onsdag 26 juli 2017

Visby på en dag!

I fredags drog vi alltså iväg till Gotland! Vanligtvis åker man dit med Gotlandsbåten från Nynäshamn, vi klev istället på Birka Cruises vid Stadsgårdskajen och hängde på deras långkryssning till Visby. Vädret var helt perfekt och vi såg verkligen fram emot att få kryssa lite igen! Det är ju lixom vår grej  :-)

Båten gick från Slussen kl 16, solen sken och Stockholm var nästan overkligt vackert. Många bilder blev det... vi var inbokade på den tidiga sittningen vid middagen, så det var bara att snygga till sej och byta om. 17.30 serverades vi en tre-rättersmiddag som bestod av alvedsrökt fläskbog till förrätt, helstekt kalvfilé till varmrätt och rabarberstrudel till efterrätt. Till detta serverades det passande viner, men vi tog som vanligt Cola Zero.

Efter maten gick vi upp på däck och fotade lite till, det var en fantastiskt solnedgång som ju bara måste förevigas. Många gånger! Vi kollade in taxfreen och hittade en ny lakritschoklad som vi förstås köpte för att ha som gott i hytten. Vi kollade in showen och presentationen av alla befäl ombord och deltog fäven i kaptenens skål. Å sen gick vi upp till vår vän Magnus i baren och drack ännu mer champagne! Bröllopsdagshelgen hade ju börjat!

När vi vaknade på lördagen såg vi Gotland och var på väg in i Visby hamn. Medan vi åt frukost uppe på terrassen la vi till i hamnen och folk började gå av. Vi tog det ganska lugnt och strövade sedan långsamt i solen in till Stora Torget i Visby. Från båten tar det kanske 10 minuter att komma till torget, det är inget man behöver ta skjuts för, men man kan förstås följa med på någon av utflykter som arrangeras för passagerarna.Vi valde att gå runt på egen hand och började i ruinen Sankta Katarina som ligger vid Stora Torget, solen gav fantastiskt ljus så det blev ett helt gäng bilder innan vi gick vidare.

Vi följde strömmen och gick till kyrkan. Vi passade även på att gå in och den var riktigt fin med vackert målade fönster och fin altartavla. Här stod en båt som var fylld med lappar med folks drömmar, helt fantastiskt att läsa vad folk önskar och drömmer om både för sej själva och för andra. Vi lämnade kyrkan och gick upp för trapporna så vi fick utsikt över kyrkan uppifrån. Här ifrån kunde vi även se halva Visby! Jag som jämför allt med Öland känner igen mej en hel del i landskapet, men Gotland är ju lite större...

Vi följde promenadvägen bort från kyrkan för att komma till muren och möttes av stockrosor i mängder! Söta små grå stenhus, smyckade med stockrosor i en uppsjö av färger. Så var vi strax framme vid muren, jag klättrade upp en bit där den rasat medan Martin var kvar nedanför. Sen tog vi oss till utsidan och gick så långt vi kunde längst muren. Vi var ensamma nästan hela vägen och tog mängder med bilder på både mur, landskap och natur. Med sju timmar hinner man ganska mycket i Visby, så vi tog gott om tid på oss för att utforska allt ordentligt.

När det närmade sej lunchtid gick vi ner till Almedalen för att hitta något ställe att äta på med utsikt över havet, men det fanns inte. Inte där vi gick iaf. Så det blev en liten runda innan vi till slut hamnade på Brooklyn Burger inne vid Stora Torget igen. Jättegod hamburgare med hemmagjord pommes och aioli, vi blev sååå mätta. Ändå gick det ner en glass på Glassmagasinet på väg tillbaka till båten. Här finns ca 300 smaker och flera olika lakritssmaker som jag självklart var tvungen att testa. En kula med salmiak och en med en slags kokoskaramell fick det bli - supergoda bägge två!

Vid 16 var vi tillbaka på båten igen, Martin mådde dåligt och la sej i hytten medan jag bytte om och tog en date med kapten uppe på bryggan. Vi pratade lite och jag fick nya fräscha bilder av bryggan. Jag måste säga att kaptenerna på Birka är otroligt trevliga! Nu har vi bekantat oss med två av tre, vi får väl se när vi får träffa den siste. All personal ombord är faktiskt kanontrevliga och tillmötesgående. Även de på kontoret är bra att ha att göra med, de verkar som en enda stor familj på något sätt.

Så var det dax för middag igen och Martin hade piggnat på sej. Andra middagen bjöd på rågbröd med handskalade räkor, stekt rödingfilé och chokladganachetårta. Ännu godare än kvällen innan! Lite kaffe/te på maten så hade allt varit perfekt! Nu blev det en kopp te upp hos Magnus på terrassen istället för i restaurangen, det gick bra det med. Ännu en helt magisk solnedgång och ännu mer champagne. Så här mycket champagne var det länge sedan jag drack, men den där Nicholas Feuillatte som serveras ombord är väldigt god!

På söndagen vaknade vi på Åland, åt brunch medan båten styrde mot Sverige och låg i jacuzzin på däck när vi sakta gled genom Stockholms vackra skärgård. Det måste jag faktiskt tipsa lite extra om! Birkas SPA har två jacuzzi, en ute och en inne, bastu och fler olika små bad med olika vattentemperatur. Här kan man förstås även ta olika behandlingar som massage och ansiktsbehandling, men det har jag inte hunnit med än. Kanske när vi åker på Skaldjurskryssningen i augusti?

Vi har varit på de där 24-timmarskryssningarna som varenda Stockholmare gör. Vi har också varit på lyxiga kryssningar med gigantiska fartyg på Medelhavet och i Karibien. De här långkryssningarna som Birka Cruises gör är ett mellanting och helt klart värda att åka på! Allt är mer avslappnat än på 24-timmarskryssningarna, medpassagerarna är trevligare och lite mer "vuxna". Maten är kanon och personalen verkar tycka att det är extra kul att vara ombord.

Vi kan absolut rekommendera att göra någon av Birkas långkryssningar och kan redan nu avslöja att det kommer nyheter till nästa år också. I år var det Lubeck och Hamburg som var nyheten och vinterns nyhet är att man kan åka till Lappland över jul. Självklart försökte vi få reda på nästa års nyheter... men lyckades inte... men nåt nytt blir det! Vi hoppas på Polen, men det har man tydligen testat förr... kanske Tallinn, Riga... St Petersburg skulle vara kul! Dit vill jag tillbaka! Den som lever får se, vi kan åka precis vart som helst för detta vill vi göra om! Vi får väl se var vi firar nästa bröllopsdag, nåt blir det, gärna en långkryssning :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: