lördag 13 september 2014

Bakom kulisserna...

All vaken tid tillbringas just nu i vårt kommunalhus här i Tumba. Det är val imorrn och Martin, Jag och Senior är inkallade för att hjälpa till med förberedelserna och för att framför allt jobba med förtidsrösterna. Fram till igår hade det kommit in ca 15 000 förtidsröster, idag kom det nästan 3000 till. Alla dessa ska kontrollräknas och sorteras i nummerordning innan de körs ut till vallokalerna imorrnbitti.

Å det kan ju låta enkelt, bara kontrollräkna och sortera. Men så enkelt är det naturligtvis inte... i de flesta fall stämmer vår kontrollräkning med det som står på kassen, men ibland gör det inte det och då ska vi hitta felet. Igår satt vi nästan hela dagen med ett distrikt innan allt var korrekt, idag satt vi 4,5 timme innan allt stämde och vi kunde fortsätta med nästa moment.

Det är ju så himla viktigt att allt blir rätt, så man har på fötterna när anklagelserna om valfusk kommer. Eftersom de garanterat kommer på något sätt av någon. För så är det tyvärr, det är alltid någon som är missnöjd med resultatet, försöker hitta en syndabock och få valet ogiltigförklarat. Alltså måste vi vara noggranna och vara helt säkra på att vi gjort rätt och följt konstens och vallagens alla regler.

Å imorrn kör vi igen och då slutar vi inte förrän långt in på natten när allt är räknat och klart. Klockan 9 ska jag vara tillbaka och ta hand om lördagens förtidsröster, medan Martin och Senior sitter i vår närmaste vallokal. När jag räknat klart går jag hem och sköter marktjänsten lite, bloggar och vilar innan jag kl 20 ansluter mej till grabbarna för att hjälpa dem att räkna valdagens röster. Ett par extra händer är alltid välkomna när man suttit och koncentrerat sej hela dagen, är trött och ska räkna 4000-5000 valsedlar. Så jag misstänker att det blir en lång kväll... tror inte vi är färdiga innan 2 natten till måndag.

På måndag ska vi inte gör en enda sak! Då ska vi sova ut och bara ligga i soffan och pilla oss i naveln. Man kan vara i samhällets tjänst på många sätt, det här är vårt sätt att bidra till demokratin. Det kan du också göra. Om fyra år är det val igen och då kan du anmäla dej till kommunens valnämnd så får du också se hur det är att jobba i valet och hur det går till bakom kulisserna  :-)


2 kommentarer:

 1. Det verkar som om valet har engagerat riktigt många i år, dessutom var det EU-val tidigare. Det är bra!
  Tror säkert ni har mycket att göra i morgon, blir spännande! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev lite väl spännande... och mycket att göra blev det också. Vi kom hem vid fyra på morgonen.

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: