fredag 28 februari 2014

Vad är kryssning?

I söndags gick jag och vann en kryssning. Grejen vara bara att det var en sportlovskryssning som skulle utnyttjas senast imorrn... Så det var lixom lite snabba puckar och ett samtal direkt till Lillpojken som lät ungefär så här:

- Vill du följa med oss på kryssning på torsdag?
- Vad är kryssning?
- Det är en STOR båt som...
- JAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

Det lät som han tyckte det skulle vara skoj.

Så igår hämtade vi upp honom och åkte till båten. Vår vinst bestod av en lite större hytt med fönster, middag på kvällen i a la carten och frukost. Lunch fick vi köpa till själva och valde buffé. Eftersom det var för fyra personer, så följde även Senior med oss. Minior fick nästan lite hicka när han såg båten, den var ju jättestor!!!

Vi gick ombord och började kolla igenom barnaktiviteterna, det gick rätt snabbt. När det är sportlovskryssning så tror man ju att det ska vara en massa roliga grejer för barn. Men för dem under 9 år var det lite klent med grejer och det där lekrummet var väl ingen direkt hit. Där var mest småbebisar som lekte med klossar, eftersom det inte fanns mycket annat. Vi trodde vi skulle träffa på Birkas maskot lite här och där på båten, men inte förrän vid 22 gick han runt och då sov Minior sedan länge.

Vi började med att äta middagen. Martin, Senior och jag fick en god trerättersmiddag medan Minior
fick en helt ok barnbuffé med en massa gott att välja på. Han tog tre tuggor på en hamburgare som han satt ihop själv och två köttbullar under protest. Sen vägrade han äta mer, men med en pinnglass tyckte jag att det fick vara ok. Jag skulle snart se att den middagen var en bra middag...

Vi gick runt lite på båten, testade några spelmaskiner och försökte hitta nåt skoj att göra. Vi kollade in tax-freen men köpte inget, det fick vänta till morgonen därpå. När vi såg att ögonen gick i kors på honom, så gick vi ner i hytten och la oss. Det tog inte många minuter förrän grabben sov gott. Å han sov! Ända till 8 nästa morgon, kanske vaggade av vågor... gott sov vi iaf allihopa.

Sen började tjatet. Till frukost var han superhungrig, åt han? Knappt... tre tuggor på en macka som han själv valde. Han ville ha ett ägg, men när jag skalat det åt honom sa han att han inte äter ägg. Det spelade ingen roll vad jag sa, det gick inte att få i honom mer och jag insåg att det skulle bli en lång förmiddag med mycket gnäll om hunger. Å så blev det förstås. Det enda han hade i skallen var att handla godiset i tax-freen, trots att jag sagt att han inte skulle få äta en enda bit förrän han kom hem eftersom han inte ätit någon frukost.

Vi gick iaf upp till konferensen där barnaktiviteterna skulle vara. Där var öppet för pyssel mellan 10-11, men pyssla ville han inte! Det var knökafullt i pysselrummet och då kan man ju undra varför man bara har öppet för de här mindre barnen bara en enda timme? Hade man haft öppet lite mer kanske vi hade kunnat gå tillbaka lite senare när han vant sej vid tanken. Nu fick vi vänta tills filmen började kl 13, men då skulle vi äta lunch kl 14 och kunde inte se hela filmen. Visst hade vi kunnat vara med på en skattjakt, men jag hade ingen lust att betala 60 kr extra för något jag var osäker på om han skulle genomföra eller inte. Så med tanke på att det var en sportlovskryssning, så var utbudet av barnaktiviteter ganska klent kan jag tycka. Ett bollhav eller en öppen pysselhörna hade inte skadat.

Vi tog alltså ett varv i tax-freen och köpte det vi skulle ha. Minior köpte grejer till sin familj och vi köpte det vi skulle ha. Inte särskilt mycket alls, vi är dåliga kunder... men självklart blev det ett par lådor med Salmiakki. Min favoritchoklad!

Vi gick ner i hytten för att vila lite, Minior tittade lite på film på tv och vi andra läste. Minior vill gärna ha något att göra precis hela tiden och därför försöker vi att öva honom i att ta det lugnt. Det brukar ta ungefär 2 minuter innan han säger att det är tråkigt... men vi lyssnar inte då... nu fick han ha tråkigt ungefär en timme innan han och jag gick för att kolla på Monsters Academi. Det var tvärfullt även där, så vi fick stå upp och titta. Det gjorde vi i ca en timme innan det var dax för lunch och ytterligare en drabbning när det gäller mat... självklart var han jättehungrig, han åt ju knappt något till frukost och ville inte äta upp sin macka när han kom till hytten och klagade.

Den här gången var det buffé och det kan ju inte bli bättre när man har en kinkig unge... eller hur? Tänk va fel man kan ha! Det fanns INGET som passade och när jag sa att han MÅSTE ta något annars kan vi inte göra några fler utflykter med honom. Ja, då tog han tre köttbullar som han sedan tuggade på i typ 30 minuter och sa sen att han var proppmätt... Nu var vi tvungna att prata ordentligt med honom om det här med mat, energi, hur hjärnan funkar osv. Det här är en smart unge som det går att prata med, men just nu verkar vi ha kommit till nån slags dead end. Vi kommer ingenstans och behöver hjälp! Så här kan vi inte hålla på. Ungen måste äta om vi ska kunna göra roliga grejer.

Behöver jag säga att han sa att han var hungrig efter en kvart typ... man blir så frustrerad! Nu säger ni säkert "inga svenska barn svälter ihjäl". Nä, men han verkar äta bra hemma och i skolan, varför inte med oss? Dessutom är det ju inte vårt barn, vi måste ha hjälp att lösa detta. Han kanske matvägrar för att han inte trivs hos oss? Så helgens uppdrag blir att maila vår handläggare och be om ett akut möte. Detta vet Minior och även hans föräldrar är informerade, de fattar ingenting... han är som han ska hemma. Men de är med på noterna och vill lösa detta, förstås! Det är två himla bra föräldrar som vi verkligen gillar, det känns skönt!

Efter lunch var det dax att packa ihop oss och gå iland igen. Vi blev hämtade och hade snart en sovande unge i bilen. Å när vi släppt av honom, briefat hans pappa lite snabbt så var det bara hem, åka och handla, hämta hund och kollapsa i soffan. Där har vi varit sedan dess...

Jag gillar att åka på kryssning, men jag gillar inte när man kallar det för sportlovskryssning och inte har fler aktiviteter för barn. De få som fanns var det ju så mycket folk på att man inte fick plats. Dåligt Birka!!! Å visst kan man barnanpassa buffén när det är just sportlovskryssning, men då behöver man väl inte ta bort det som vi vuxna gillar? Å ska en nisse utklädd till gosedjur gå runt bland barnen så borde väl detta göras när barnen är vakna och inte kl 22??? Gör om gör rätt!

Minior sa att det var kul, men jag vet inte om han tyckte det. Det känns som vi mest bråkat om mat... tråkigt nog  :-(


6 kommentarer:

  1. Låter som om ni haft en halv kul kryssning :( Måste fråga; Varför så mycket tjat om mat? Barn äter väl om dom är hungriga....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en mycket befogad fråga. Hade det variy vår egen unge hade vi kunnat både muta, hota eller strunta i det. Som sagt; det flesta ungar äter när de blir hungriga. Den här killen verkar dock inte göra det, istället blir han hyper och sitter och hoppas på stolen, knölar ihop duken, gnäller och beter sej allmänt otrevligt. Nu är det här inte vår unge och vi märker att han mår dåligt på flera sätt, alltså behöver vi alla hjälp att få ordning på situationen. Han kanske inte äter för att han inte trivs med oss och då måste ju det redas ut.

      Radera
  2. Tråkigt att dom inte anpassar efter vilka som åker... Det är inte första gången jag hör om detta men kul med vinsten

    Läst gästbloggen hos Kenneth

    Ha en fortsatt bra helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Har ingen koll på när jag gästbloggar eller var :-)

      Radera
  3. Men.. Det låter som massor av aktiviteter och med tanke på att han aldrig sett en stor båt förut så måste det varit kul.

    Tråkigt att du inte kunnat vara lite mer positiv när du ändå vann resan, helt gratis och det är rätt otacksamt att bara klaga.

    /Tävlade också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev otroligt glad när jag vann och efter att ha läst allt som skulle hända på båten trodde jag ju att det skulle bli en toppenresa och såg fram emot den. Men det som var för mindre barn motsvarade inte alls det vi läst om. Kanske var det bättre för de större barnen. Det var ju fler än vår 6-åring som bara gick runt och inte gjorde något. Och alla som gick in i "lekrummet" vände och gick ut igen. Det var alltså inte bara vi som var besvikna. Jag har inte bara klagat, hytten var jättefin och vår mat var god, det som slog av stämningen var ju bristen på barnaktiviteter och pojkens matvägran.

      Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: