söndag 7 januari 2018

Nyårsafton på Kap VerdeTänk att det redan gått en vecka på det nya året! Nu är det bara 24 veckor kvar till midsommar och 50 kvar till jul! Tiden går så jäkla fort!


Vår nyårsafton blev väldigt lugn. Vi hade ett fantastiskt väder här på Kap Verde, med strålande sol och klarblå himmel. Förmiddagen spenderas i en solsäng och på eftermiddagen tog vi en lång promenad på stranden. Vi gick bla förbi där man riggade nyårsfyrverkerierna och såg att man höll hårt på säkerheten. 

Området var avspärrat, där var en vakt som kollade att ingen gick för nära, alla pjäser var riktade mot vattnet och ett riktigt proffs höll koll på alla grejer. Inga halvpackade män som snubblande försöker få ner smällare i nån gammal ölflaska och fumlande försöker tända på… Här var säkerheten först, sånt gillar vi!

Efter vår promenad gjorde vi oss i ordning, tog en drink på vår veranda och gick sedan till matsalen som var dekorerad till max! Vita dukar på varje bord, en vinflaska i ett fint ställ, linneservetter, vackra uppläggningar osv osv. Vi stod först i kön och hann fota lite innan folk kastade sej över maten. Där fanns mängder med skaldjur av alla sorter, färsk frukt, härliga efterrätter och en massa annat. Jag tog mest för mej av de grillade jätteräkorna som var sååå goda! Vi åt länge, njöt av maten, varandras sällskap och kvällen. 

På promenaden hade vi summerat året och kommit fram till att 2018 bara kan bli bättre än 2017. Att börja här på Kap Verde känns helt rätt, förmodligen avslutas det i Gambia och det känns lika rätt det.
Efter maten skickade vi sms hem till familjen och gick sedan och satte oss på vår härliga veranda igen. Kvällarna är varma, så man kan sitta ute hela natten om man vill. Vi var fortfarande i svensk tid i kroppen, så vid 22.30 var jag rätt trött och gick in och la mej en stund. 23.15 hörde vi smällare och undrade om man inte kan klockan här på ön. Det var ju flera minuter kvar till tolvslaget!

Strax innan 24 gick vi ut på stranden, tillsammans med en massa andra människor från hotellet. Vi gick åt det håll där vi sett arrangemangen för fyrverkerierna, och väntade… och väntade… förgäves. 00.15 hade det fortfarande inte hänt något, så då gick vi in… en kvart senare smällde det! De kan verkligen inte klockan här! Förklaringen fick vi dagen efter när vi träffade en svenska som jobbar här. Det landar tydligen ett plan strax innan 12 och då får man av förklarliga skäl inte fyra av en massa fyrverkerier, därför gör man det före och efter. Synd bara att man inte talat om detta för oss turister…

Så vi lyckades alltså missa två fyrverkerier, å andra sidan är jag ju inget jättefan av sånt - så det är helt ok ändå. Vi har firat nyår både på Zanzibar och Egypten utan ett enda fyrverkerier, det är förbjudet där, och det har gått alldeles utmärkt ändå.

2018 började alltså inte med en smäll, men med strålande sol och klarblå himmel även på nyårsdagen. En väldigt bra början om ni frågar mej :-)1 kommentar:

  1. Trevlig läsning av nyårsfirandet på Kap Verde, önskar att jag fått uppleva detta jag med����

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: