söndag 31 juli 2011

Begravningsavgiften?

Jag har funderat lite...

Jag gick ur Svenska Kyrkan för många år sedan. Inte så mycket för att slippa betala kyrkoskatten, utan mest för att jag inte vill ha med dem att göra mer än nödvändigt. Jag tycker att kyrkan har en dubbelmoral som jag inte vill vara en del av. Tex att många är emot kvinnliga präster och homosexuella, men även pga en hel del andra mysko åsikter som jag inte delar. Tar man den katolska kyrkan så blir man ju mörkrädd när man ser hur vissa ärenden behandlas, tex den där en 14-årig flicka blev sexuellt utnyttjad av sin styvfar. Hon blev gravid och förskjuten av kyrkan, medan styvpappan kunde bikta sej och var accepterad igen... Sånt köper jag inte!

Jag tror visst att kyrkan gör en hel del gott, det ser vi ju nu iom det fruktansvärda som hänt i Norge. Många söker sej till kyrkan för att få gemenskap och tröst. Den som tror har en trygghet som jag i vissa fall kan avundas dem, men som är svår att få grepp om som utomstående.

Hur som helst så är det inte detta min fundering gäller utan det där med pengarna. När man går ur kyrkan slipper man alltså betala kyrkoskatten. Men begravningsavgiften måste man ändå betala... varför det? Man får ju inte utnyttja kyrkans tjänster när man gått ur - varför ska man då betala begravningsavgift? Den dag jag dör önskar jag att någon närstående håller min begravningsceremoni. Det behöver inte vara i ett kapell ens, utan kan vara precis var som helst. Några små ord, mest musik - klart! Jag vill kremeras och sen spridas från Ölandsbrons topp.

Jag tar alltså ingen plats i varken kapell, kyrkogård eller minneslund. Varför ska jag betala begravningsavgift? Självklart kostar kremeringen, men det kan ju inte röra sej om många hundralappar. Vad är det jag betalar för? Är det någon som vet?

.

8 kommentarer:

 1. God morgon!
  Begravningsavgiften är inte särskilt hög, endast några hundralappar, faktiskt. Jag kollade i min deklaration.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Jag vill ändå veta vad det är pengarna går till...

  SvaraRadera
 3. Såvitt jag vet får man inte sprida ut askan efter sina döda utan de måste begravas på en kyrkogård. Så har jag fattat det i alla fall. Och så är det ju inte kyrkan i sig som står för skumma värderingar, utan där som på alla andra ställen finns det knäppgökar, men det tycker jag inte att man ska döma ut hela kyrkan för.

  SvaraRadera
 4. Man får spridas, bara man ber om tillstånd från Länstyrelsen. Jag har inte dömt ut hela kyrkan, bara sagt att jag inte vill vara en del av den.

  SvaraRadera
 5. Askan får spridas OM man får tillstånd av Lst. Det får man inte varsomhelst, men Kalmarsund borde godkännas. Begravningsavgiften omfattar förutom den gravplats och gravsättning, som du inte var intresserad av, transporter, kylrum, neutral lokal för begravningsceremoni och till sist eldbegängelsen.

  SvaraRadera
 6. Jag har kollat upp det där under dagen och förstått att vi alla betalar begravningsavgift för alla dem som önskar begravningsplats oavsett religionstillhörighet. Avgiften täcker precis som du skriver transport och förvaring som självklart också kostar pengar. Så nu vet vi det :-)

  SvaraRadera
 7. Jag vill inte heller finansiera begravningsavgiften via min skattsedel till andra människors begravningar,vare sig direkt eller indirekt. Katoliker och andra ultra kristna stollar kan betala sina begravningar själva.Jag har läst att aborterade mänskliga foster begravs med hjälp av skattemedel.Det är totalt befängt. Dom skulle skickas till forskningen istället.
  Jag har gått ur svenska kyrkan,och jag är Inte medlem i några andra kyrkosamfund heller. Jag har en privat tro,och den går stick i stäv med den kristna tron. Jag vill inte betala begravningsavgift,och jag kommer heller inte att utnyttja begravningasväsendet när jag dör. Jag vill ha botemedel och få åldrandet kraftigt fördröjt så att jag kan bli 200 år minst,och få en sund och frisk hälsa mentalt som kroppsligt och med en ungdoms ork.Och om jag inte kan få förlängt mitt liv och hälsa ännu längre (som jag dock önskar) så skall jag ha en insomningsspruta för att slippa hamna på åldredomshemmet (som jag heller inte vill betala till -via skatten) så skall jag kremeras (och efter det så skickas en faktura till anhöriga) och så vill jag begravas på en djurkyrkogård eller hemma på tomten i skogen eller på ön där jag senast har bott.

  Jag är INTE Kristustroende,Tack och Lov!

  *Finns det något nätverk som arbetar för
  -att vi som inte vill betala begravningsavgift skall få slippa betala
  den från Skattsedeln,och som inte vill ha någon faktura heller?

  SvaraRadera
 8. Jag vill inte ha din aska i ansiktet när jag seglar under bron

  SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: