söndag 6 december 2015

Tvära kast!

Om exakt en månad sitter jag i kvällsbrisen och äter middag. Då har vi vaknat första morgonen i Gambia, ätit frukost, hälsat på vännerna på stranden, grävt ner tårna i den varma sanden, ätit lunch, vilat lite och kanske tagit en liten promenad i omgivningarna. Förmodligen har aporna suttit på balkongräcket och tittat nyfiket på oss när vi suttit på vår balkong och njutit. De brukar komma närmare efter några dagar, men vi klappar dem aldrig!

Medan vi sitter här hemma i stormen och räknar dagarna, får vi veta att en av döttrarna i familjen vi hjälper dog häromdagen. Hon hade malaria för ett år sedan och har inte varit helt ok efter det. Istället för att be oss om hjälp för besök hos en riktigt läkare, gick man istället till bydoktorn... det brukar aldrig sluta så bra när familjen gör det valet. Förra gången amputerades ett finger... Man betalar med en get, ber till sin Gud och hoppas på det bästa. Ske Guds vilja. Hade vår kära Linda inte hjälpt Smile till en riktigt läkare när hans hand blev illa infekterad efter att han skurit sej, hade nog även han förlorat ett eller fler fingrar. Den här gången dog alltså en ung kvinna, som knappt ens börjat sitt liv. Vi fick inte ens chansen att hjälpa till! Hon fick inte chansen...

När Smile berättade att systern dött och att de var på väg till begravningen blev jag ganska frustrerad och upprörd. Vi hade ju kunnat hjälpa henne! Kanske iaf... Chansen hade hur som helst varit betydligt större än när bydoktorn är i farten med sina konstiga mediciner och instruktioner. Smile ville tydligen ta henne till en läkare, men som vanligt är det kvinnorna som vet bäst och går dit de alltid har gått. TROTS att vår och läkarens hjälp, hjälpt dem tidigare.

Så just nu känns det extra skönt att vi om bara 30 dagar är på plats och själva kan se vad familjen behöver och hur de verkligen mår. Vi har lite pengar kvar sedan vår insamling när familjens tak flög bort. Så vi kan hjälpa till med de nödvändigaste när vi kommer. Jag ska försöka få ordning på allt vi ska ta med oss den närmaste tiden, det ligger mängder med kläder i sopsäckar som ska sorteras, tvättas och packas. Vi siktar in oss på de unga vuxna i familjen den här gången, de får aldrig något annars - så det är lixom deras tur nu.

Som jag sagt tidigare; det enda man behöver är tak över huvudet, kläder på kroppen och mat i magen. Har man även hälsan får man vara lycklig. Har man dessutom en liten slant över när maten är köpt är man rik! Jag ser fram emot den dag när Buba kör oss till byn Soma där Smiles familj bor. Då vi för första gången får träffa hela familjen. Då ska vi ha ris, kryddor och våra presenter (kläder, skor, ryggsäckar, kepsar, hygienartiklar mm) med oss. Det kommer att vara en lycklig dag för oss alla.

3 kommentarer:

 1. Hej. Har en fråga till dig angående NovaSure. Du behöver inte svara om du inte vill.
  Har blivit erbjuden en NovaSure pga mina kraftiga blödningar. Vi pratar rejäla blödningar( sådana som gör att jag vissa dagar i månaden ogärna lämnar huset då jag behöver ha en toa nära till hands), kraftig smärta och jobbig PMS.
  Gjorde misstaget googla Novasure och läste på ett amerikanskt forum där folk var jättemissnöjda. Beskrev biverkningar som viktuppgång, svår smärta, minskad sexlust osv...där lösningen på deras problem var att ta bort hela livmodern ett par månader efter Novasure-operationen.

  När jag googlade NovaSure Sverige hittade jag dig :)
  Har du upplevt minskad sexlust, torrare slida, viktuppgång och svåra smärtor ?? Blev rejält uppskrämd och försökte få tag i min gyn men alla telefontider var slut. Fick tag i en BM som knappt visste vad det var men hade hört att många var nöjda med sin behandlig.
  Känner mig plötsligt osäker på om NovaSure är något för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska svara dej så bra jag kan, resten kan du läsa under etiketten renoveringar :-)

   Novasure är der första ingreppet jag gjorde för min egen skull på min renoveringsresa. Det är bland det bästa jag gjort! Jag hade också dagar när jag knappt kunde gå ut. De fullständigt forsade blod ur mej. Redan första mensen efter operationen var det skillnad, jag kunde ha en vanlig binda och inte ens på nätterna läckte det igenom. Efter det har blödningarna nästan försvunnit helt. Numera har jag bara ett trosskydd och det är inte ens en katastrof om jag glömmer det. Jag har haft en extremt lyckad operation har jag förstått. Vänner som gjort samma sak har fått det bättre, mycket bättre, men kanske inte riktigt så bra som jag. Jag har i övrigt inte sett några skillnader alls på varken sexliv eller vikt. Jag har alltid haft svårt att gå ner i vikt, skillnanden nu är att jag kan röra mej hur jag vill när jag vill. Så mitt råd till dej är att göra operationen och helt enkelt se hur det blir. Det är ju ett så enkelt ingrepp att man inte har något att förlora. Lycka till :-)

   Radera
 2. Ååå, tack för ditt snabba svar :) Låter som om det är värt att testa i alla fall.
  Kan inte träna som jag vill i dagsläget. Inte heller leva " normalt" dvs, umgås med andra, sova borta, åka och handla osv... de dagarna i månaden som det är som värst. Sömnen de dagarna blir svårt upphackad då jag måste springa upp flera gånger per natt. Detta trots stor menskopp och nattbinda...
  Låter som om jag har mycket att vinna på denna operationen :)

  Tack igen för att du ville svara. Det är så förtvivlat skralt på info om denna operationen på nätet från människor som faktiskt genomgått behandlingen :)
  Ha en God Jul :)

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: