåten tog oss runt Helsingfors Skärgård som är minst lika vacker som Stockholms Skärgård och verkligen visade upp staden från sin bästa sida när solen till slut kom fram och lyste upp vår dag. Havet glittrade och allt var helt perfekt!

Nästa gång ni åker på kryssning, så tycker jag att ni ska kliva av och stanna minst en natt. Visst finns det hotell inne i Helsingfors, men ta er gärna den korta biten till Hanaholmen - ni får lixom lite extra allt då. Vacker miljö, fantastisk mat, trendigt boende och trevlig personal, extra allt. Vi är bland de första att testa höstens nya smakmeny och den vill ni inte missa! Jag har nog aldrig förr ätit en så välkomponerad och sammanhängande meny, där alla rätter är precis lika goda och med otroligt vacker uppläggning. Jag har ätit på restauranger med en och flera Michelinstjärnor, men detta slog faktiskt det! Den kökschefen ska de hålla hårt i!

Vår meny bestod av:
*Rostad röding, stekt svartrot, svartrotspure och blåmusselsås.
*Helrostad selleri, stekt svamp och västerbottenost.
*Biff Wallenberg på Charolaisoxkött från Bosgård, mandelpotatispure och grönkål.
*Ytterfilé av bog av ren, puré av äpple och palsternacka samt stekt palsternacka.
*Yoghurtmousse, havtornssorbet, marinerade havtornsbär och karamelliserade nötter.

Till alla rätter fick vi passande viner.

Hela menyn kostar drygt 600 kr, drygt en hundring per rätt alltså och vill man ha vinpaketet så kostar det knappt 500 kr extra. En helt fantastisk middag för den som verkligen gillar och är intresserad av mat och dryck eller bara vill njuta av god mat. Den går även att få vegetariskt förstås och även rätterna var och en för sej som huvudrätter om man inte vill ha en hel meny.

Överhuvudtaget var maten helt fantastiskt på Hanaholmen och när vi pratade med kocken och hans personal kunde man se ett genuint matintresse hos dem alla, men även hos Hotelldirektören Kai och övrig personal.

Hotellet passar särskilt "vuxna" gäster som vill ha det där lilla extra. Det är även ett konferenshotell och var ganska många konferenser på gång när vi var där. Men det finns bara 66 rum, vara två sviter - så det känns inte trångt även med mycket folk på plats. Området är ganska stort och finns många platser att dra sej undan på och få sitta ifred. Självklart finns det bastu, det är ju Finland! Och till bastun finns förstås en pool och badbrygga, som några av oss testade, dock inte vi - vi valde att gå runt och fotografera under den tiden istället.

Vi trivdes så otroligt bra att vi planerar att komma tillbaka till våren igen. Då ska vi stanna lite längre och kolla in Esbo och Helsingfors och se vad som är möjligt att göra utan bil över en långhelg. Vi konstaterade nämligen att vi svenskar vet alldeles för lite om huvudstaden i vårt östra grannland och att det måste ändras. Det är ju så enkelt och prisvärt att åka och finns förmodligen en himla massa som borde ses och upplevas. Så det ska vi göra!

Men redan nu tycker vi förstås att vi ska besöka både Helsingfors och Hanaholmen, om inget annat så för den härliga miljön och den goda maten.  Ni kommer inte att ångra er!


4 kommentarer:

 1. Hej!
  Det här är en bjudresa från Silja-Line, eller hur? I syfte att du ska skriva om den. Då måste du tydligt ange det vid inläggets start. Läsarna måste veta från början att de läser reklam, så kan de också göra valet att hoppa över inlägget. Och så ska du förmånsbeskattas...) Det gäller alla teaterbesök och annat du bjuds på och berättar om Det gäller alla bloggare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Syfte med den här resan var att uppmärksamma Finland 100 år, inget annat. Jag skriver alltid från alla mina resor och är något extra bra så skriver jag det. Det är inga bjudresor som bloggare, utan pressresor utan krav på att skriva något. Jag är mest med för att ta bilder. De teatrar vi går på är oftast förhandsvisningar där vi är testpublik och som är gratis för alla. Jag får dessa biljetter för att jag tidigare jobbat på teater och många av oss gamla anställda får dessa. Självklart skriver jag om det, jag älskar ju teater! När jag har samarbeten och får betalt för att skriva ett inlägg, så framgår det tydligt. Bloggen är min dagbok, Magasinet duifokus.se är mitt jobb om än oavlönat än så länge.

   Radera
 2. Det här är en bjudresa från Silja-Line, eller hur?


  เย็ดสาว

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag kan skriva om platser och saker jag gillar ändå.

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: