tisdag 16 april 2013

Gästbloggare Stoffisen om; Spara eller Slösa?

Om ni bara visste hur mycket människor slösar på onödiga saker, och det värsta i historien är att det slösas med pengar som inte finns. Att slösa betyder inte att man gör av med pengar för min del, det handlar om att köpa saker som man inte har råd med.

Om du som läser detta inlägg tycker att det är okej med avbetalningar så dömer jag dig inte, men när jag var ung så spenderade jag pengar som om jag vore miljonär. Varje gång jag fick lön var lyckan total i några minuter, tills att jag betalade min räkningar. Det var då jag insåg att det jag valt på avbetalning blev en ganska stor summa – i slutändan. Det var lite av livets hårda skola som jag fick gå, för att vända på kronor var inte värt skorna som jag dyrt betalade med ränta. Det tog liksom aldrig slut, och för att bli av med en avbetalning var jag tvungen att använda mina sparade pengar för att bli kvitt det jag ”dragit på mig” Det kanske är därför lyxfällan som sänds på tv 3 känns lite speciellt för mig. Inte av den anledningen att jag någonsin skulle hamna där, men har man varit en slösa utan resurser så vet jag vad det handlar om. Pengar kan ge både bekymmer och lycka, med det beror på hur man handskas med de resurser man har.


Nu kommer ett tips till dig- Oavsett om du har det bra, eller dåligt ställt.

* Det finns inte något som heter billiga lån eller avbetalningar.
Att avbetala något oavsett om det inkluderar ränta eller inte, är enligt mig en ganska knasig idé att verkställa. Det är så lätt att önska sig något, men det finns en regel. Har man inte pengar på kontot som täcker det man vill köpa, bör man tänka till en extra gång.
No hard feelings, men att handla det man inte har pengar till är samma sak som att önska sig ett liv i lyx.

* Jag har aldrig fått något serverat med silversked och det har också gjort att jag vet vikten av vad en bra budget innebär. En budget är samma sak som att vara tvungen att dricka vatten eller att gå på toaletten när naturen ”kallar” Har man inte koll på sin ekonomi måste man se till att få det. Din ekonomi är viktigt för din existens, och då talar jag inte om att man ska se till att ha råd att köpa en schysst piké eller en dyr klocka, utan det köpet ska ingå i din budget. Lyx är inte att bära ett dyrt plagg, det är att ha råd att betala plagget i slutet av månaden två dagar innan lön.

* Shoppa inte när lönen kommer, gör det några dagar innan, så att du kan se vad ”din månad har kostat”.

* Jag gör alltid en budget för mina kommande utgifter tre månader framöver. Det ger en inblick hur jag kan leva, och vad jag faktiskt kan planera. Jag vill ha råd att äta en bra middag några dagar innan lön. Jag vill ta mig råd att gå förbi ett skyltfönster och se en fin jacka (och köpa den)

Hur gör Stoffisen?
Jo, han ser till att inte ha avbetalningar.
Han har tre olika konton på banken. Buffert, fondkonto, och Nöjeskonto.
Hur jag fördelar tänker jag inte berätta, men jag tar mig råd om jag vill göra något.
Buffert är precis som det låter; det otillåtna kontot att röra.
Fondkontot är där jag placerar mitt sparande för framtiden.
Nöjeskontot är det som är det jag har att röra mig med per månad, precis som det låter, med mina nöjen som inkluderar shopping, middagar ute, resor etc.

För att man ska nå en sinnesfrid i sinnet tycker jag att det viktigaste är att man amorterar på lån för att få lägre månadskostnader. Lev tufft i sex månader om ditt mål är att bli kvitt ett dyrt lån och spara därefter i en form som passar.

Jag har alltid varit intresserad av att fixa och dona med pengar. Det har också gjort att jag har råd att lyxa till med det lilla extra. Det har alla, bara man har planering och budget inom sina ramar för det är just din budget som avgör din vardag. Ett litet tips från Stoffisen som har lite av ett ekonomiskt sinne, ibland..

Men det finns ett problem, och det är att jag idag har ett mycket onödigt lån, som jag inte alls hade behövt. Ett extremt "slösalån" som jag hatar mer är pesten just nu. Men, det är bara snällt att amortera och se glad ut. Surt sa räven samtidigt som han smaskade på de giftiga bären. Allt det goda har en bitter eftersmak som man inte tänker till.

Jag är en slösa, när jag har råd.
Jag är en spara 365 dagar om året.
Hellre leva och amortera ett år för att leva i fattigdom för att sedan känna frihet.

Tack för att ni läste detta gästbloggsinlägg!
Min egna blogg
Min facebookgrupp

10 kommentarer:

 1. Goda råd är dyra, sägs det *ler*.....
  Nej, det värsta som finns är avbetalningar på lån, men ibland kan det vara ett onödigt ont.
  Hur jag har det, berättar jag inte, men jag är superekonomisk, och tycker det är tråkigt för de som fallit i lyxfällan. Jag har tittat en del på TV om detta och förfasas.
  En god tankeställare!

  SvaraRadera
 2. Jag är av den åsikten att det enda man får låna till är sin bostad. Inte ens en bil är ok i mina ögon... men det är jag det :-)

  SvaraRadera

 3. Jag tänker inte heller tala om hur jag gör med min ekonomi.... : ))  SvaraRadera
 4. Lämnar ett litet avtryck efter mig
  Kram Josefine

  SvaraRadera
 5. I längden blir det dyrare att handla på avbetalning.
  Det var längesen jag köpte onödiga saker som jag bara ställde in i garderoben

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt bra skrivet! Själv försöker jag att hela tiden lära mig av mina misstag, inte minst på det ekonomiska området

  SvaraRadera
 7. Klokt! Mycket klokt! Det där med ekonomi är inte så lätt i dagens samhälle... finns så många "måste" saker och jag tycker faktiskt lite synd om ungdomarna där det är många som tror att "lyx grejer" är en självklarhet.

  Kul att du också ska till bloggträffen :) Blir lite nyfiken hur du vet att jag skall dit *ler* Kanske vi ses.

  kram kram Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en lista på alla som ska komma på bromansbravader, så jag har kikat in hos de flesta och lämnat ett litet avtryck :-)

   Radera
 8. Bra inlägg men men så enkelt när man har pengar när ekonomin är sk normal med heltidslön Lever man redan på existensminmun ja då är det inte fråga om val Det är ren och klar sparsamhet som gäller Att besöka fiskbilen en fredag ja det är inte att tänka på Torsk på block på extrapris om ens det allaska polloc duger bra

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: