onsdag 8 mars 2017

Jag är så imponerad!

Ni vet ju att jag gillar pälsdjur. Ni vet däremot inte att jag har två... Pälsbollen Baileys känner ni till, men att Martin är mitt andra pälsdjur kanske ni inte vet? Men så är det! Martin och Baileys är, eller rättare sagt var, nästan lika håriga faktiskt. Men inte nu längre!

Det där med hår på ryggen får oftast kvinnor att rynka på näsan. Männen själva ser det ju inte... Hår på brösten däremot råder det delade meningar om och anses ofta som manligt. Det enda som håret på ryggen stört mej, är att det är jag som får ta bort det! Folk tittar en hel del och inför varje vår, några gånger under sommaren och inför semestern så har vi stått där. Först ett varv med samma trimmer som vi använder på pälsbollen, för att ta bort det värsta. Sen rakapparat och till sist hyvel. Det är även ett problem med rygghår vid tex massage. Massören fastar i hårstråna, får inte tag ordentligt i huden och det blir obehagligt för bägge. Så det är alltså inte bara en skönhetsgrej.

Vi testade vaxning, men när Martin hotade med att flytta om vi fortsatte så la vi ner det projektet. Nu har vi tagit steget till "laser"... IPL! Skeptisk som jag är så gav jag det inte så mycket hopp. Snacka om att bli förvånad! Och imponerad! 

IPL är högintensivt ljus som sänds genom huden. Ljuset omvandlas till värme och kan användas för flera saker. Jag och min mamma har använt det för hudföryngring i ansikte och bålen, men det funkar även för ärrbildningar, ytliga blodkärl mm. Genom att använda specifika våglängder för att behandla olika ytor på huden kan man nå målet - utan att skada omkringliggande hud och vävnad. När ljuset riktas mot huden där exempelvis mörka hårstrån sitter, absorberar pigmentet (melaninet) ljuset och en omvandling till termisk värme uppstår, varvid pigmentet i stråt fungerar som en målsökande robot (ledare) och värmen förs ner i botten av hårsäcken. Uppvärmningen gör att celler för nybildning skadas.

Det här skickade jag alltså iväg Martin för att göra. Vissa sa att det gjorde ont, andra sa att det inte kändes alls... Efter behandlingen som tog mindre än 30 minuter, kunde han konstatera att det knappt kändes. Innan behandlingen skulle han vara så slät som möjligt, så det var bara att köra tunga artilleriet av hyvlar kvällen innan och i princip ta strå för strå. Men eftersom pälsen växer snabbt, så fick Maria på Total Hälsa ända köra ytterligare ett varv med hyveln innan behandlingen. 

Sen var det bara att vänta på resultatet och se... efter en vecka brukar stråna i vanliga fall vara ca en centimeter, nu var det noll! Efter två - tre - fyra veckor var det fortfarande slätt! Sen kom det små ljus, mjuka strån - alla de sträva svarta var borta! Och de höll sej borta! Resultatet efter två månader var helt sjukt! Å när Martin var tillbaka häromdagen för att göra en andra behandling var stråna ungefär en centimeter långa, mot de fem cm han hade innan. Här pratar vi alltså virvlar i håret längst ryggraden... Nu var nästan allt borta! På en enda behandling!

Just IPL funkar bäst på mörka strån. Har ni problem med detta är det inget att tveka på! Ta kontakt med tex Maria för konsultation och se hur oddsen ser ut. Har ni ljusa strån så kan ni också ta en konsultation, även om resultatet inte är lika bra så kanske ni ändå blir nöjda. Hur som helst så ska ni göra det nu! Innan solen börjar påverka pigmentet. Bästa årstiden för detta är alltså vintern, så passa på NU om ni ens har tänkt tanken.

Skeptikern är alltså överbevisad och väldigt imponerad! Det känns helt galet att en enda behandling kunde göra så mycket! Å att jag aldrig mer kommer att stå med trimmern och raka Martins rygg... 9 år senare lixom... Nu är det bara hunden som ska använda den  :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: