söndag 20 juli 2014

Barn gör som vuxna gör...

... inte som vi säger. Det är väl ett ganska välkänt faktum? Ändå fortsätter de flesta av oss att tjata istället för att vara goda förebilder och verkligen VISA hur man ska göra, leva eller vara. Varför är det så? Och hur kommer dagens 5-åringar att bli som 25-åringar?

Jag tänker mest på förhållande till mat, godis, alkohol och motion. Nu i semestertider så ser man mängder med bilder på dagens vinglas eller systempåsarna och alkoholinköpen inför semestern, dignande matbord med stora godis- och snacksskålar och jäsande föräldrar i varsin solstol med god dricka i handen. Man ska unna sej, heter det. Det är ju semester.

Bilderna läggs ut på facebook och instagram och får massor med tummar upp och sk likes. Ofta följer hela familjen varandra på instagram och är kompisar på Facebook. Både små och stora barn ser alltså bilderna, uppdateringarna och hur föräldrarnas kompisar gillar bilderna. Vilka signaler sänder detta till barnen? Barn gör som föräldrarna gör...

Jag har absolut inga belägg för mina funderingar, men eftersom jag ändå har en rätt fungerande hjärna så funderar jag över fenomenet. Å nu kanske några av er redan har blivit upprörda över att jag lägger mej i era semestervanor och ert beteende på sociala medier, då får ni bli det! Men vad ger vi våra barn för signaler när hela semestern (och för all del även helgerna) enligt bilderna, går ut på att dricka alkohol, äta mängder av skräpmat och ligga i solstolen? Å vad ger det för signaler när bilderna gillas av mängder med kända och okända människor.

Nu är det säkert inte så att hela semestern och helgerna går ut på att dricka alkohol, äta gott och ligga i en solstol - men det är det som visas upp! Det är det som visas i bilder och som folk gillar och kommenterar. Att unna sej av livets goda eftersom det är semester är den bild som barnen och alla andra får se, det är lixom så man ska göra. Det är det som är semester. Jag avskyr ordet unna... för mej är det en ursäkt att få göra saker som kanske inte är så smarta. Som när den panka köper något onödigt eller den tjocka äter något den kanske inte borde...

Att likställa semestern med alkohol, frosseri och lättja gör mej lite illa till mods. Hur upplever barnen semestern? Vad blir deras bild av ledigheten? Å hur kommer de själva att bete sej på sin egen semester när de blir äldre? Blir det ingen lyckad semester utan de här ingredienserna eller blir de helt emot allt detta? Eller berörs de inte alls? Jag har ingen aning! Men jag är väldigt fundersam... vad tror du? Barn gör som vuxna gör...


17 kommentarer:

 1. Jag instämmer helhjärtat med det du skriver!

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det mest handlar om att man som vuxen (förälder) måste ha ett sunt förnuft. Inget barn mår dåligt av att mamma och/eller pappa dricker lite alkohol med mått, men om mamma och/eller pappa dricker så mycket att de blir förändrade så tror jag att små barn tycker det är knepigt. Vi har alltid avstått alkohol då våra flickor var små men det handlade mest om att vi ansåg att småbarn behöver helt nyktra föräldrar (men jag/vi dömer ingen som gör annorlunda). Sen ska man inte "tro" på allt man ser på instagram och FB känner jag. Det är en fasad vi visar upp där - eller ja de flesta av oss... Men när barnen blir större (tonåringar) så tror jag faktiskt det kan vara bra att mamma och/eller pappa visar att man kan dricka alkohol med måtta. Då blir nog inte alkohol så laddat för tonåringen. Men jag tror att (nästan) alla tonåringar dricker alkohol i varierande mängd (även om mamma och pappa inte tror/vet det) och om det är helt tabu med alkohol hemma så är nog lockelsen kanske lite större (eller inte alls). Alla barn/tonåringar är ju egna individer med egna erfarenheter, tankar och idéer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "ALLA" tonåringar dricker faktiskt inte als alkohol, min äldste är nykterist :-)
   Jag tror också att man måste visa att man kan dricka med måtta och även umgås utan alkohol, men är det verkligen det som visas upp? Även om det bara är en liten del av semestern som visas upp så är det väldigt mycket som är just alkohol. Blir det då omedvetet likställt med ledighet?

   Radera
  2. Jag skrev faktiskt nästan alla!

   Radera
 3. Instämmer. Och det där att "unna sig", det är dubbelbottnat. VILL man egentligen ha allt detta?
  Jag UNNAR mig pigga friska tag, ekologisk väl genomtänkt mat. DETTA har mina barn i minnet från mig, har alltid levt så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Vi unnar oss en viktnedgång, smidigare kropp och att må bättre på semestern :-)

   Radera
 4. Jag tror att många barn ser igenom bilder och likes på FB och vet att det är väl utvalt vad som visas där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är när de här bilderna blir ett slags normalläge? Bilderna är ju så många att det faktiskt ser ut som man inte kan vara ledig utan att dricka.

   Radera
 5. Däremot alkoholen och oansvar i övrigt gällandes sunda värderingar som föräldrar överför till sina barn upprör mig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att alkoholen glamoriseras och att fler och fler verkar glömma bort att det faktiskt är en drog som man väldigt lätt blir beroende av.

   Radera
 6. Fast all vikthets som syns på alla sociala medier. Hur ställer vi oss till det? Och hur påverkar det våra barn och tonåringar? "åh nej den här veckan gick jag inte ner något alls" eller "jippi den här veckan gick jag ner **kg" och liknande statusar som möter oss dagligen. Vad för bild visar det? Att man endast är bra nog om man är smal, går ner i vikt och är "frisk"? Eller att du är ful och "sjuk" om du är överviktig? Alla överviktiga är inte sjuka, och all denna vikthets som dagligen möter oss (även då det inte är semester) tror jag påverkar våra barn pch tonåringar mer faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att viktsnack påverkar vet vi, men är det någon som kollat upp sambandet med alla de här bilderna? Om uppdateringar om vikt påverkar våra unga, då måste väl även uppdateringar om alkohol göra det? Jag dömer ingen, jag bara undrar hur det påverkar oss.

   Radera
  2. Jag tror säkert bilderna på alkohol, god mat, platta magar, träning mm påverkar. Men det påverkar inte endast våra barn och ungdomar utan det påverkar oss alla...

   Radera
 7. Jag lägger ofta upp drink-bilder; däremot så är det lustigt att alla förutsätter att det alltid är rom i min mojito, eller att bubblet i mitt glas eller ölet i flaskan innehåller alkohol..
  Mojito är precis lika god utan alkohol i om den är rätt gjord, och alkoholfri öl/bubbel är riktigt svalkande.

  Håller mer Marie Louise här ovan all vikthetsen iaf påverkar mina barn mer än en bild på ett vinglas eller en drink. När min speta till 15-åring pratar om att hon har en tjock mage (dvs, den är inte konkav!) eller när 12-åringen tycker att han vill ha magrutor så blir jag hysterisk, däremot nämner de aldrig alkohol som något varesig eftersträvansvärt eller farligt eftersom de har en naturlig relation till det...

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: