måndag 20 maj 2013

Hur tänker man?

Har haft en lång dag i Tingsrätten och som alltid när jag sitter där och lyssnar så poppar det upp en massa tankar...

Just idag hade vi en ung tjej som blivit våldtagen, för ett tag sedan en ung kille som supit sej redlös och blivit misshandlad. Bägge hade sina föräldrar med sej eftersom de också blir kallade till rättegången när ungdomarna är under 18 år.

Jag tittar ofta på föräldrarna och undrar hur de mår och tänker. Jag är väldigt tacksam för att jag inte vet hur det känns när ens avkomma berättar såna här hemska grejer och jag hoppas att jag ska slippa uppleva det även i fortsättningen. Jag vill helst inte veta hur det känns att sitta där som förälder och lyssna...

Jag antar att man anklagar sej själv ganska mycket. Hur stor skuld lägger de på sej själva? Jag kan tänka mej att man undrar om man hade kunnat göra något annorlunda. Men är det föräldrarnas fel? Och isf hur mycket är föräldrarnas fel? Även om man säger att alkohol faktiskt är farligt så är det väl väldigt få ungdomar som lyssnar... när ungdomarna berättar säger de ju själva att de supit sej redlösa mer än en gång, så inte har de lärt sej något på vägen heller. Inte ens dåliga erfarenheter hjälper alltså.

Det man kan konstatera är nämligen att i nästan samtliga fall så är det alkohol inblandat. Nu ska man inte skylla en våldtäkt på en fylla, men sanningen är den att jag nog aldrig hört någon nykter ungdom som blivit våldtagen eller misshandlad under alla mina år i Tingsrätten. Alkohol ställer till med en jäkla massa skit, så är det bara!

Vi återvänder till ämnet... Tänk er att sitta där och höra hur dottern i detalj berättar hur mycket hon druckit, hur hon spytt och inte kunnat ta hand om sej och sen redogöra detaljerat om ett övergrepp. Hur någon sliter i kläderna, särar på benen och tömmer sej i henne... Jag mår illa bara jag tänker på det. Kan man överhuvudtaget fungera normalt när man fått höra nåt liknande om ens bebis? Vill man inte bara DÖDA? Ha livet av den som gjorde det eller åtminstone se honom inlåst resten av livet på vatten och bröd, max!

Sen händer det att föräldrarna inte kommer, det gäller oftast när det är killar som är åtalade. Varför är man inte där? Orkar man inte höra? Jag kan inte se en enda ursäkt till att inte finnas med vid sitt barns rättegång oavsett om h*n är offer eller bov. Det är lixom min förbaskade skyldighet att se vad ungen min ställt till med eller råkat ut för.

Ja, sånt här sitter jag alltså och funderar på... vad tänker ni när ni läser detta?

8 kommentarer:

 1. Usch. Så mycket hemska saker händer när man druckit. Tycker också att det är viktigt att föräldrarna ska vara på plats oavsett om man är offer eller bov. Båda behöver sina föräldrar där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom ska föräldrarna ta sitt ansvar och se vad deras avkomma ställt till med.

   Radera
 2. ja hua vad det händer mycket hemskt när alkohol är inblandat. Särskilt bland unga, Dem förstår inte bättre, och dricker så mycket att precis allt som kallas förstånd försvinner. Det är hemskt för det ställer till med så mycket. För dem och allra minst för andra :(

  Kram
  Stoffe

  SvaraRadera
 3. Jag tänker att det är illa hur det har blivit..
  När man inte kan göra ett misstag som ung(dricka lite för mycket) utan att riskera att råka så illa ut.
  Och att inte föräldrar orkar, vill, törs, bryr sig tillräckligt.
  Vissa anser att jag curlar mina ungdomar genom att alltid åka och hämta dem när de är ute och roar sig - om de vill alltså. Men jag curlar inte, jag gör det också för min egen skull - jag har jobbbat i stan och sett hur ungdomar råkar illa ut. Och det behöver inte vara mycket de har druckit heller, om ens något.
  Och de som bär sig illa åt är ofta inte påverkade heller, det är annat som driver.
  Fast de kommer sällan till rätten, de är "smarta" nog att hålla sig undan rättvisan.. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte det är att curla när man hämtar hem sina ungar, det är föräldraansvar. Ibland är det tom häftigt att tas av Polisen... mysko resonemang kan jag tycka.

   Radera
 4. Föräldraansvaret verkar ibland inte finnas eller påtalas! "Körkort" för att skaffa barn! Svårt/mycket svårare att adoptera intressant hm..... Samhället /någon/några vet ju ofta att det är på väg men kan/får inte ingripa?? Svåra frågor förstår att du funderar och mår illa

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: