tisdag 3 januari 2012

Förbjud smällare och fyrverkerier!

 Jag blir så jäkla arg! Skitungarna börjar smälla smällare strax efter julafton och håller på än... trots att lagen säger att man inte får köpa pyrotekniska grejer om man är under 18 år (och de flesta som skjuter är betydligt yngre) och det är faktiskt är förbjudet att skjuta smällare utan skriftligt tillstånd från polisen. Ändå skjuts det hejvilt överallt och ingen verkar reagera över det, mer än knyter näven i fickan och grymtar lite. Jag vill göra mer än så och har gjort mer än så redan för flera år sedan.

I mitt förra liv... när jag tillhörde ett annat parti än jag gör idag, skrev jag flera motioner angående helt eller delvis förbud mot all pyroteknisk verksamhet. Gensvaret var sådär... I Finland har man en lag, som faktiskt respekteras, som säger att man bara får avfyra mellan 18-01 på nyårsnatten. Nåt sånt skulle man väl kunna ha här med? Eller totalt förbud som bla Tanzania och Egypten. För det finns ju egentligen ingen anledning att ha smällare eller fyrverkerier över huvud taget. Visst kan det väl vara fint... men det är kinesiska lyktor också...

Det sker ca 45 000 olyckor runt om Europa som innefattar smällare eller fyrverkerier. De flesta som skadas är barn, ungdomar och män. Skadorna är oftast på händerna eller i ansiktet samt hörseln, nu under nyår var det någon som kastade in en smällare i en grupp människor och då blev en 13-åring av med sitt ben. En helt oskyldig ung människa... Helt sjukt om ni frågar mej!

Dessutom är det skadligt för miljön och detta borde ju få alla miljöivrare att göra större motstånd, men även här är det ganska ljumma reaktioner. Varför? Det finns en aktionsgrupp som heter smällarupproret som jobbar stenhårt med detta. På deras sida finns massor med läsvärt och man kan stödja dem enkelt genom att sprida deras budskap.

Jag är egentligen inte för förbud, men i detta fall behövs det faktiskt. Jag jämför det lite med vapen eftersom det är precis lika farligt, kanske farligare. Ett vapen sätter man inte i händerna hur som helst på en 7-åring, det gör man med smällare... Ett vapen hanterar man oftast inte med alkohol i kroppen, det gör man däremot oftast med fyrverkerier... Så varför har vi ett förbud mot vapen och inte mot pyroteknik?

Tänk på miljön, djur och alla skador som kan förebyggas och förhindras och arbeta med mej mot ett totalt förbud av pyroteknik (smällare och fyrverkerier)!

.

6 kommentarer:

  1. Ja inte konstigt att det är förbjudet i tanzania och egypten. Det är ju pga klimatet där!

    Legalisera smällare igen säger jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pga klimatet? Hur då? I tex Thailand och på Sri Lanka är det ju MÄNGDER med fyrverkerier och det är väl ungefär samma klimat där som i Tanzania och Egypten?

      Radera
  2. Jag saknar smällarna. De förgyllde verkligen uppväxtåren.1-öres, 3 öres, Ryssar, Mini-Kina osv.
    Hundar är betydligt större miljöbovar - köttätare och nedskräpare, och på vissa håll betydligt farligare än smällare.

    PANG.

    SvaraRadera
  3. Lägg ner. Raketer och smällare bör självklart vara tillåtet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om man vågade skriva ut sitt namn när man vill ha en debatt, men inte då... som anonym kan man värka ur sej vilken skit som helst, sånt man inte skulle våga säga öga mot öga...

      Radera
  4. Vad sägs som föräldrarna börjar håla reda på sina ungjävlar, och börjar bry sig lite mer. Istället för att låta gå ut över ett föremål eller en vara.

    Klart smällare ska få finnas. Föräldrar borde säga till sina ungar.

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: