lördag 17 augusti 2013

Kostar att flytta hemifrån, men...

Nu är det allra mesta på plats i Juniors nya hem. Han har alltså flyttat in i ett litet radhus som har fyra rum och kök. Det kan ju låta både dyrt och konstigt att köpa ett hus som sin första bostad när man bara är 18 år och flyttar hemifrån, men det är faktiskt inte så konstigt som det låter.

Lånet kostar ca 4000 kr i månaden, å det är ju mindre än vad hyran för en 3:a är här i Botkyrka. Så tillkommer iofs sophämtning och lite annat. Men i övrigt tillkommer samma utgifter som i en lägenhet, som el, försäkringar, tv och telefon. Å i sonens fall blir det inga höjningar av månadsavgiften, som det blir i en lägenhet. Så han är faktiskt inte helt ute och cyklar som vissa kanske tror... Men självklart är underhållet större och dyrare och även möbleringen, men detta kan man ta lite då och då och i den takt som inkomsterna tillåter.

Å när det gäller det här med möblering så ser vi att han tagit med sej mycket hemifrån och då menar jag inte saker, utan tänket... Han hade redan ett skrivbord och skrivbordsstol, men det var i princip allt... hans säng stannade kvar här och jag köpte en ny till honom som han nu har som gästsäng. Han hittade en stor säng med gavel och sängbord för bara 600 kr på annons, med madrasser och allt. Köksbord med tillhörande stolar och tv-bänk fick han gratis genom bjussa.se och en nästan ny divansoffa för bara 3200 kr på Blocket.

Allt småplock som mattor, lampor, gardiner mm har inköpts på seconhand-butiker eller med presentkort på IKEA som han fick på studenten. Då fick han även bestick, en grill, tallrikar, kastruller och en massa annat. Å sen har han förstås fått en del grejer av oss, som lite handdukar, dukar, smågrejer till köket, nån matta osv. Så det mesta finns och det som inte finns än, det kommer med tiden.

Här tror jag att min son skiljer sej mot många andra ungdomar, och kanske även vuxna... många kan inte tänka sej att köpa saker som andra har haft och tycker att begagnat är äckligt. Så har vi aldrig sett det, utan handlar det mesta begagnat om vi får tag i det. Och nu har alltså sonen ärvt den tanken och sparar hur mycket pengar som helst. Det han har fått gratis och köpt begagnat har besparat honom 15 000-20 000 kronor om inte mer, pengar som han nu kan renovera eller göra annat för.

Man behöver alltså inte bli ruinerad bara för att man flyttar hemifrån, om man tänker till lite och kollar annonser och orkar åka hit och dit och hämta grejer. Ikväll ska vi sitta vid matbordet och äta middag hos honom för första gången. Ska bli väldigt spännande att se vad han bjuder på. Förmodligen något ur en ugnsform som han köpt på second hand  :-)


10 kommentarer:

 1. jag fattade nog aldrig att det var ett eget HUS han hade köpt! Trodde det var en bostadsrätt..
  Smart kille! Honom har du fixat till bra :)
  /Anki

  SvaraRadera
 2. När jag flyttade första gången till min första lägenhet, var nog alla mina möbler begagnade. Soffan, tv:n, sängbordet och en pedistal hade jag köpt från min kompis för hundra spänn, bokhyllan fick jag av en annan kompis, lite möbler från hemifrån och lite köksmöbler från min kusin. Det jag inte hade var en säng, sov på soffan i 3 veckor innan jag köpte sängen. Så jag kom väldigt billigt undan. :)Jag har bytt soffa några gånger men aldrig köpt en ny! Så byta grejer med varandra är himla bra.

  SvaraRadera
 3. Jo, så gjorde man mycket förr... och även under min tid som barnfamilj, man var tacksam över ärvda grejor.
  Min första barnvagn till äldste sonen, då. Den var begagnad, kostade 75 kr plus madrass 25.
  Den gossen Junior, har du fostrat helt rätt, var stolt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnvagnen jag köpte till killarna hade grannen haft till sina tre barn och efter mina två sålde jag den vidare. Undrar hur länge den höll :-)

   Radera
 4. Så ni är också i flyttagen eller rättare sagt sonen! Hade dottern inte fått en studentlya hade vi köpt en bostadsrätt till henne. Med lån och avgift hade det inte blivit dyrare så ibland får man tänka i nya banor :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Å eftersom det är svårt att få hyreslägenhet så får man ibland titta efter annat.

   Radera
 5. jo det kan ksota att flytta men man kan ju göra valet dyrt eller inte :)

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: