tisdag 6 februari 2018

Trenderna 2018 - enligt TrendStefan

Jag ligger lite efter och har missat att berätta om Stora Trenddagen som gick av stapeln i mitten av
januari. Stora Trenddagen är dagen då trendgurun Stefan Nilsson berättar allt om årets trender. Det som bla stylister sedan går en hel del efter när de ska hjälpa sina kunder. Jag brukar vara ganska otrendig, men det är kul att veta vad som gäller för året.

Stefan åker runt på mässor hela året och samlar på sej intryck som han sedan översätter till kommande trender och berättar på ett väldigt enkelt sätt så att alla fattar. Han berättar dessutom med väldigt mycket humor, hjärta och självdistans. Timmarna går väldigt fort och man skrattar mycket!

Årets trender är:

The Westwood Effect: 
Under denna rubrik ryms den goda moralen och miljöfrågorna. Det är även här #metoo platsar.
Vi inreder med svart/vitt, grafiskt och med inslag av rött. Rött är årets stora snackisfärg, alla toner och gärna i kombination med brunt eller ljust grönt.

CMYK SMACK:
Hälsan är i fokus och vi vill ha färg i vår inredning, färgglatt och lekfullt. Man har gjort tester om att vi trivs bättre på restauranger som har rosa väggar och vi gillar att äta mat på rosa tallrikar. Om vi skulle måla fängelseväggarna rosa så skulle fångarna tydligen bli betydligt lugnare. Färgskalan går åt mörkare pasteller. Rosa som drar åt hallon. Blått som i smurfblått. Miniongult är grejen! Det ska vara färglatt och lekfullt!

DUSK:
En seriös och minimalistisk trend som har fokus på det imperfekta. Få, utvalda saker, gärna hantverk i terrakotta eller keramik och i dämpad färgskala som beige, grått och brunt. Arvegods är också trendigt och döda blommor! Kreativitet och egenskapande, egna uttryck.

SATURDAY SATORI:
Satori är den buddistiska benämning på att vara nöjd. Vi slutar att jaga status och det materiella. Det materiella får mindre status och vår relation till hemmet förändras. Fokus är att dela saker och hjälpas åt. Mycket handlar om mindfulness och att inreda hälsosammare. Hälsa är viktigt även i inredningen, vi letar efter tapeter som renar luften, saker som ger oss ett lugn och såklart massa växter! Färgen grön vill vi ha omkring oss, vita metaller och trä.

BARBEQUE BABY:
I denna trend utforskar vi nya material, men är även intresserade av gamla tekniker och att använda gamla tekniker på nya sätt. En vågad trend med stora blommor, romantik och barock. Färgerna går i lila, "dusty rose" och mintgrönt och vi placerar speglar överallt. Tydligt feminint, även för killar.


Enkelt sammanfattat så ska man inte ha ett fast kontor, knappt ens ett fast hem - utan hyra sej fram i redan möblerade alternativ. Miniongult är årets färg och de vita sneakersen får gärna vara jätteskitiga under 2018. För oss som är dåliga på att sköta blommor har vi värsta hajpen just nu då det är inne med vissna växter. Här är jag iaf lite trendig  :-)

Jag kan verkligen se alla trendnissar komma till Stefans föreläsning och skynda sej hem för att styla om hela sitt hem. Alla trender från förra året åker ut med huvudet före och byts ut av årets, så fort det bara går. Inte hemma hos mej - och tydligen inte hemma hos Stefan heller. Det tycker jag är väldigt intressant! Att en trendguru  i sina egna ögon är rätt otrendig och faktiskt berättar det för oss som lyssnar. Det kanske blir lite som skomakarens barn som går i trasiga skor...

Jag vet iaf att jag är ruskigt otrendig och i bästa fall lyckas blanda ihop något från varje trend... kanske... eventuellt... det där med döda blommor fixar jag iaf - det är rätt enkelt  :-)



Ps. bilderna är tagna av Annelie Niehoffs och Karina Ljungdahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: