söndag 9 juni 2013

Rapport från Smile i Gambia

Smiles mamma har gul huvudbonad
Regnperioden har börjat i Gambia och sjukdomarna frodas om man inte tar hand om sej. Den där magmasken jag beskrev tidigare, är ett problem även när det gäller att hålla sej ifrån andra sjukdomar. Eftersom masken tar all näring, så drar man ofta på sej flera andra mer eller mindre allvarliga sjukdomar och har svårare att blir frisk från tex malaria.
Frukost
Vi lyckades samla ihop nästa 500 kr från er läsare och ytterligare 400 från våra medlemmar, så häromdagen förde jag över 1000 kr till vår svenska kontakt i Gambia som nu ska köpa maskmedicinen. Smile hämtar medicinen, instruktioner och de pengar som blir över hos henne och åker sedan upp till sin by. Hans familj kommer alltså att bli fri från masken för en tid och på så sätt behålla den näring som kroppen så väl behöver och i bästa fall klara sej bättre från sjukdomar under årets regnperiod.

En av "våra" fotbollar!
Jag "pratar" med Smile över internet minsta varannan dag. Han har nu fått sitt id-kort som gör att han kan ta vilket jobb han vill. Han går ut varje morgon och hör sej för om jobb, ibland finns det i hamnen, ibland finns det i Senegal där han jobbar med timmer. Just nu var det något trassel med tillstånd som gjorde att de inte kunde hålla verksamheten igång för tillfället. Så han gör vad han kan och redovisar i stort sett varenda steg han tar. Jag berömmer, pushar och säger att vi är stolta över honom.

Hårt jobb!
Nu har han använt telefonen som vi skickade och tagit bilder från sin vardag, familjen och sin by. Så himla skoj att se! På en av bilderna ser man en lite pojke med en av de tre fotbollarna som vi bidrog med. Snacka om bildbevis! Vi gör en otrolig skillnad i hans liv och vi är helt säkra på att detta ger honom bättre förutsättningar för att nå hans egna mål och kanske till och med kan hjälpa honom att uppfylla hans drömma. Hans mål är att skaffa ett bra jobb och försörja sin familj, hans dröm är att lämna Gambia för att studera och arbeta i tex Tyskland eller England. Jag har försökt förklara för honom att det inte är så lätt att komma som Gambier till ett nytt, kallt land som oftast är fullt med rasism och fördomar. Men han tror att allt kommer att lösa sej bara han kommer till ett rikt land.

Allt görs förhand
Han förstår inte vad snö, is och vinter är. Han kan inte riktigt förstå att man inte kan sova på stranden om man inte har någonstans att bo. Han har ingen aning om vilken rasism han kan utsättas för eller hur svårt det är att få jobb även här. Men vem är jag att stoppa hans dröm? Självklart kan jag bara berätta hur svårt även vi har det i våra rika länder, så får han själv välja vilket liv han vill leva. Vi kommer iaf få veta hur det går, vi kommer alltid att ha kontakt och träffas även i framtiden.

Smile har bjudit oss på lunch i sin by! Tyvärr dröjer det nog ett tag innan vi kan komma dit... Vill även du hjälpa oss att hjälpa Smile och hans familj? Skicka ett mail till mrinda@swipnet.se  :-)


2 kommentarer:

  1. Du har ett stort hjärta, Marlene!
    Så fint att se bilder från Smile och där han bor.

    SvaraRadera
  2. Oj, jag kan inte ens tänka mig att mina en dag ska ta studenten. Helt galet! :D

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: