onsdag 30 augusti 2017

Ett MÅSTE om du gillar skaldjur!

Jag älskar skaldjur! Jag skulle utan problem kunna leva på räkor och kräftor, eller varför inte hummer och krabba - även om krabba är lite pilligt... Mina barn är precis lika galna i skaldjur som jag och tack och lov är även Martin det. Det går alltså åt en hel del när vi ska äta tex kräftor och hummern är given på nyårsafton.

Vi har med glädje testat räkfrossor och även skaldjursplatåer på olika ställen och sneglat på Birka Cruises skaldjursbuffé som går varje höst men aldrig kommit till skott, förrän nu. I söndags klev vi på båten som skulle ta oss till skaldjurshimlen för några timmar och snacka om att vi hamnade rätt!

Uppgiften för resan var att ta bilder till bla Du i Fokus, så jag fick komma in lite före de andra gästerna för att prata med kocken och fota buffén och restaurangen. Skaldjursbuffén äter man i fören på båten, där det är som flera restauranger på samma ställe. Medan man äter har man en fantastisk utsikt när man glider genom Stockholms Skärgård. Varje sittning är 2,5 timme, så det är ingen brådska vilket är en fördel eftersom det är djungels lag de första 15-20 minuterna. Då kastar sej folk över.... HUMMERN!

Jag fick mina bilder och en massa "onödigt (roligt, enligt mej) vetande" från kocken, bla att de öppnar 2,3 ostron per gäst och kokar 150 liter fond till skaldjurssoppan per dag! Den var något av det godaste jag ätit, receptet kommer i magasinet imorrn om jag hinner.

Sen var det alltså vår tur att kolla kvaliteten på godsakerna. Allt såg ju bra ut, doftade fräscht och var snyggt upplagt, men smaken vet man ju inget om förrän man testar och verkligen sätter tänderna i dem. Först ut var kräftor och havskräftor. Jag hoppade faktiskt över räkorna, som fanns både som rökta och kokta, det äter jag ju hemma relativt ofta. Havskräftor äter jag betydligt mer sällan, dessa var fångade utanför Smögen och kokas direkt vid kaj, de var urgoda! De vanliga kräftorna var spanska och smakade som vilken förortskräftskiva som helst... men havskräftorna, jösses!!! Dem kom jag tillbaka till flera gånger  :-)

Efter en stund var kön borta vid hummern och man kunde i lugn och ro plocka åt sej både av hummer, krabba och ostron. Ostron är inte riktigt min grej, men Martin sa att de var bra. Hummern var väldigt god, precis som den ska vara - men krabban var fantastisk! Jag har nog aldrig ätit så god krabba någon gång! Åsså har vi då den där soppan, skaldjursoppan, som jag inte hade tänkt att smaka men när både Martin och bordsgrannen höjde de till skyarna och man tom hörde andra gäster prata om den - ja, då var jag ju tvungen. Å vilken soppa! Den var så där god så man skulle vilja ha den i kopp och dricka! Martin pimpade den med hummerkött och var i princip okontaktbar en lång stund.

Två timmar satt vi och sen var vi proppmätta. Vi ville gärna äta mer, men det gick bara inte och dessutom såg jag en helt fantastisk solnedgång som jag bara var tvungen att fånga. Så medan Martin gjorde oss oskyldiga, sprang jag med magen full upp för fyra trappor till terrassen för att fånga magiska solnedgångar. Jag fick kanonbilder!

Tycker ni om skaldjur så måste ni verkligen åka med på Birka Cruises skaldjurskryssningar. Älskar ni skaldjur, så är det ingen tvekan! Till och med västkustborna vi hade i närheten var nöjda, de som verkligen är vana vid fräscha produkter och kan kvalité. Jag tror att man har ända fram till slutet av oktober på sej, sen tar väl julborden vid typ... vi kommer absolut åka nästa år igen! Jag kan inte förstå att vi missat detta... det kommer inte att hända igen  :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: