lördag 21 juni 2014

Vi har separerat!

Jo, så är det faktiskt. Men det är inte så illa som det låter, det handlar nämligen bara om nattetid. På dagarna trivs vi ihop och gör det mesta tillsammans men på nätterna mår vi (jag) bäst i eget rum. Jag måste nämligen få ordning på sömnen. Nu är det riktigt illa!

Mitt "magiska" armband visar tydligt hur illa det är när det gäller sömnkvalitén. Att vakna 25-30 ggr per natt och inte sova mer än 45-60 minuter i sträck gör en inte speciellt utvilad. Så nåt måste göras! Alltså har jag flyttat ut från vårt gemensamma sovrum för att ta bort de störmoment som går att ta bort tex snarkofagens ljud... hundens bökande i vår trånga säng... osv. Jag vaknar för ALLT! När Martin vänder sej i sängen eller hunden flyttar sej, inget undgår mej. Detta är nu tanken att jag ska slippa.

Det här var en "bra" natt...
Får man ingen sammanhängande sömn kommer man aldrig ner i den välgörande djupsömnen och kan på så sätt inte återhämta sej på ett bra sätt. Då blir värken värre, humöret sämre och man går ofta upp i vikt. Nu säger "besserwissern"; "ta ut dej på dagen, skippa att sova middag - så ska du se att du kommer att sova bra". Så kanske det är för en frisk person, men jag som både har sömnapné och fibromyalgi funkar på ett annat sätt. Jag behöver oftast sova middag för att kompensera den dåliga nattsömnen.

Men den här veckan har jag gjort allt det där som förespråkas; jag har motionerat och gått två långa promenader per dag. Jag har inte tagit någon tupplur på hela veckan. Ändå är min nattsömn alltså katastrofal! Så nu hoppas jag att det ska bli bättre, så jag slipper se ut som en zombie dagtid. Jag orkar verkligen ingenting! Å det är så irriterande!

Så nu är det separation och varsitt sovrum som gäller nattetid, så får vi se vilket resultatet blir. Det magiska armbandet från Fit Bit får redovisa resultatet... spännande...


10 kommentarer:

 1. Precis av den anledningen har vi bestämt att inga hundar i sovrummet eller i sängarna. Så hos oss får de bara vara på bottenvåningen vilket fungerar hur bra som helst. Hoppas det ska ordna till sig för dig med nattsömnen. Den är så viktig för vårt välbefinnande.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den behöver bara bli lite bättre, så är det ok. Så här dåligt funkar inte...

   Radera
 2. Har gjort detsamma. Min sambo jobbar skift, och jag har värk.. När ungarna flyttade ut fick jag ett eget sovrum, och det funkar väldigt bra. Det kändes väldigt jobbigt att ta steget, men ångrar det inte. Vi sover bättre båda två, vilket ju gör att vi mår bättre och kan njuta av livet och varandra igen. För nu orkar vi ju igen :)
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemma i Tumba har vi ett gästrum dit någon av oss flyttar då och då, vi får börja använda det mer frekvent kanske.

   Radera
 3. Min man har sömnapne' och han har numera en cpap. Den har inte bara räddat hans liv, andningupphållen sliter hårt på kroppen i kombination med att aldrig sova en hel natt, vi sover numera lungt och fridfullt tillsammans. Kanske något att prova.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inte en sån form av sömnapné att det funkar med mask. Jag snarkar inte, är inte överviktig och sover inte på rygg... jag slutar bara andas. Man vet inte varför, men det kan ha med den fd utbrändheten att göra. Hjärnan fattar inte att jag behöver andas även när jag sover utan "glömmer" bort det.

   Radera
 4. Det är ju så viktigt att få sova bra. Jag har en app i mobilen som mäter sömn, ljud och rörelser. Lägger mobilen under madrassen då på natten, kollar ibland.
  Skönt om du kan få ordning på din sömn, ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordning kanske jag aldrig får, men det kan ju kanske bli bättre...

   Radera
 5. Har du testat öronproppar? Det låter kanske inte riktigt klokt med öronproppar men det har hjälpt mig att få en bra nattsömn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Öronproppar används flitigt, men jag vaknar ändå av rörelser i rummet, om det är för ljus osv.

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: