tisdag 2 augusti 2016

Bland Pompejis ruinerI fredags vaknade vi upp i ett soligt Salerno! Vi började med en härlig frukost ute i solen och gjorde oss sedan i ordning för dagens utflykt. Vi skulle färdas ca 2000 år bakåt i tiden…

Strax efter 8 blev vi hämtade av en ”Daniel Paris-lookalike” och kördes till Pompeji som ligger ungefär 40 minuter från hamnen. Det var lite synd att man inte kunde köpa entrebiljetter på bussen, för nu fick vi stå nästan en timme i kö bara för att fixa det. Det var väldigt varmt och folk blev lite irriterade i värmen. Men till slut fick vi iaf våra biljetter och kom in på området.

Pompeji är alltså staden som blev begravd av aska från vulkanen Vesuvius år 79 e kr. Det var en stor stad och den blir bara större för varje dag. Man gräver nämligen fortfarande ut den och hittar nya byggnader hela tiden. Vi hade bara någon timme på oss att gå där och det räckte egentligen inte på långa vägar. Men eftersom det var så varmt så var det ändå ganska lagom.

Jag tyckte det kändes lite som Ephesos i Turkiet. Kanske är det från samma tidpunkt? Huvudgatan går rakt genom hela staden, några meter bred, belagd med stora kullerstenar. På varje sida ligger byggnader och sidogator sticker ut här och där. En stor och en liten teater är nästan helt intakta och Isis tempel är också nästan helt. Sen finns det rester av bostäder, vad man tror var ett snabbmatställe, en skola och en massa annat. Jag vet inte hur stort området är men det var egentligen fyra städer som blev utplånade, inte en som jag trodde. Man ”hittade” staden 1599 och började gräva fram den 150 år senare. 

Vi hade alltså en dryg timme på oss och hann bara se en liten del av det enorma området. Där finns även ett museum, men det hann vi inte heller med att besöka. Jag är ändå glad att vi fick se det vi gjorde eftersom allt fler delar av staden stängs för besökare, då väggar och byggnader tydligen rasar pga dålig administration. Jag bad Martin googla och han hittade att området är 44 hektar (440 000 kvm), det är enormt! För att få en jämförelse kan det vara intressant att veta att Vatikanstaten är lika stor.

Pompeji är med på listan över Världsarv sedan 1997 och borde tas hand om mycket bättre! Det vore en ren katastrof om hela platsen stängdes för besökare, för här finns en alldeles unik historia. EU hjälper tydligen till ekonomisk och jag hoppas att det hjälper.

Är du intresserad av historia, arkitektur och unika platser så ska du verkligen besöka Pompeji. Det är en magisk plats!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: