tisdag 1 augusti 2017

Jag kanske överdrev liiiite...

Planering är a och o för de allra flesta som vill gå ner i vikt, hålla vikten eller bara slippa stressen en kvart innan middag. Därför gör jag veckomenyer varje vecka och dessa brukar jag göra några veckor i taget när jag ändå håller på. Den här gången kanske jag överdrev lite, jag gjorde ända till början på februari nästa år. Det tar ungefär lika lång tid att göra en månad som tre månader och då kan man ju lika gärna göra sex månader - eller hur?

När jag planerar veckans mat försöker jag ha två dagar med vegetariskt och två dagar med fisk/skaldjur. Resten blir som det blir, oftast med någon form av kött av olika slag. Jag vill ha mixen av allt för att verkligen få allt som kroppen behöver av olika födoämnen och samtidigt en variation i kosten. På det sättet behöver man inga extra vitaminer eller mineraler i pillerform.

Men våra veckomenyer inte ju är lagen - de går att ändra! Jag hade inte koll på vilken vecka som var vilken och det råkade bli torsk i ugn på julafton och fiskgratäng på nyårsafton, det måste nog ändras... Vi gör ju dessutom en massa nya recept varje vecka och då äter vi ju inte dubbla middagar. Veckomenyerna är ett hjälpmedel men som självklart förändras när det händer något på vägen. Och som även gör det lättare att handla och gör att matkontot blir lägre, eftersom vi handlar allt vi behöver en enda gång i veckan.

Jag började med veckomenyer för många år sedan, när barnen var små och när jag förstod att fler var intresserade började jag lägga ut dem på bloggen för att även underlätta även för andra. Eftersom min bloggkompis Nadja la ut sina menyer på söndagar sedan lång tid tillbaka valde jag måndagar för att vi inte skulle konkurrera med varandra. Jag tyckte det var schysstast att göra så även om söndagar är en bättre dag när man ska planera sin matvecka. Så sedan tre år tillbaka (tror jag) finns mina veckomenyer ute varje måndagmorgon kl 7 oavsett om jag är hemma i Tumba eller i bushen i Afrika. Man kan alltid lita på att veckomenyn kommer ut oavsett vad. Den är nämligen förinställd  :-)

Det har tagit några kvällar i tv-soffan att få ordning på allt, nu ska de bara in i bloggen också. Så visst tar det lite tid, men det är det värt med tanke på tiden jag sparar på att slippa fundera på vad vi ska äta en kvart innan middag och när vi ska handla. Å det är inte så meckigt att fixa många veckomenyer på en gång, man gör 4-5 veckor och sedan låter man det bara rulla på med vissa ändringar - enkelt! Det är svårare att göra en i taget faktiskt... Men jag kanske överdrev lite den här gången...

För mej underlättar detta massor och jag hoppas att det hjälper även er. Om inte annat kanske ni får lite nya idéer och tips på mat ni inte testat tidigare. Jag vill poängtera att alla rätter är med recept och uträknade SmartPoints om ni vill följa Viktväktarnas program, men maten passar självklart alla som äter  :-)

Ni hittar alla veckomenyer HÄR! Och en ny kommer varje måndag kl 7.00.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: