onsdag 23 januari 2013

Novasure - bränna slemhinnorna - del 3...

De senaste dagarna har många, många besökt mina två föregående blogginlägg om Novasure. Och jag har fått en mängd frågor som har krävt snabba svar - så jag tänker att fler kanske var intresserade av svaren?

Novasure heter alltså ingreppet som betyder att man bränner av slemhinnorna i livmodern. Detta pga rikliga blödningar, svåra smärtor, PMS mm. I mitt fall hade jag alla symptom man kan hitta och jag hade tröttnat. Att knappt våga gå ut 2-3 dagar i månaden pga rikliga blödningar är dessutom nästintill handikappande och behöver åtgärdas. Men jag trodde ju att enda alternativet var att ta bort hela livmodern, nåt annat hade jag inte hört talas om. Men så hörde jag något om att man kunde ta bort enbart slemhinnorna och jag började söka efter information och hittade Novasure.

Nu har jag fått mail från förtvivlade kvinnor som pratat med sin barnmorska som sett ut som frågetecken, precis som min husläkare gjorde. Novasure går till så att man sövs en kort stund. Ett instrument förs in i livmodern och fälls ut som ett paraply ungefär. Instrumentet hettas upp under ca 90 sekunder och bränner av slemhinnorna.

Man ska ta det lugnt samma dag, men kan återgå till livet dagen efter. Man har lite ont, som lindrig mensvärk under några dagar och ett vattnigt avslag under ett par veckor. Sen är allt 1000% bättre! I mitt fall minskade blödningen direkt från 8-9 dagar till 2-3 dagar. Från första mensen efter operationen räckte det med en liten binda. Nu, nästan ett år senare, har jag mens EN DAG och det räcker med ett litet trosskydd. Och nästan all PMS är borta!

Jag gjorde mitt ingrepp på Södertälje Sjukhus, på kvinnokliniken där. Så får du nej eller din husläkare/barnmorska inte förstår vad du pratar om; kontakta din närmaste kvinnoklinik och prata direkt med dem. Eller visa din husläkare den här texten  :-)

Det finns alltså ett ganska enkelt alternativ för dej som har problem varje månad och kan tänka dej att stänga barnfabriken för gott. Det enda jag ångrar är att jag inte gjorde detta tidigare!11 kommentarer:

 1. Hej du :)
  Tittar in för att säga hej!

  SvaraRadera
 2. Men så bra att du berättar....
  Förstår inte riktigt att inte läkare hänger med i det nya som erbjuds en.... Nåja, lite kan jag väl förstå det, allt händer så snabbt och så mycket framsteg på många plan finns i den nya sjukvården.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller kvinnofrågor så verkar det inte så viktigt att vara uppdaterad, tyvärr :-(

   Radera
 3. Hej, jag har länge letat efter nåt alternativ till piller och annat för att slippa PMS som i första hand är det som är det jobbiga. Tre av fyra veckor är ett helvete. Min fråga är om det krävs en massa utredningar och samtal med en massa läkare eller kan man bara begära den här behandlingen?? Har två små barn och är färdig med det plus att maken är steriliserad så lyckopiller känns onödigt!!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bad husläkaren skicka remiss till någon som kunde detta och fick då träffa en gynekolog som i sin tur skickade vidare mej till kvinnokliniken. Gynekologen försökte övertala mej att testa spiral men jag vägrade bla eftersom min sambo har steriliserat sej. Jag träffade gynekologen i december hade första besöket på kvinnokliniken i slutet av januari och opererades i mars. Säg vad du vill göra och ge dej inte! Lycka till!

   Radera
 4. Kan detta vara en bra behandling för oss vars störta problem är PMS??? Tre av fyra veckor mår jag riktigt dåligt och har börjat fundera på alternativ som inte innebär hormonbehandlingar av olika slag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mej hjälpte det för alla problem och... vad har du att förlora på att göra detta enkla ingrepp?

   Radera
 5. Hej. Äntligen lite information om det här! Jag mår uselt 3 veckor av fyra. Jag undrar, vilken kvinnoklinik gick du till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var först till min husläkare som skrev remiss till Oxbackskliniken i Södertälje, jag tror att den heter så. Sen skickade jag vidare till Södertälje Sjukhus.

   Radera
  2. Tack ska du ha. Jag ska kolla upp det i Södertälje.

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: