fredag 8 mars 2013

Kändisar i Tingsrätten

Så kallad kändis i Tingsrätten kan man vara av olika skäl. Det kan vara en välkända advokat, en åtalad eller målsägande som varit föremål för oss flera gånger tidigare eller faktiskt en "riktig" kändis som i artist, skådis eller annat. Av den sista kategorin finns det även a-b och c-kändis förstås. Ibland känner man igen dem, ibland inte. Ibland tycker man att man känner igen nån och då vet man inte om det är någon man haft i rätten tidigare eller om det är någon man sett på tv eller liknande. Detta behöver inte bara vara utseendemässigt utan kan även gälla namnet.

För oss spelar det ingen roll vem som sitter där. Det ska inte göra det iaf och för mej gör det inte det. Vår enda uppgift som nämndemän är, väldigt förenklat, att lyssna på allas version av händelsen och sedan ta ställning till om åklagaren har lyckats bevisa det han påstår har hänt. Då spelar det inte så stor roll vem som sitter i vilken stol. Vi ska helt enkelt se om åklagaren gjort ett bra jobb eller ej. VAD har han bevisat och räcker det till en fällande dom. OM vi tycker att han bevisat det han borde, så ska vi tillsammans hitta en lämplig och rättvis (enligt lagen) påföljd.

Just det där med att det kommer in ett känt ansikte händer lite då och då. Oftare och oftare kan jag tycka... Ofta känner man bara igen nån och kan inte placera denne. Då händer det att man googlar när man kommer hem och så faller polletten ner. Ibland blir man förvånad, ibland inte...

Idag när jag kom till rätten var det stort trauma! Kaffemaskinen var trasig!!! När det är 10 minus vill iaf jag ha en kopp choklad, men det fick jag inte. Inte just då... i en av pauserna fick jag veta att det fanns en maskin till på ett ställe som nog inte särskilt många känner till. Så jag gick dit och fick min choklad. Där hittade jag även en bekväm soffa, filtar, kuddar, radio och tv. Så nästa gång det blir en lång paus, då vet jag vart jag ska ta vägen  :-)


2 kommentarer:

  1. Har suttit i tingsrätten själv ett antal gånger för ett antal år sedan, fast inte som nämndeman utan som tolk. Träffade dock inte på några kändisar.

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: