tisdag 16 september 2014

Xerxes och 200 lastpallar...

Tänk er en scen av 200 lastpallar och ett träd. Thats it! Det är Xerxes. Låter det intressant? Jag ska förklara lite mer... de där lastpallarna bildar ett böljande fält där skådespelarna verkligen måste hålla tunga rätt i munnen för att inte snubbla. Med så lite dekor måste skådisarna också vara riktigt bra, eftersom de inte har någonstans att gömma sej.

Det hela handlar om kungen Xerxes, som spelas av Malena Ernman. Xerxes är kär i Romilda som är kär i i Xerxes bror Arsemene. Romildas syster Atalanta är kär i Arsemene och Amastre är kär i Xerxes. Mitt i allt detta står Arsemenes tjänare Elviro (Loa Falkman) som inte fattar nånting men som gillar att dela ut blommor. Typ. Det är kärlek, svartsjuka och intriger. Allt på en och samma gång.

Malena Ernman är suverän! Likaså Kerstin Avemo, David Hansen, Hanna Husahr, Ivonne Fuchs och Jakob Zethner. För att inte tala om Loa Falkman som är precis lika charmig och förvirrad som han var i SPÖK förra hösten. Å det jag gillar mest är skådespelare som ser ut att ha kul på scen och det gör verkligen det här gänget.

Jag har sett en del operor och kan tycka att det ibland är lite för allvarligt och pompöst. Visst kan det vara skoj med kostymer och fluffiga klänningar, men det kan bli lite för mycket av det också. Här är just kostymerna väldigt återhållsamma. Så varken scen eller kläder är alltså något extra och då blir det lixom extra extra. Less is more stämmer verkligen i det här fallet!

Xerxes är för dej som aldrig varit på opera, kanske tror att du dessutom inte gillar det eller för dej som redan är operafantast. Det här är nog den perfekta nybörjaroperan faktiskt. Det är lekfullt från början till slut och trots att den spelas på italienska så kan man följa med i handlingen via en textrad bakom skådespelarna. Perfekt!

Den spelas på Artipelag ute på Gustavsberg som ligger otroligt vackert. Vi parkerade bilen längst ner och gick naturstigen upp till konsthallen. Solen sken, vattnet låg nästan spegelblankt och vi tog en miljon bilder. Så otroligt vackert! Hade vi vetat det hade vi tagit med oss picknick och ätit innan föreställningen. Nu satte vi oss istället på en klippa vid vattnet och bara njöt. Missa inte allt detta! Boka biljetter, ta naturstigen och ha en kanonkväll.

Jag måste dessutom skvallra lite om Malena Ernman också... hon använder faktiskt mobilen medan hon jobbar... hon gillade en bild på min instagram mitt under föreställningen när hon hade en liten paus i sitt framträdande. Så går det till bakom den scenen. Så gör som Malena Ernman och kolla in mina bilder på Instagram; marlenerinda  :-)

2 kommentarer:

  1. Såg din bild på Instagram, jättetjusig!
    Ligger lågt där, allt går i perioder. Kram ♥

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: