fredag 16 juni 2017

Jane Austen och Mr Darcy´s skjorta

Jag har glömt att berätta om en utflykt jag gjorde för ett par veckor sedan. När jag "träffade" Jane Austen och kände på Mr Darcys skjorta... den där som var alldeles våt i en filmscen som fick alla kvinnor att gå bananaz  :-)

På Skoklosters Slott har man precis öppnat en utställning med kläder från Jane Austens filmer och jag var inbjuden till invigningen av utställningen. Jag kommer inte ihåg att jag varit på Skokloster förut och har heller inte läst eller sett något av Jane Austen... självklart ville jag slå två flugor på en smäll!

Skoklosters Slott ligger verkligen på vischan! Det är långt att köra för en som bor söder om Stockholm, hade jag fattat hur långt hade jag nog tagit Strömma-båten från stan istället. Man kan nämligen åka från Stadshuskajen direkt till Skokloster och då även äta på vägen, utställningen ingår dessutom i priset. Nu vet jag det till nästa gång och vill gärna tipsa er om att ta den vägen.

Väl framme hade jag gått om tid att upptäcka både slottet och dess omgivningar. Jag kom nämligen dit i väldigt god tid. Jag funkar så när jag inte är helt säker på vägen, då åker jag tidigt och hittar jag direkt så blir jag alltså väldigt tidig... men det gjorde inget! Slottet och parken kräver en del tid om man vill ta en massa bilder och det ville ju jag!

Utställningen är alldeles ljuvlig! Å då vet jag alltså nästan ingenting om Jane Austen. Självklart har jag hört talas om och sett bilden med Mr Darcy i den våta skjortan, så den kände jag igen och tummade lite extra på. Vilket man säkert inte får... Det är alltså originalkläderna från filmerna, klänningar som burits av Kate Winslet och Emma Thompson och kostymer som bla Hugh Grant och Colin Firth haft. Klänningarna är så otroligt vackra och de är många! Ett av rummen är enbart med bröllopskläder och brudklänningar från tre olika filmer.

Här finns även hattar, handskar och en del andra attiraljer. Tyvärr ingen skor, vilket jag saknade... jag gillar ju skor och särskilt skor från tidigare århundraden. Så det var lite synd, men de är förmodligen i för dåligt skick för att visas upp.

Eftersom jag inte varit på slottet tidigare passade jag på att se resten av det när jag ändå var där. Skoklosters slott är otroligt vackert och välbevarat, jag måste verkligen rekommendera ett besök där! Utställningen med Jane Austen har man i rum som vanligtvis inte är öppna, så åker man dit under utställningen får man alltså se delar av slottet som inte visats på länge  - plus det som brukar vara öppet. Det blir lite extra allt!

Jag som gillar slott, kostymfilmer och gamla kläder var förstås i himlen och kan inte nog pusha er att åka dit. Det är så fint!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: