måndag 26 augusti 2013

Att ge kritik...

Att kritisera någon eller något är känsligt och skall göras med fingertoppskänsla i de flesta fall. Men jag anser att man MÅSTE ge kritik eller som jag hellre kallar det: feedback. Hur ska annars saker kunna förändras till det bättre? Om man bara får höra bra saker eller inget alls, ja.... då tror man ju att allt är ok. Eller hur? Men INGET är så bra att det inte kan bli bättre och det kan man inte se eller göra något åt om man inte får veta vilka bristerna är.

Jag ger feedback och jag är väl en av få som gillar skriftliga utvärderingar. Såna där formulär med frågor som ska graderas. Anonymt så att alla vågar svara, de e bra! Jag hade iofs skrivit mitt namn ändå, men jag vet många som inte vågar säga sin mening. Kanske är man rädd för sura miner eller hur man ska bli behandlad i framtiden om man säger något negativt.

Alltså har jag mailat till arrangörerna och berättat hur jag ser på helgens kryssning, både bra och dåligt. Det jag inte tänkte på i första mailet var att jag faktiskt även talade om vad andra sagt till mej och även förde deras talan en del, men det skrev jag ju inte för jag tänkte inte på det. Men när jag fått svaret från arrangören så var jag tvungen att förtydliga mej lite, så nu hoppas jag att de förstår bättre vad jag menar. Jag har nämligen sett att många av dem som var negativa när vi pratade på båten, inte skrivit ett smack om den saken i sina blogginlägg... där har man skrivit att allt var toppen... man är inte riktigt ärlig alltså och det tycker jag är lite konstigt.

Jag vill gärna åka nästa år igen, men då hoppas jag förstås att man ändrat det som varit negativt den här gången. Å hur ska man kunna ändra det om man inte vet vad folk tycker utan bara får höra att allt är bra? Självklart går man på det man hör och gamla meriter så länge ingen säger något annat... Varför ändra något som funkar? Å det funkar ju så länge man inte får veta något annat. Så jag har berättat vad andra sagt till mej (utan namn förstås). Men jag är inte en sån som bara gnäller, jag ger feedback och förslag till förändring och poängterar även det som är bra. Det som är bra måste förstärkas för att det negativa ska få effekt lixom. Så jobbar jag och det brukar funka.

Hur är jag själv på att ta emot kritik då? Jorå, det blir bättre och bättre. Klart det är tråkigt att höra negativa saker, men det är ju det som gör att man kan utvecklas som person. Jag är nog ganska medveten om vilka sidor jag måste jobba mer med och gör så gott jag kan i det arbetet. Att förändra sej som person tar tid och energi och kräver en hel del mod. Men när man väl kommit en bit och ser men framförallt känner förändringen, då är det värt allt jobb och man vill bara fortsätta framåt.

Jag är varken rädd för att ge eller få kritik, det är det som för oss framåt. Men man måste vara varsam när man för fram den... och det hoppas jag att jag är. Som sagt; inget är så bra att det inte kan bli bättre  :-)

Och på förekommen anledning måste jag även säga att detta självklart handlar om företag eller när personer ber om min åsikt. Jag går ju inte runt och säger en massa negativt till kreti och pleti. Men det vet ni som känner mej och som läser min blogg regelbundet. Jag är ingen negativ person, men jag låter inte vad som helst passera heller... Hellre ger jag en uppmuntrande komplimang än kritik, det sån jag är.


8 kommentarer:

  1. Intressant inlägg....
    Håller inte med dig, men intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att du har missförstått mej helt och hållet. Jag menar offentliga arrangemang där man faktiskt ber om feedback eller när en person vill ha sitt arbete eller sin uppgift utvärderad. Då är jag helt ärlig med vad jag tycker.

      Det skulle däremot aldrig falla mej in att kritisera en person som jag inte träffat förr eller som inte ber om det.

      I det aktuella fallet handlar det om helgens event som jag var på och som många hade synpunkter på men inte vågade säga vad de tyckte till arrangörerna. Genom att delge dem det som jag och andra tycker kan eventet bli ännu bättre och locka ännu mer folk nästa år.

      Jag förstå att detta kan vara lätt att missförstå, särskilt om man inte läst min blogg sedan en längre tid tillbaka. Så jag ber om ursäkt för att jag varit otydlig.

      Radera
  2. bra som du säger feedback är bra kritik är skit :)

    SvaraRadera
  3. Åh jag är jättedålig på att både ge och ta kritik/feedback... Jag borde behöva bli bättre på det. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får öva och ta till sej det som verkligen är konstruktiv kritik och lämna det andra åt sidan.

      Radera
  4. Hej finaste!

    Du och jag pratade inte så mkt på kryssningen om hur vi upplevde det så är rätt säker på att det inte är mig du menar men tänker att dom som du menar kanske gjort som mig... Skrivit blogginlägg utan det som jag tycker kunde gjorts bättre men sen skrivit till arrangörerna om vad jag tycker kunde ha gjort bättre.

    Men bry dig inte om hur andra tolkar det du säger, alla tolkar saker olika och man kan aldrig skriva så att alla förstår exakt hur man menar ;)


    Kraaaaaaam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är säkert som du säger, men jag fick lite annan kritik via mailen också som sa att jag var elak som skrev som jag skrev i min blogg...

      Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: