onsdag 18 maj 2016

Varför är kvinnor så elaka?

There is a special place in hell for woman who dont help other women. Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper andra kvinnor. Så brukar min ganska nyfunna vän Annika säga så fort jag tackar henne för något hon hjälpt mej med.

Jag har funderat lite på uttrycket, just för att jag tycker det är så himla bra och för att jag blivit lite nyfiken på vart det kommer ifrån. Vad jag har förstått så var det Madeleine Albright som myntade uttrycket under en lunch för kvinnliga företagare och sedan använt det under åren.

Nu kan man ju tycka att alla ska hjälpa varandra, inte bara kvinnor. Och visst är det så! Men är det någonstans man ser elakheter, baktalande och krokben så är det mellan kvinnor. Självklart finns det mellan män också, men jag vågar påstå att det inte är lika vanligt bland män som bland kvinnor (ller också gör männen det snyggare, så det inte syns lika tydligt). Lyssna på Albrights ord och fundera på vad de verkligen säger och betyder.

Jag har själv varit utsatt för en massa skit och det har så gott som alltid varit kvinnor inblandade. Vad som triggat deras elakhet har jag ingen aning om. Redan som liten tyckte jag bättre om grabbarnas sällskap eftersom de körde med raka puckar och jag kände mej trygg med dem. Under åren har det varit mobbing på arbetsplatser, nättroll och puckon som ringt på nätterna. Alltid kvinnor.

Varför är kvinnor så elaka mot varandra? Handlar det om avundsjuka eller är elakheten medfödd? Ingen människa föds väl elak? Det är väl sånt man lär sej på vägen lixom... kanske vill man uppnå nånslags status genom att baktala någon annan. Kanske tror man att man kan vinna något genom att sänka någon annan. Vad vet jag.

Jag tror på att vara schysst! Mot alla! Självklart har även jag mina dåliga dagar, det har vi alla, men jag är inte medvetet elak bara för att vara elak. Jag har för länge sedan förstått att man vinner mer på att vara schysst och därför försöker jag att prata gott om, och stötta, de som är runt mej. Det kan dessutom vara ganska intressant att ifrågasätta andras skitsnack och se folks reaktion när man frågar hur det vet att det de säger är sant...

Så vad säger ni? Ska vi slå ett slag för snällhet och försöka vara lite schysstare mot varandra? Å när någon ber om er hjälp så hjälper ni till! Är det någon som inte vill hjälpa er eller säger något elakt om er eller någon annan så är det bara att citera Albright "There is a special place in hell for woman who dont help other women". Att hjälpas åt är ju så självklart! Å tänk så mycket trevligare världen skulle bli om vi alla hjälptes åt, var schyssta och stoppade elakheter och rykten.

Tack Annika för att du fick mej att tänk på det som faktiskt är så självklart! Nu sprider vi budskapet! Be nice!!!


1 kommentar:

  1. Mycket bra och tänkvärt!
    Tror en del kvinnor är avundsjuka och så sänker de andra för att må bättre själva, vilket de säkert ändå inte gör.
    Det är mig så främmande, men har dock råkat ut för denna avundsjuka.
    Stor kram, fina du ♥

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: