tisdag 22 juli 2014

Korkade hundägare!

Jag har hund. Han får inte springa lös mer än där det absolut inte riskerar att komma någon, vare sej djur eller människa. Vi plockar upp hans bajs. Vi tar inte med honom hem till folk hur som helst och han får definitivt inte sitta bunden utanför affärer. Jag anser att vi tar ansvar både för våra hund och för att andra inte ska behöva ha med honom att göra om de inte vill. Så tänker absolut inte alla hundägare...

De senaste veckorna har vi stött på hundägare som inte är riktigt riktiga. Exemplen är hur många som helst, men jag ska bara ta några. Vi vill inte att vår hund hälsar på varenda hund den ser och gå förbi de allra flesta som vi möter. Det är vi som bestämmer vilka som ska hälsas på, inte Baileys. Han är lite rädd för stora svarta hundar och skäller som besatt på dem, alltså undviker vi dem så gott det går om vi inte har en "terapidag" med träning då de hundarna är vårt mål och då vet vi vilka som är ok att hälsa på. Ingen hund är att lita på, de är rovdjur och kan få för sej saker hur snälla och väluppfostrade de än är. Så är det bara!

För några veckor sedan var vi ute och gick i området där vi bor i Tumba. Det är koppeltvång just nu, men det verkar många skita i. När vi är nästan hemma ser vi en dam på cykel, men en okopplad hund brevid sej. Damen har hörlurar på sej och står och pillar med sin telefon, hon uppmärksammar oss inte. Hon uppmärksammar heller inte hur hennes hund börjar gå åt vårt håll. Inte förrän hunden är nästan framme och jag börjar mota bort den fattar hon vad som händer och börjar skälla på... MEJ! För att jag motar iväg hennes hund "som bara vill hälsa lite". Jag säger att den riskerar att bli biten av vår som är ganska aggressiv (STOR lögn) och då säger tanten "då får han väl skylla sej själv, det kan bli en läxa". Varpå jag säjer att en skada blir isf vårt ansvar och det tänker vi undvika. Hon bara fnyser och mumlar nåt om att man måste väl samarbeta.

Just det här med lösa hundar är ett stort problem för oss eftersom de allra flesta vill hälsa och vi inte vill det. Bara häromdagen mötte vi ett par på gångbanan här utanför. Vi passerade men de lät sin hund springa fram och lukta Baileys i baken trots att vi fortsatte att gå och inte gjorde en tillstymmelse till att stanna och prata. Strax efter möter vi en annan hund som iofs är kopplad men i slutet av kopplet är det en 5-6-årig lite tjej som inte har ett dugg att sätta emot när trasselsudden springer åt vårt håll. Vi ropar att nån ska ta hunden eftersom vår inte vill hälsa. Då springer en något äldre bror fram och stoppar hunden, men ingen vuxen finns så långt ögat når och lilltjejen blir förstås rädd och ledsen.

Och idag. Pricken över i. Återigen en dam på cykel som pratar i mobiltelefon med en STOR hund som går lös. Säkert jättelydig och snäll. Hon kan tydligen inte fortsätta cykla när hon pratar utan ställer sej med cykeln mitt i öppningen på vår gångväg, så vi inte kommer förbi. Jag vet ju att Baileys kommer att skälla som besatt på den stora hunden... så jag går först och antar att hon ska flytta sej när hon ser att jag kommer. Men det gör hon förstås inte. Så jag ber henne att flytta sej och hunden sisådär 20 m så vi kommer förbi och det gör hon långsamt men säger högt och tydligt i telefonen att hennes hund är så snäll och hon får massor med komplimanger på STRANDEN för att han är så lydig. Stranden? Här på Öland är det förbud på nästan alla stränder att ha med sej hund! Men alltför ofta ser man hundar som skiter på stranden och hundägare som bara vispar över bajshögen med lite sand. Å då har vi situationen igår när Martin gick rakt i en jättehög och luktade bajs lång väg. Hur svårt är det att plocka upp?

Jag blir så trött på de hundägare som förstör för oss andra. Just nu är det faktiskt koppeltvång och det finns hundrädda personer som inte ska behöva mötas en nyfiken hund som vill hälsa. Oavsett hur stor, snäll och väluppfostrad den än är. Låt inte din hund hälsa hur som helst på alla hundar ni möter, den hund ni hälsar på kanske inte alls är snäll och vill hälsa. Det kan sluta med ett bett som den andra ägare är ansvarig för trots att det var din hund som gick fram. Och plocka upp skiten! Hur svårt kan det va!?

Jag vill inte vara en sur och gnällig pekpinnetant, men nu har det varit för mycket för att jag ska kunna hålla truten längre. Jag vill ha en trevlig promenad med min hund, inte tvingas parera för dumskallar!


2 kommentarer:

  1. Fan vad bra skrivet ! Ohyggligt oansvarigt hur en del handhar sina hundar, man blir bara förbannad.
    Lagar och regler är till för att följas och kan man inte det kan man ju inte få ha hund tycker jag !!!!
    Hoppas det är någon som läser detta och fattar lite mer än de tydligen gör redan.
    ha en härlig dag i solen

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: