torsdag 29 maj 2014

Tråkiga besked från Gambia

Ibland får man lite extra perspektiv på saker och ting, oftast är det när det händer tråkiga saker... Igår när jag satt på ett flashigt event och käkade trerätterslunch fick jag meddelande på Facebook från Smile i Gambia. Han skrev bara kort att den malaria har drog på sej för några veckor sedan nästan är borta och att hans bror dog tidigt på morgonen igår.

Här sitter jag alltså och ska smaska i mej en massa gott, samtidigt som jag precis fått veta att våra fina vän numera är ensam försörjare av 13 personer. Hans mamma driver iofs ett litet jordbruk som gör att de nästan är självförsörjande av det mest nödvändiga. Men Smile har fortfarande inget fast jobb och letar konstant efter något att göra som ger honom betalt och mat för dagen. Han får tillfälliga jobb över dagen, men inget fast. Han är både förtvivlad och uppgiven.

För några veckor sedan hörde min pappa talas om ett företag i Gambia som håller på med cashewnötter och som fått nåt fint pris. Det är en svensk man som startat allt och numera sysselsätter flera hundra personer. Vi berättade detta för Smile som åkte till byn där företaget skulle finnas, men han hittade ingen att prata med. Häromdagen hittade jag kontaktuppgifter till företaget på Facebook och mailade mannen som är grundare till alltsammans. Å bara någon timme efter Smiles tråkiga meddelande, svarade den här Stefan och sa att han gärna ville träffa Smile och se om de kan komma överens.

Men detta har vi inte berättat för honom än, eftersom Stefan inte är på plats i Gambia just nu. Han skulle höra av sej mer när han kommer tillbaka och då kan vi berätta mer för Smile istället för att ge honom förhoppningar nu. Men nu håller vi verkligen alla tummar och tår att den här kontakten ska ge familjen den hjälp de så väl behöver, särskilt nu när läget blivit ännu värre.

Men det är många som hjälper till i det tysta. Alla våra medlemmar har under snart 18 månader hjälpt oss att hjälpa familjen. Vi har haft en liten låda i kassan som de fått lägga pengar i och på så sätt kunnat skicka ner 200-300 kr i månaden som hjälpt familjen att överleva många gånger. Pengarna har gått till medicin, myggnät, fotbollar, skolkläder, skolböcker, examenskläder och en massa annat. Nu ligger det 2000 kr i ett kuvert som vi samlat ihop och som pytsas ut vartefter. Å många har frågat vad som händer nu när vi slutar... Vår efterträdare har dock ett stort hjärta hon med, så insamlingen kommer att fortsätta med hennes hjälp. Våra fina medlemmar kan fortfarande fortsätta att hjälpa oss att hjälpa  :-)

Det blir en bra anledning till att åka och hälsa på ibland, så kan vi tömma lådan och se hur det går för alla. Några av dem ska faktiskt med till Gambia i höst också och själva få se landet och träffa familjen. Så himla kul ska det bli! Å det finns fortfarande chansen både för er andra att hjälpa till och följa med. Skicka ett mail till mej mrinda@swipnet.se så får ni ett kontonummer att sätta in ert bidrag på. Vill ni åka med oss så bokar ni bara in er för avresa den 18/11 och boende på ett hotell i närheten av eller på Holliday Beachclub.

Jag gillar när man kan hjälpas åt att hjälpa och att det lilla man gör inte är för litet. Den här familjen har ingenting! Deras kök regnade bort och förstördes under förra regnperioden, vattnet är dåligt, skor finns knappt att få tag i... sånt som vi tar för självklart. Minsta lilla bidrag är värt precis hur mycket som helst! Så hjälp oss gärna att hjälpa och följ med oss att se det härligaste landet på jorden med de finaste människorna som finns.


4 kommentarer:

 1. Gud vad sorgligt men ändå fint! Fint att ni engagerar er i den familjen så att de får det lite bättre!

  Kramar

  SvaraRadera
 2. Det känns så tragiskt, så jag vet inte vad jag ska säga, och inte blir jag med heller.....
  Men vet, att ni får till det, på något vis.

  SvaraRadera
 3. Så fint att ni kan hjälpa till där nöden är så stor. Det finns så otroligt mycket nöd och elände i världen, vi kan inte ens fatta och förstå hur vissa klarar dagen. Jag har flera åtaganden månatligen så jag vet hur många har det ställt.
  Värmen i Gambia blir nog för häftig för mitt hjärta.


  En varm kram till dig.

  SvaraRadera
 4. Det är så fint att ni ställer upp med själ och hjärta att ge dem pengar så att dom klarar vardagen. En stor fång rosor till er.

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: