måndag 10 februari 2014

Vänliga veckan varje dag...

Vänliga Veckan har återuppstått och börjar idag. Den instiftades av Läkarmissionens grundare Harry Lindquist 1946 efter att en trafikräknare under ett arbetspass bara såg tolv personer som log, resten, 8569 såg ut som att de var på väg till en begravning. 1999 lades Vänliga veckan på is men nu har Läkarmissionen skakat liv i den igen. Tanken är att man ska visa extra vänlighet i trafiken, på arbetsplatsen och i familjen och nytt för i år är även vänlighet på nätet.

Jag skulle önska att alla veckor var vänliga och jag försöker iaf att leva så varenda dag. Men det kanske behöves en påminnelse att vi ska vara vänliga och omtänksamma. Även om jag tycker att det flesta faktiskt är det...

När det gäller vänlighet har jag ett par förebilder. Den ena är Bert-Åke Varg som jag hade förmånen att jobba med på Oscarsteatern och Phantom Of The Opera 1988 och fortfarande har kontakt med. Han är vänligheten själv och behandlar alla med respekt, oavsett ålder, hudfärg, kön osv. Men han säger också ifrån när något är fel, jag såg själv hur han stod upp för en kvinna i ensemblen vars pojkvän behandlade henne riktigt illa.  Pojkvännen blev fd innan kvällen var slut och var inte vatten värd när Bert-Åke var färdig med honom. Så vänlighet är inte bara att vara snäll utan även att ställa upp för den som behöver.

Min andra förebild är vår vän Linda i Gambia. Linda som erbjöd sej att hjälpa oss att vidarebefordra våra pengar till Smile och hans familj så att vi skulle slippa avgifter och vara säkra på att alla pengar kom fram säkert och till rätt person. Varje månad för vi över pengar till hennes konto som hon ger till Smile i form av mediciner eller annat de behöver eller i kontanter. Det var Linda som sa till mej att man ska hjälpa om man kan, för det kommer alltid tillbaka. Som 20-åring tog jag till mej det hon sa, men det var inte förrän långt senare jag verkligen fattade vad hon menade. Det där tillbaka handlade ju inte om att jag skulle få något synligt tillbaka, utan att det kunde vara en skön känsla, att någon hjälpte mina barn eller min familj eller att vi skulle få chanser i livet pga att vi faktiskt är schyssta människor. Å precis allt det har hänt! Men det bästa är den sköna känslan i magen av att kunna hjälpa någon och se hur den personen gör något bra av hjälpen. Som i Smiles fall; han utnyttjar oss inte - men med vår hjälp kan han göra så mycket mer än han kunde innan. Han syster tar sin examen och med vår hjälp kan hon köpa sej en fin klänning till sin examen. Att sedan få se bilden på henne i den klänningen är en enorm tillfredsställelse och faktiskt ren lycka.

Att vara vänlig, snäll, schysst - kalla det vad du vill - är ju inte så svårt. Man behöver ju inte hjälpa en hel familj ett annat land. Det räcker med ett leende, att hålla upp en dörr, säg tack och trevlig dag till kassörskan eller något annat litet. Sånt man kan göra varje dag, alltid!

Jag säger som Linda: Hjälp till om du kan - det kommer tillbaka  :-)

5 kommentarer:

 1. Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dig ♫♪♫♪ den låten dök upp i mitt huvud.
  Du får vad du ger ut. Så ge mycket värme, håller med dig i hela ditt inlägg! ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten, Vänliga Veckan startade när jag föddes, alltså måste ju jag vara född vänlig, hihi........

   Radera
  2. Du är ju vänligheten personifierad :-)

   Radera
 2. Åhh. Precis som Gerd skriver. man får vad man skördar.
  Iallafall för det mesta.
  Jag har en stationär dator nu och kan kommentera oftare här nu

  KRAM
  Stoffe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag med. Allt kommer tillbaka :-)

   Ser fram emot dina kommentarer :-)

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: