lördag 28 oktober 2017

Rundtur på Brac i Kroatien

Förra helgen var jag alltså i Kroatien och på lördagen åkte vi på rundtur på ön Brac. Vilken fantastisk ö! Jag kommer absolut att  komma tillbaka!

Till Brac kommer man med båten från Split som tar ungefär 50  minuter. Brac är den största av öarna i den kroatiska skärgården. Det som karaktäriserar ön är tre saker; sten, pinjeträd och oliver. Allt detta ser man precis överallt!

När man kommer med båten hamnar man i Supetar, en supermysig liten by med ca 38 000 invånare som har hamnen som mittpunkt. Jag åkte taxi 10-15 minuter till Postira och bodde på Hotel Postura. I lördags när VM var slut blev vi alla upphämtade för att se mer av ön. Vi började i byn Dol som är en eko-by där allt ska vara som det alltid varit. I Dol åt vi vår lunch på fredagen på restaurang Kastil Gospodnetic som är ett gammalt slott. Detta kunde man faktiskt se i julkalendern 2014.

Vi tog en promenad runt Dol, såg de gamla husen och fick byns historia berättad för oss. I Dol får man inte ändra något, allt ska vara som det alltid varit. Vill man renovera eller bygga nytt så ska samma material användas och utsidan på huset ska se ut som alla de andra. Detta innebär att hela byn ser ut som den gjorde på 1400-1500-talet. Här kan man även se grottor som människor faktiskt använt för väldigt länge sedan.

Efter besöket i Dol åkte vi till Pucisca, där jag äntligen hittade en strand och kunde sitta ner och lyssna på vågorna. I Pusisca ligger öns stora stenkonstskola som vi fick besöka. Den vita sten som finns på Brac ser ut som marmor, men är egentligen vit kalksten. Du hittar stenen precis överallt, även på den lilla strandremsa som jag hittade. Franska journalisten Marie och jag upptäckte staden tillsammans och hjälpte varandra med bilder från den otroligt vackra byn.

Sen var det meningen att vi skulle få se utsikten från öns högsta punkt; Vidova Gora, men när vi kom dit slöt molnen upp runt toppen och vi såg bara dimma. Så vi fortsatte till Skrit där Brac Museum och Olivmuseet ligger. Vi gick igenom den lilla fina byn och besökte Brac Museum innan vi fick en rundvisning på Olivmuseet där man visade hur olivolja tillverkades förr. Sen fick vi smaka på gårdens olivolja, bröd och olika marmelader tillsammans med körsbärslikör. Och sedan åkte vi tillbaka till hotellet igen.

Det lilla jag fick se av Brac var tillräckligt för att vilja komma tillbaka. Ön har två huvudorter för
turister, det ena är Supetar på norra sidan och den andra är Bol på södra sidan. Jag har än så länge bara sett Supetar och lite till, södra sidan är kvar att upptäcka. Här finns kanske inte kritvita sandstränder, men väldigt fina stränder ändå. När jag var där var det soligt och varmt, ca 22-23 grader i slutet av oktober. En normal svensk sommardag alltså och helt ok med tanke på att jag lämnade 4 minusgrader i Sverige.

Jag träffade en man som bla arrangerar vandringsresor som jag är sugen att hänga på, vi får väl se om det blir av. Hur som helst så kommer jag tillbaka! Delar av året går flygen direkt från Stockholm, taxi till och från båten och båtbiljett kostar inte särskilt mycket och hotellen är billiga! Mitt hotell var ganska nytt och jättefint, där kostade en svit under lågsäsong under 50 Euro! Det är alltså ett prisvärt resmål, varmt långt in på hösten och mycket att se. Om inte annat så hoppas jag komma hit igen på nästa VM, jag är så nyfiken på hur tävlingen kommer att utvecklas  :-)

Har du varit i Kroatien och kanske tom på Brac? Vad tyckte du? Vad borde jag se och göra nästan gång?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: