fredag 12 april 2013

Internationella lakritsdagen!

Idag är det verkligen en dag värd att fira, nämligen internationella lakritsdagen. Jag ÄLSKAR lakrits! Det spelar ingen roll om den är söt, salt, stark, mjuk, hård eller seg... allt går ner  :-)

Om lakrits finns det massor både att läsa och säga... just det där "säga" har mina extrabarn i Skåne och jag diskuterat en del... HUR ska det uttalas? Lackrits eller lakris? Självklart tycker mina kära skånetöser att det ska vara med kort a, alltså lackrits, men jag håller mej nog till det stockholmska och säger lakris.

På språkrådets sida kan man läsa:
"Ordet lakrits kommer från grekiskans glykyrriza, till glykys ’söt’och rhiza ’rot’. I latinet påverkades ordet av liquor, ’vätska’, och fick formen liquiritia (jämför engelskans liquorice). Vi lånade troligen in det, med lite olika stavningar, via tyskan på 1500-talet. I franskan kastades bokstäverna l och r om och bildade först formen ricolice. Eftersom lakrits ofta såldes som små stänger som liknade linjaler (règles på franska) fick ordet så småningom dagens stavning, réglisse. Även i svenskan var regliss förr en vanlig benämning för den lakritspasta som användes i till exempel hostmediciner. Pastan kunde vara vit eller brun och kallades då för jungfruskinn respektive käringskinn."

Där kan man också läsa att det inte finns något korrekt uttal, utan att bägge fungerar och är accepterade  :-)

Lakritsroten är ett av våra äldsta läkemedel och användes för mer än 4000 år sedan. Expressen skrev en intressant artikel om detta för ett tag sedan. 1991 åt vi i Sverige i snitt ett kilo per person, jag har en känsla av att den siffran är ganska mycket högre idag. Särskilt som lakritsen numera finns i så många former. En av mina favoriter är ju lakrits-te, i mitt fall blandat med hallon och vanlij - supergott! Att baka med lakrits är också supergott, sötlakrits i en citronpaj eller saltlakrits i en kaka blir hur smaskigt som helst.

Men jag har två självklara favoriter, förutom mitt te och det är polkagris med hallon/lakrits och Salmiakki som är choklad med lakritskola. Just en Salmiakki har jag köpt idag för att fira den här speciella dagen  :-)

Tycker ni om lakrits? Vilken är isf er favorit? Hur ska ni fira denna viktiga dag?


9 kommentarer:

 1. Lakritsdagen? Mmmm.... jag som älskar lakrits och uttalar det som lack... men jag tror att min pappa sade långt a. Det gjorde han till apelsin också, jag säger ju appelsin. Tack för fullgod info om den underbara lakritsen, jag älskar den i alla former också! Salmiakki är FÖR god... annars har jag hemma, en ask med söt och en med salt äkta Ramlösa-lakrits plus en riktigt skarp ask med Renée Voltaire naturliga Lakritspastiller, har bloggat om den, och även Tervalakritsi, den finska goda!

  SvaraRadera
 2. Det var intressant läsning om lakris. Jag hade ingen aning om att den hade en egen dag, men det är den väl värd.
  Älskar denna godsak mycket, men kan tyvärr inte äta lakris.
  Det är något i den som verkar trigga igång mitt hjärtflimmer. Otroligt, men det har hänt så många gånger så nu undviker jag lakris i alla former.
  Kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att för stort intag kan vara riskabelt, googlade och hittade det här:
   http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Godis/Ar-det-farligt-att-ata-mycket-lakrits/

   Radera
  2. Allt är farligt i för stora doser...

   Radera
  3. T.O.M. Gerds favoritdryck kaffe kan vara farligt i för stora mängder

   Radera
 3. Lakrits är inte min grej, så idag firar jag inte.
  Önskar dig en bra kväll och en trevlig helg
  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske gillar kanelbullens dag bättre :-)

   Radera
  2. Är inte mycket för kaffebröd heller.
   Men en kanelbulle sitter klart bättre än lakrits

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: