torsdag 9 mars 2017

Fick mej att fundera över bloggandet...

En fd kollega och vän har börjat blogga och bett mej om lite hjälp med tips, råd, layout osv. Alla hennes frågor och funderingar fick mej att börja fundera över bloggvärlden, jag har hållit på så länge att jag inte tänker så mycket på den längre...

För mej började bloggen som ett skyltfönster när jag blev nominerad till Riksdagen 2006. Då låg jag på Expressen och allt var väldigt nytt för oss alla. Blogportaler var sällsynta och bloggarna väldigt enkla, men vi hade redan från början väldigt många läsare. 2008 la Expressen ner bloggarna och jag kom hit till blogger istället. Här har det mesta funkat prickfritt under alla år och för mej som inte är det minsta intresserad av datorer har verktygen varit lätta att förstå.

När jag nu fick frågan om bloggportal, design, bloggnamn osv blev jag lite ställd. Min vän hade valt Wordpress som jag försökt att förstå men verkligen inte fattar alls. Å det gjorde inte hon heller... Jag har hört att WP är lite knepigt att lära sej men att man sedan kan göra nästan vad som helst när man väl fattat galoppen. Eftersom ingen av oss har någon lust att lära oss en massa, utan bara vill skriva så flyttade vi bloggen till blogger. Nu kan jag mycket lättare hjälpa henne!

Men det är baske mej inte lätt att hjälpa någon igång. För mej går ju allt automatiskt! Att bygga upp en helt ny sida... var hittar jag verktygen, hur gjorde jag med färger, typsnitt och gadgetar. Det är ju faktiskt en liten djungel och ganska mycket jobb att få till en snygg sida. Å sen då, när sidan är klar? Hur får man läsare? Hur ska man skriva? Vad är rimligt att sikta på i besökare? Ska man ha bilder? Frågorna var många, så det var bara att gräva i minnet och försöka hjälpa till så gott det gick.

Nu finns det iaf en grund och ett inlägg. Nu ska bara header och en massa detaljer fixas. När allt känns hyfsat färdigt hamnar hon förstås som favorit i min blogglista. Då får ni också se. Man lär sej mycket på att "börja om" och hjälpa andra. Det är faktiskt rätt kul! Jag är helt säker på att min vän kommer att få till en riktigt härlig blogg, för är det något hon kan så är det att uttrycka sej. Dessutom ät hon rolig och minst lika galen som jag är!

Bloggvärlden har gett mej så otroligt mycket, självklart vill jag dela med mej! Jag har lärt mej massor, lärt känna mängder med nya människor och även utvecklat mej och mitt skrivande hur mycket som helst. Dessutom är ju Du i Fokus ett resultat av bloggen! Klart jag vill hjälpa till! Att blogga är ju kul - och de allra flesta i bloggvärlden är bra människor, även om det finns ett och annat undantag. Men det gör det ju överallt  :-)

Så keep on blogging!

6 kommentarer:

 1. Nu har inte jag använt mig av wp som bloggportal, men har förstått att upplägget bär man använder wp som helt egen ska vara typ samma. Det som jag känner är största skillnaden mot blogspot är väl att wp är anpassat för att kunna göra det mer personligt. Jag som tillbringat måååånga år på blogspot hade en inkörsperiod innan jag vande mig vid wp men har inte ångrat alls att jag valde att gå vidare dit.
  När det gäller utseendet är det ju egentligen bara den personliga smaken som styr. Jag kan tycka att det är viktigt att tänka på att färger och nyanser ska matcha lite, men det är jag. Där kan jag tycka att wp är bättre, det finns ett stort utbud på olika teman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dej! Men du har ett intresse och är rätt kunnig, vilket inte vi varken har eller är... Ska jag hjälpa till så är det ju en fördel om jag kan göra det också :-)

   Radera
 2. och din väns bloggadress är?

  SvaraRadera
 3. Jag hade min expressenblogg t.o.m. våren 2011. Då fick man välja att ta mig sig bloggen till Blogspot eller Wordpress. Jag hade redan tidigare testat lite olika bloggportaler, men kom fram till att Blogspot passade mig bäst. Jag har kvar mitt WP-konto, men tycker där blivit så krångligt att utveckla, så där har jag inte tålamodet.
  Det är kul att blogga 💙

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: