måndag 18 juni 2012

Vaddå inte råd?

Treriksröset 2004
Jag blir så trött på alla som säger att de inte har råd med semester! Vad är egentligen semester? Är det enda som räknas en utomlandsresa till nåt flashigt ställe? Vad lägger man i begreppet semester som måste kosta så himla mycket?

Semester är ledig tid och det måste vi ha allihop, enligt lag. Det enda semester kostar är möjligen ett inkomstbortfall, men detta kan vi inte förhandla bort eftersom vi enligt lag ska ha våra fyra veckor per person. Vad man sedan vill göra på sin semester DET styrs av plånboken. Men behöver det kosta så mycket då? Det finns mycket man VILL göra och en hel del som man KAN göra. Det där man VILL göra kostar förmodligen väldigt mycket mer än alla grejer som man KAN göra.

Att cykla iväg med tältet och matsäcken i en ryggsäck och hitta ett fint ställe att tälta på någon natt behöver ju inte kosta något alls. Att upptäcka sin egen stad eller kommun via fot eller cykel behöver inte heller kosta något. Kommunen ordnar ofta utflykter som antingen är helt gratis eller kostar en symbolisk summa. Äta måste vi alla göra, så varför inte fixa picknick på den egna tomten eller ta bussen till ändhållplatsen och utforska den orten. I mina ögon finns det massor att göra utan att det ska kosta skjortan. I mina ögon ALLA har råd med en rolig semester!

Att däremot ta en semesterresa till ett annat land eller en hel dag på Gröna Lund, DET har inte alla möjlighet till. Men måste man det då? Ibland känns som att det är kravet på en bra semester... Att kunna berätta för kreti och pleti hur mycket häftigt man gjorde på sin semester. Men det enda som faktiskt betyder något är ju om man uppskattade sin ledighet och fick vila. Det är ju det som semestern är till för, inte hur många häftiga grejer man lyckades trycka in och hur mycket pengar man lyckats spendera.

Allt beror på vad man värderar och hur förutsättningarna ser ut. Barnen ser ju inte till pengarna, de vill ju bara ha skoj tillsammans med sina närmaste och kanske någon kompis. Då räcker oftast en cykeltur eller en dag i badhuset. Den med häftigaste semestern vinner lixom inte...

Vår absolut roligaste semester gjorde vi när killarna var 8-9 år gamla. Då packade vi in oss i bilen och körde runt södra Sverige. Jag mailade alla som jag kände på vägen och bad om en övernattning per familj. På så sätt var vi ute i två veckor och det enda som kostade var bensin och mat. Så många härliga vänner vi fick på vägen och de visade oss sina hemorter och vi fick verkligen SE och UPPLEVA Sverige. Några år senare gjorde vi samma sak igen men då tog vi norra Sverige istället och det blev precis lika roligt och billigt!

Så visst har alla råd med semester! Det är bara fantasin som sätter gränsen!


4 kommentarer:

  1. Du har rätt.
    Jag tror säkert att man lägger in betydelsen "inte råd med semester" likhetstecken med Stora Saker.
    Jag har mina barnfamiljer som åker iväg med tält och utrustning till en bra Camping, dock inte till en skogsdunge, som inte kostar pengar, den kan kosta livet, det är tyvärr farligt idag.
    Nej, som du skriver, det finns massvis med enkla roliga saker i ens närhet att göra!
    Absolut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju alltid fråga en bonde om man får slå upp ett tält på deras mark eller sova på höskullen :-)

      Radera
  2. En semester blir inget inkomstbortfall om du har hunnit jobba in semesterrätten. Oftast ligger semesteråret från 1/4 till 31/3, och då har man tjänat in 25 betalda semesterdagar. Semesterlönen är faktiskt något större än den vanliga lönen. Allt över 20 dagar får du spara, dock som mest i 5 år. Sedan tar du ut dem, eller så faller de ut i pengar (vilket egentligen är en dålig affär för dig själv). Inom vissa avtal är semesterrätten längre (oftast vid anställning inom kommunal, landsting och statlig förvaltning), och kan då bero på ålder och lönegrad. Kan vara ända upp till 40 dagar om jag inte missminner mig. Dock kan det då vara så att mellanliggande lördagar räknas som semesterdagar. Har för mig att Mamma kom upp i 40 dagar innan hon gick i pension. Maken har 28-30 dagars semester inom privat sektor.

    http://www.personalekonomi.se/artikel/semesterratt.aspx

    http://www.vismaspcs.se/support/visma-loneprogram/visma-lon/programhjalp/semester/semesterregler

    http://www.publikt.se/artikel/semestern-%E2%80%93-sa-funkar-det-28934

    Jag har också arbetat på ställen där jag fått förskottssemester, vilket gjort att jag haft full semester redan under första året, och har jag varit anställd under minst 5 år, så får jag den skulden efterskänkt. Har jag däremot slutat inom 5 år, så räknas den i förskott uttagna semestern bort från slutlönen. Tror dock att detta är borttaget sedan flera år.

    Så detta att semester ger inkomstbortfall gäller endast under det första året som anställd. Annars är det inte så.

    Kan tänka mig att de som säger sig inte ha råd med semester lägger pengarna på annat, och räknar inte den lediga tiden "hemma i stan som vanligt" som semester. Vi har inte åkt på semesterresor utomlands nästan alls (förutom en gång till Legoland, och Finland räknar vi inte som utomlands), vi har istället prioriterat Barnens fritidsaktiviteter under resten av året. Vi har också åk och hälsat på släkten runt om i norra Sverige. Det har våra barn uppskattat, under resten av året. Så även nu när de blickar tillbaka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väl ungefär så jag tänkte. Sen har vi ju en del som är timanställda också och får ut sin semester i ersättning. Oavsett detta så är ledig tid = semester och det har vi alla oavsett vad vi fyller de lediga dagarna med.

      Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: