torsdag 9 november 2017

Spöken på Bogesunds Slott

Här om dagen var jag på en jättehäftig tur ut till Vaxholm. Jag hade förmånen att åka med på en sk visningsresa för dem som bokar konferenser. Jag gör ju inte sånt, men jag fick följa med för att hitta kul grejer att skriva om och det gjorde jag definitivt!

Vi klev på en Strömmabåt på Strandvägen och åkte mot Vaxholm. På vägen fick vi en alldeles otrolig solnedgång. När vi klev av båten på Karlsudds brygga var himlen alldeles orange och varenda mobil kom fram. Vi stod länge på bryggan och tog mängder med bilder, det var helt magiskt!

En buss körde oss till Bogesunds Slott där vi skulle få en visning, höra slottets historia och gå på spökjakt. Det är på Bogesund som tv-programmet En Natt På Slottet spelas in. Jag har sett delar av något program, men inte tillräckligt för att känna igen mej och dessutom var det ju nästan kolsvart därinne. Vi visades högst upp i 1700-talsvåningen, där blev vi välkomnade av Kristina Katarina Stenbock som berättade om slottets historia, om människorna som bott där och om sin egen död 1650.

Hela översta våningen är helt tom, inte en enda grej finns det kvar. Våningen under kallas för 1600-talsvåningen och där finns det inte heller särskilt mycket. Så när de har spelat in programmen har de först fått möblera de rum som ska användas. Det finns numera el indragen, men den är man sparsam med och det är ganska kallt är inne. Självklart är stearinljus bannlyst för slottets säkerhet, men fejkljus står i trapporna så man ska hitta rätt och se vart man sätter fötterna.

Slottet började byggas 1640 av Per Brahe den yngre (gift med Kristina Katarina) och byggdes om på  1860-talet. Det var under ombyggnationen de fyra tornen byggdes. Den ursprungliga byggnaden är kärnan i det nuvarande slottet och var fyra våningar hög. Än idag kan man se fantastiska tak, snickerier och en mängd detaljer från 1600-talet. Kakelugnarna och tapeterna är från sent 1700-tal.
 
Jag gick in i rummet som ska vara mest hemsökt, men inte ett enda av de 27 spökena behagade visa upp sej. Jag som brukar vara en spökmagnet. De kanske hade halloweenfest någonstans? Det enda jag såg var ett ansikte på en dörr, när jag gick runt själv och fotade. För att inte ha varit ensam om detta gick jag ock hämtade en av de andra och visade, så var vi iaf två som sett det. Han vägrade att gå tillbaka dit sen  :-)

Just nu är slottet stängt för allmänheten och öppnar igen till våren. Under sommaren har man visningar för allmänheten och då vill jag absolut komma tillbaka och se stället när det är ljust. Jag blir mer och mer förtjust i slott och vill se fler. Bara tanken att folk levde på slottet fram till 1916 och sen har det stått helt tomt är lite sorglig, tänk att bara låsa ett ställe och aldrig komma tillbaka.

Här kan man alltså ha konferens och då bo på vandrarhemmet i närheten. Då går man fackeltåg upp till slottet på kvällen och får ibland lyssna på en minikonsert i orangeriet på nedervåningen. Så häftigt! Jag måste ju bara komma tillbaka!

Har ni varit på Bogesunds Slott? Eller sett programmet En Natt På Slottet? Vad tyckte ni?

1 kommentar:

  1. häftigt. har alltid gillat att följa program som handlar om spöken

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: