torsdag 11 april 2013

Gästbloggare Stoffe om Vänskap på internet

Bästa bloggläsarare, Marlenes läsare.
jag hoppas att ni har fått en bra start på dagen.

Förra veckan så presenterade jag mig som Marlenes gästbloggare. Stort tack för ert varma välkomnande, och det ska bli mycket trevligt att gästblogga hos Marlene varje vecka. Precis som jag skrev i min presentation så är det nytt för mig att gästblogga, men jag ska göra mitt bästa. Högt i tak är såklart en avgörande faktor i mina inlägg. Det blir roligare så.

Hur som. Marlene har gett mig ett ämne att skriva om denna vecka, och det handlar om vänskap. Närmare bestämt vänskapsrelationer på internet. Så nu ger vi oss i kast med ämnet, mina tankar och förhoppningsvis så delar ni med er av era

Vänskap. Vad är vänskap?
Jag vill börja med att berätta en sak för er. Det kanske inte låter så otroligt, men för mig är det en avgörande faktor för att jag ska kunna bygga en vänskapsrelation. Det handlar om respekt och det är A och O för att det ska finnas byggstenar till ett byggande av relation. Låt oss kalla det för grunden till ett hus. Utan en bra grund blir huset ostadigt när det blåser, likaså i en relation som handlar om vänskap.

När jag fick detta ämne av Marlene var jag tvungen att tänka till innan jag kunde avgöra vad en bra vänskapsrelation innebär. Det handlar om att inte ge sig i kast med en så allvarlig fråga utan att ha kött på benen, men nu är jag tillfreds med mitt tänk och vill dela med mig av det till er.


Jag älskar människor och då spelar det inte någon roll om det är en vän som jag har haft sedan barnsben eller att vi har funnit varandra via internet. Men detta ämne handlar om just internetvänskap så det är vad jag ska hålla mig till. Internetvänskap I LOVE IT! Det handlar inte bara om att min blogg genomsyrar kommentarer från läsare och andra bloggar, tvärtom. Det handlar om kärlek, omtanke och vänskap där en cyberkram betyder lika mycket som den man fysiskt får av vännen irl.

När jag började blogga så hade jag inte en tanke på att det skulle ge mig så många nya vänner. Allt kändes så diffust när jag tänkte tanken, och när min bloggroll växte så stod jag som en fågelholk! Är detta möjligt minns jag att mina tankar pockade på. Kan man få en relation med någon som man praktiskt taget inte känner?!
Jo, det kan man, om man är öppen i sinne och ser andra människor.

Min blogg, och det är precis vad jag främst ser som röda tråden till mina internetvänskaper har inte bara gett mig vänner, utan även mycket insikt. Jag läser många bloggar och den röda tråden finns inte hos diverse bloggare. Den ena är inte den andra lik, och det är just det som har fått mig att inse att internetvänskap är möjligt! Jag hade aldrig fått förmånen att lära känna Marlene (det är jag säker på) ifall min blogg Stoffisen inte exciserade. Och, så är det med många av mina bloggvänner.
Internet är en online diary! Särskilt bloggar.

Ibland kan jag nästan känna att mina läsare känner mig bättre än mina verkliga vänner. Allt från glädje till tårar är min resa, och det delas till människor som är mina vänner som jag inte har träffat i verkliga livet. Relationer.. Det är knepigt att sätta fingret på hur en relation ska vara, det är som att lägga ett pussel som aldrig blir klart. Man lär känna någon, man tycker om, men man ska inte heller glömma att det ibland visar sig vara motsatsen till det man under en tid skönmålat. Man ser det hur en person formulerar sig, acting och uppförande, och ibland har jag blivit förvånad över vänskapen som vi byggt upp. Det är egentligen inte så mycket mer annorlunda än vännen man har irl.
Så, en internetvän är en fin vän.

Det blir på en annan plattform, då man lär känna en person direkt via en datorskärm. Man får direkt uppleva känslor, glada som ledsna, samt ett direkt inhopp i deras liv. Jag kan inte annat än att säga att jag älskar det! Det blir äkta och många av mina internetvänner har fått agera bollplank under min resa i bloggsfären. Man kan jämföra det som att besöka en psykolog, man får prata, ventilera utan att behöva träffas. Det låter kanske som att jag utnyttjar mina internetvänner, men så är inte fallet - givande och tagande. Ja, och i den gråa vardagen också.

Så JA, jag älskar mina bloggvänner mycket.
Inte bara för att dem ger så mycket energi, men också för att jag känner till mycket i deras vardag som jag känner i hjärtat. Vänskap - ja!

Men jag vill även ge ett varningens finger gällande internetvänskap.
Man ska verkligen tänka på vad man delar med sig av, för den respekt du känner för andra är inte alltid samma sak för motparten. Men å andra sidan så är ju verkligheten med vänner som ibland sviker inte heller långt borta alla gånger. Det har vi nog alla någon gång upplevt.

Tack för att ni läste mitt första blogginlägg hos Marlene.
Vi ses nästa vecka.
Om ni vill hälsa på hos mig hittar ni mig här.
Ps: och vill ni hänga på till 100% så gilla gärna min facebooksida .

Kärlek till Dig, och glöm inte att vara rädd om dina vänner,
Oavsett om det är en vän som du träffat i verkliga livet. Eller inte.
Stoffe

10 kommentarer:

 1. Hej Stoffisen!
  Detta kan jag skriva under på. Jag känner igen mycket av det du skriver, vänskap och respekt är A och O för en bra kommunikation med förtroende. Sedan får man ge och ta som det passar, om du förstår mig rätt.
  Kram från mig!♥

  SvaraRadera
 2. Vad bra då! :D Lycka till i tävlingen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev lite fundersam över vad du menade först, men nu fattar jag. Tack!

   Radera
 3. Jag tycker också det är fantastiskt med bloggkompisar. Det är så himla kul att läsa andras bloggar och skulle det gå någon dag utan livstecken blir man på allvar orolig!! Jag har tänkt när det pratats så mycket om näthat att vi kan kalla det nätkärlek istället, för det finns inget hat och inga troll bland mina bloggkompisar utan bara kärlek. Tack Stoffe för ytterligare fint inlägg!
  Kram

  SvaraRadera
 4. vänskap respekt med komunikation via nätet har jag oxå känt via nätet.
  märklig att man kan bära med sig i hjärtat som man aldrig träffati verkligheten. men det är häftigt speciellt o annorlunda.
  stor hjärtekram önskar mickan.

  ps. marlene du har en jättefin o speciell blogg. tyvärr kan jag inte kommentera dina inlägg från min mobil som jag surfar med. jusst nu sitter jag på m bibblans dator.
  kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mickan! Jag vet att några har svårt att kommentera från mobilen och jag har försökt att ändra det, men det verkar kört... Å jag vill inte byta bloggportal, så jag vet inte vad jag ska göra. Det kanske löser sej med tiden, jag och flera andra kan numera kommentera från våra mobiler.

   Radera

 5. Skriver under på nästan hela ditt inlägg : )
  Ibland glömmer jag att det är en öppen blogg och lämnar kanske ut mer än vad jag borde...
  Jag inbillar mig att det bara är mina bloggvänner som tittar in och läser... Dumt av mig och tack att du påminde om detta...

  Väldigt bra gästblogg-inlägg av dig! ÄR DU LÅNBAR? Skojjar....

  SvaraRadera
 6. Vänner ja! Jag har gamla vänner. Det kanske går ett år mellan kontakterna ibland men det känns alltid som igår. Så har jag aktuella vänner, dvs de som man kanske träffar dagligen på ICA,grannar och andra runt omkring. Nog så viktiga. Det är vi i den gruppen som håller lite koll på varandra, hur vi mår och om vi behöver hjälp. Så har jag slutligen den nya gruppen med bloggvänner som jag märker att jag refererar till allt oftare. Ni är så viktiga för många, alla ni goa vänner på bloggen!
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera
 7. Tack Stoffe för ett fint inlägg! Jag är så glad för mina bloggvänner eftersom de är både närmare och fler än de jag har irl. Bloggvänner kan man "träffa" när man vill och kika in hos hur ofta man vill :-)

  SvaraRadera
 8. Stort tack till er alla och era hjärtliga kommentarer! Det är verkligen tacksamt att ni gjort er röst hörd, och ni verkar vara läsare i min smak..
  Mickan och Marie, vad roligt att ni hakade på hit. Mickan är ett exempel på en läsare som jag har som har hängt med sedan urminnes tider <3

  Kram
  Stoffe

  ps; Vi ses nästa vecka.

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: