lördag 20 januari 2018

Hur funkar Viktväktarna?

Jag får frågor nästan varje dag om hur Viktväktarna fungerar och om man verkligen går ner i vikt. Den vanligaste kommentaren är "Jag måste verkligen banta. Hur snabbt kan jag gå ner 20 kg?" Jag har mina standardsvar förstås...

Vi kan väl börja med att konstatera att Viktväktarna funnits i Sverige mer än 40 år och alltså är hyfsat etablerade. Kostprogrammet testas noga på flera tusen personer inför varje uppdatering och man utgår självklart från den senaste forskningen, det är därför man uppdaterar med några års mellanrum. Den som blir förbannad och tror att man uppdaterar bara för att sälja nya produkter är alltså lite fel ute. Vi vill väl alla ha det bästa, mest effektiva och mest hälsosamma kostprogrammet - eller? Då måste man ju följa med i utvecklingen.

Om vi återkommer till den där kommentaren som jag då brukar få och mitt svar på denna. Jag brukar säga att är det banta man vill göra så ska man inte ta Viktväktarnas hjälp eftersom vi inte sysslar med sånt. Den som bantar kanske lyckas gå ner några kilo, men går oftast upp dem snabbt igen och lägger även på sej lite till. Viktväktarnas idé är att ändra livsstil och byta ut dåliga rutiner mot bättre. Vi äter oss ner i vikt. Det finns inga förbud, bara rekommendationer. Det kommer förmodligen inte att gå lika snabbt som tex en banandiet eller kålsoppemetod, men det blir mer hållbart i längden och man mår bättre på vägen.

Med Viktväktarna får man äta allt, men inte alltid. Varje livsmedel har ett sk SmartPointsvärde och när man blir medlen får man veta hur många SmartPoints man ska äta per dag. Vill du äta pizza så kan du alltså göra det, men då blir det svårt att få plats med något annat den dagen... Jag har 23 dagliga SmartPoints att äta, plus 28 extra att fördela som jag vill under veckan. En pizza är 54 SmartPoints... Martin har 43 dagliga och 42 extra, han kan alltså äta hela den där pizzan medan jag får lämna kanten eller nåt sånt  :-)

SmartPointsen räknas ut med hänsyn till din vikt, längd, ålder och kön. Män har ofta mer SmartPoints än kvinnor eftersom de behöver mer energi. Trots att män får äta mer så går de oftast ner snabbare i vikt än kvinnor. Ibland är livet väldigt orättvist! Hur många SmartPoints man har får man alltså veta när man blir medlem.

Man kan vara medlem enbart online eller som sk all-inclusive, vilket innebär att man betalar lite mer men då även får hjälp av en egen coach och kan besöka en lektion en gång i veckan där man väger sej (ej offentligt) och får nytt material varje vecka. Detta är absolut bäst enligt mej! Här finns expertis från utbildad personal och man får även tips och råd från andra medlemmar. Många blir bekanta och en del skapar egna små sammankomster mellan lektionerna. Undersökningar visar att den som går i klass får bästa resultat.

Hur snabbt går man ner då? Det är väldigt olika. En hälsosam viktnedgång är upp till ett halvt kilo i veckan. Då hänger både skallen och hudkostymen med på ett bra sätt. Att skallen hänger med är väldigt viktigt, det är nämligen det som gör att vi inte går upp i vikt igen när vi kommit i mål. Går man ner väldigt mycket, väldigt snabbt kan man även få problem med gallan, yrsel, mensen kan utebli och man kan få mycket löst skinn som kan ställa till med nya problem i form av skav och eksem. Så ta det lilla lugna, det är lixom bäst så. Jag snittade mindre än ett hekto i veckan under hela min viktminskning, Martin snittade mer än ett kilo. Bägge kom i mål - vem tror ni har lättast att hålla vikten...?

Det Viktväktarna är helt unika med är att om man går i klass kan man bli sk Guldmedlem. Det innebär att du gå ner till normalvikt (under bmi 25) och sedan går jämnviktsprogrammet (6 vägningar). Då blir du Guldmedlem och får sedan gå gratis resten av livet, så länge du kommer minst var tionde vecka och har gått upp max 2 kg. Du får ta del av allt material och alla uppdateringar helt gratis! Men detta gäller alltså bara om du går i klass och appen som de flesta har som hjälpmedel ingår inte i Guldmedlemskapet.

Jag skrev in mej på Viktväktarna i augusti 2000 och började jobba där på våren 2001. Jag är fortfarande kvar som Guldmedlem men jobbar inte längre där. Men programmet är så bra och blir efter så lång tid ett naturligt sätt att leva att både jag och Martin lixom bara fortsätter av gammal vana. Det var ju på Viktväktarna vi träffades, han 60 (!!!) kilo lättare - jag 12. Vi är de första att säga att Viktväktarna fungerar! Det är ingen bantningsmetod, utan ett sätt att leva. Det kanske inte går snabbt, men är hållbart.

Det är därför vi gärna hittar på nya recept och anger dem med SmartPoints, så alla ska se vilken god mat man kan äta även om man vill (eller behöver) gå ner i vikt. Det är inga konstigheter - bara god mat! Ni hittar alla våra recept HÄR och mina veckomenyer HÄR. Å känner du att detta kanske är så intressant att du vill veta mer, kolla om det finns klasser i din närhet eller bli medlem, så kollar du HÄR.

För både Martin och mej blev det ett helt nytt liv med Viktväktarna. Vi hittade ju varandra!

3 kommentarer:

  1. En fråga, du skriver här om sp, vad är skillnaden på dom mot nya Flex. Är ganska ny, så jag har inte hunnit med att göra någon jämförelse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med nya flex får du färre dagliga sp, men många livsmedel har blivit helt gratis i sp, som tex räkor, ägg, fisk och kyckling. Jag ska skriva ett inlägg om detta också inom kort :-)

      Radera
  2. Jag har precis bestämt mig för att gå med i VV och hittade din sida i rättan tid då jag läst så mkt negativt om VV på sistone i LCHF-bloggar...där skrivs det bl a att det inte är klokt att man får äta godis på VV när man kan rasa i vikt på obegränsade mängder fett så länge man undviker kolhydrater. Men jag gillar filosofin att det inte finns några förbud med VV, däremot rekommendationer som hjälper mig att äta rätt! Jag fattar ju själv att godis inte är bra för min hälsa och att det "stjäl" points från andra livsmedel som är bättre. Förhoppningsvis kan det tänket få mig att välja rätt livsmedel framöver.
    Inte heller gillar jag det som sägs av LCHF-anhängare, nämligen att VV leder till viktuppgång då ingen orkar svälta sig i längden. För mig är VV-mat ingen svältkost, särskilt inte med jämviktsprogrammet efter avslutad viktminskning. Däremot kan jag tänka mig att svältdieter som soppdieter och banandieter leder till snabb viktuppgång då ingen orkar följa dem någon längre tid.
    Jag har prövat LCHF utan framgång och har insett att för mig är det kaloriräkning som ger resultat, inget annat.
    Jag har tyvärr gått upp 15 kg det senaste året pga kortisonbehandling som tyvärr också gett ökat salt- och sötsug med förödande resultat. Nu är förhoppningen att VV ska hjälpa mig gå ned dessa kilon och förhoppningsvis några till!
    Tack än en gång för en informativ och inspirerande sida!

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: