fredag 14 oktober 2016

Falukorv i ugn, nästan iaf...

Kan man byta ut rött mot vitt? Då talar jag inte om vin utan om kött! Här försöker vi så mycket som möjligt att byta ut kött mot andra alternativ, både för miljön och våra kroppars skull. Å även för plånboken faktiskt, kött är dyrt!

Problemet är att jag älskar korv! Särskilt falukorv och vanlig sk Denniskorv - det är ju så gott! Fast frågar man Martin så är det inte korv överhuvudtaget... han vill ha polska korvar som smakar mycket och gärna har stora bitar i. Blä, säger jag!

Så när vi fick testa middagskorv på kyckling, som kall både såg ut och smakade som falukorv, blev jag alldeles lycklig! Äntligen skulle jag kunna äta en korv i ugn med gott samvete igen! Vanlig falukorv är nämligen väldigt fett och passar en viktväktare ganska dåligt, kycklingmiddagskorven innehåller bara 16% fett!

Så vi testade och det blev sååå gott! Tyvärr hade vi bara sån där portionsförpackad ost hemma, så bilderna är lite halvdåliga... men ni får hålla till godo! Anledningen till att vi har sån ost är för att jag inte kan ha vanlig hårdost hemma, då går jag och småhyvlar konstant tills den är slut... Sån är jag, noll karaktär!

Korv i ugn!
3-4 portioner

500 gr middagskorv kyckling

3 tomater

1 lök

6 ostskivor

senap

ketchup

Gör så här:

Skär en skåra längs med hela korven och flera mindre rätt över och spruta senap och ketchup i valfri mängd i den längstgående skåran. Tryck sedan ner ostskivorna i skårorna tvärs över så de både ligger i skåran och täcker korven. Skär löken och tomaterna i skivor och täck botten på en ugnssäker form med detta och placera korven ovanpå.

Ställ i mitten av ugnen på ca 225 grader tills osten fått lite färg.

Servera med potatismos. Så gott!

Korven är 6 SP per 100 gr, betydligt mindre än vanlig falukorv!

2 kommentarer:

  1. Lät gott det där. Blev lite nyfiken bara när du skrev om innehållet i korvarna. Hur är det med köttinnehållet, skiljer den sig åt lika mycket?

    Jag har blivit introducerad till en hemmagjord korv med hög kötthalt och broccoli som är en ny favorit här.

    När det gäller kostnad för kött håller jag inte riktigt med. Jag upplever att mycket alternativ mat, och processerad, är dyrare. Plus att jag gärna köper billigt i storpack för att sen frysa in i lagom förpackningar. Då kan man komma undan ganska billigt.

    SvaraRadera
  2. Lät gott det där. Blev lite nyfiken bara när du skrev om innehållet i korvarna. Hur är det med köttinnehållet, skiljer den sig åt lika mycket?

    Jag har blivit introducerad till en hemmagjord korv med hög kötthalt och broccoli som är en ny favorit här.

    När det gäller kostnad för kött håller jag inte riktigt med. Jag upplever att mycket alternativ mat, och processerad, är dyrare. Plus att jag gärna köper billigt i storpack för att sen frysa in i lagom förpackningar. Då kan man komma undan ganska billigt.

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: