torsdag 4 augusti 2016

Ni måste åka till Venedig!!!Jag sitter på min härliga balkong med utsikt över södra Italiens kustremsa och ska försöka hitta rätt ord att beskriva min upplevelse av Venedig. Det är inte så lätt. Allt känns bara futtigt och klyschigt… men jag ska försöka. Om man kan bli förälskad i en stad så har jag blivit det. Venedig fastnade i mitt hjärta totalt! Staden har något för alla, förutom en strand kanske…

Vi har sån otroligt tur att vår balkong är på ”rätt” sida om båten, så nästan varenda hamn vi kommit till har vi haft den finaste sidan att vakna till. När vi kom till Venedig var vi vakna under inseglingen och kunde sitta på balkongen och njuta av utsikten. Man blir nämligen bogserad in genom staden och det tar sin lilla tid att komma till hamnen där man parkerar. Så under de kanske 2 timmarna det tog att segla genom staden satt vi och njöt på vår balkong i strålande eftermiddagssol.

Venedig var mycket större än jag trodde. Med ett par större vattendrag är staden uppdelad och man måste veta var de större broarna är för att kunna ta sej över dit man vill. De flesta vill till stadskärnan och Markusplatsen, vi med! Vi brukar ju gå överallt, men den här gången började vi faktiskt med att åka taxibåt från vår hamn till city och två mindre broar bort från just Markusplatsen. Vi skulle nämligen åka gondol som var bokat sedan innan.

Vår guide tog oss igenom de smala gränderna och massor med broar innan vi kom fram till platsen där vår gondol skulle hämta upp oss. Här snackar vi inte plastkanoter, utan vackra gedigna hantverk, rikt utsmyckade. Vår gondol fördes fram av en man i vår egen ålder som jobbat som gondolförare i sju år och bodde i närheten. Vi var 5-6 par som åkte i samlad trop och i en av gondolerna satt en operasångare och en man som spelade dragspel. Hur romantiskt som helst!!!

Vi åkte genom kanalerna och under broarna ackompanjerade av serenader och massor med pussar! Vi hade sagt att nu när vi kom till romantikens huvudstad och dessutom på vår bröllopsresa, så skulle vi vara larvigt romantiska och det var vi! Med råge! Det ska man lixom vara där!

Efter gondolturen gick vi runt och tittade på staden och var helt eniga om att vi hittat en favoritstad och absolut vill komma tillbaka. En vecka är lite för länge, men kanske en weekend eller som ett stopp på en annan kryssning. Staden är vacker och har hur mycket som helst att erbjuda både när det gäller kultur och historia. Om ni någon gång bara tänkt tanken att åka hit, så gör verklighet av den tanken. Ni kommer inte att ånga er!

Innan vi var tvungna att åka tillbaka till båten stannade vi på en liten taverna. Vi beställde in små rätter att äta och rosévin att dricka. Sen satt vi där en bra stund och bara myste innan vi gick de två broarna tillbaka till taxibåten. Vi välkomnades tillbaka till en vackert upplyst båt och somnade belåtna med tanken att vi skulle få ytterligare en dag på den här vackra platsen.

Morgonen därpå satt vi och jobbade en liten stund och tog en ganska sen frukost innan vi tog oss in till Markusplatsen, den här gången med fötterna. Det tog någon halvtimme att gå och under tiden såg vi inte bara mittkärnan, utan en hel del annat av staden också. Sedan tillbringade vi dagen med att utforska gränder, gå över broar och ta massor med bilder innan vi lagom trötta gick tillbaka till båten igen för att klä om till middagen.

Det bestående minnet av Venedig är hur otroligt vackert det är! Och hur trevliga alla människor är där. Det är enkelt att ta sej fram oavsett om man gör det med fötterna eller båt och även om det är en miljard gränder så står vägen till Markusplatsen skyltad och därifrån hittar man sedan enkelt överallt. Självklart ska man även ta sej till Suckarnas bro, Rialtabron och Dodge Palatset. De ligger inte särskilt långt ifrån varandra och går snabbt att ta sej till.

Det kan vara bra att veta att en gondoltur kostar från 80 Euro för en gondol (inte per person) och tar ca 35 minuter. Sen ökar priset om man vill åka längre förstås och om man vill ha serenader på vägen. För oss var det inte någon fråga om vi skulle åka eller inte, det var en självklarhet. Är man i Venedig på bröllopsresa så åker man gondol, och pussas, punkt!

Jag kan absolut rekommendera Venedig som resmål, oavsett om du vill vara romantisk eller ej. En gång i livet ska staden besökas om man gillar att resa, så är det bara!


6 kommentarer:

 1. Venedig är fantastiskt!
  Var själv där för ett par veckor sedan och kände precis som dig - Jag blev "kär" i en stad.
  Vi kommer absolut att åka tillbaka dit igen.
  Det låter som ni har en underbar bröllopsresa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår resa har varit helt fantastisk! Venedig ska vi absolut åka tillbaka till! Kanske på en ny kryssning :-)

   Radera
 2. Fast måste ju kännas kymigt gå tillbaks till båten för middag när man har hela Venedigs restaurangutbud att välja på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls! Vi åt middag där kvällen innan, vi hade haft hela dagen där och båten skulle åkt ifrån oss om vi inte gått ombord. Och vi kommer tillbaka!

   Radera
 3. Stort GRATTIS till dig och din man.
  Härligt med en kryssning där ni får tillfälle att upptäcka så mycket.
  Venedig! Ja, jag håller med dig. Det är en speciell stad.
  Det var dit vi reste, mysingen och jag, på vår första gemensamma tur efter det att vi hade blivit sambos. Åker gärna dit igen.
  Ha det fortsatt helt underbart.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Fler kryssningar blir det och Venedig får gärna vara ett stopp på resan :-)

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: