onsdag 11 januari 2017

Siva Port Ghalib Hotel

Jag har fått mängder med frågor om hotellet vi bor på så nu ska jag föröka ge er en bild av det. Stället är gigantiskt, så det är inte alldeles enkelt att komma ihåg och få med allt. Men jag testar, ni får fråga om det är något ni undrar över.

Vi bor alltså på Siva Port Ghalib Hotell i sydöstra delen av Egypten. Port Ghalib är uppbyggt av en galen shejk för 8-10 år sedan och är alltså byggt för turister. Det "riktiga" Egypten är en bit bort, det finns inte ens en marknad här...

Vårt hotell har ett "systerhotell" som heter Palace Hotell, dessa två sitter ihop och bildar ett stort turistkomplex. Siva är i ena änden, Palace i den andra och innanför är där ett jättestort område med flera pooler, gym, skönhetssalong, apotek, supermarket, 3-4 souvernirshoppar, flera tennisbanor, lekland och en massa annat. Utanför hotellen finns en privat strand som är väl tilltagen och inte har minsta trängsel. Där "vår" strand tar slut börjar Marinan, där finns en mysig strandpromenad, caféer och en bazar där man kan shoppa loss på det mesta. Här finns med andra ord allt!

När vi skulle boka vinterresa var kraven att det skulle vara sol, hyfsat varmt, regnsäkert, nära, hyfsat billigt och så lite tidsskillnad som möjligt. Vi kollade in utbudet hos alla våra största resebyråer och valde till slut mellan Kap Verde och Egypten. Kap Verde skulle vara en helt ny erfarenhet, 8-9 timmar bort och lite dyrare. Egypten känner vi väl och tycker om, det är 5 timmars flyg och billigt. Valet föll alltså på Egypten och Vingresor. När slutsumman visa drygt 6500kr per person för två veckor och all-inklusive lyxade vi till det och la till havsutsikt. Bra för att!

När vi kom fram var det kväll och mörkt. Folk åkte golfbilar runt området med sitt bagage för att nå sina rum, men vi gick och lyckades till slut leta oss fram till rätt rum. Det var trots allt inte så långt att gå upptäckte vi senare. Vårt rum är jättefint och alldeles lagom stort. Nu vet vi ju inte hur de andra rummen ser ut... men vi är jättenöjda! Vår balkong är som en halv balsal med utsikt både åt stranden och hotellområdet. Tyvärr är där ingen sol, viket gör att mitt tillfälliga kontor istället blir i vår lobby. Det är helt ok det med  :-)

Första morgonen gick vi runt och kollade området. Vi kom fram till att vi har ca 500 steg till matsalen där vi äter både frukost, lunch och middag. Vi kan äta lunch på stranden om vi vill, men då är det mesta pizza och hamburgare och det vill vi inte ha. Dessutom blir det en lagom promenad på ca 1000 steg bara av att gå från solsängen på stranden till matsalen. Så bara genom att gå fram och tillbaka till maten blir det några tusen steg per dag och det gillar vi! Gymmet ligger vid Palace och det är i andra änden från oss sett och är en perfekt uppvärmning av att gå dit och sedan springa hem (med en liten omväg för att få en längre sträcka). Jag vet inte om man kan kalla det för trädgården, men runt om hotellet finns mängder med blommor, träd och växter. Allt är jättefint och välskött.

Vi har minst fyra restauranger på vårt hotell, det kan vara fler... och med bara 5 minuter till Marinan där det finns mängder av ställen att äta, dricka och fika på. Lobbyn är jättestor med flera soffgrupper, en bar, bibliotek och en massa annat. Här är fri Wifi och en naturlig plats att kolla sin mail, jobba (det är fler än jag) eller bara sitta och chilla. Vi har även köpt surf till mobilen, det är jättebilligt! För 14 GB kostar det 20 Euro, det var ett nyårserbjudande när vi kom som vi tackade jag till direkt. I vanliga fall kostar 7 GB detsamma och det är ju bra det med. Men vi sitter ändå gärna i lobbyn eftersom det är rätt behagligt där.

Poolområdet är alltså med flera pooler, det finns sandstrand även där och händer saker hela dagarna. Det är yoga, vattengympa, workout och en massa annat. På kvällarna är det olika uppträdanden med sång och uppvisningar. På stranden är det gemensam volleyboll för alla som vill vid 15-tiden varje dag. Här finns alltså att göra hela tiden om man vill... men det vill inte vi, så vi håller oss på vår kant och är mest på stranden bakom vårt solskydd där det är tyst och lugnt.

Jag brukar förespråka små, personliga hotell och har aldrig bott på något hotell som varit ens i närheten av den här storleken. Men det är faktiskt helt ok! Den här gången ville vi bara ha sol och vila, då är det helt ok att bo så här. Allt finns inom räckhåll, vi behöver inte ta oss någonstans om vi inte vill. Men det är ju inte Egypten på riktigt, det är lite Egypten light på nåt sätt. Och det är helt ok det med! Vill man bara ha sol och avkoppling är det här perfekt!

Det är faktiskt så att vi redan funderar på nästa års semester och har detta som ett alternativ. Fast då vill Martin dyka och det är marinan specialiserade på, där finns massor med dykbåtar att hoppa på. Jag kan alltså ligga på stranden och jäsa och han kan dyka hur mycket han vill. Enkelt, prisvärt och nära.

Så har vi den där frågan om hur säkert det är i Egypten just nu. En av våra guider bor i södra Kairo och säger att man inte ens där märker något av oroligheterna längre, det är lugnt nu. Med andra ord märker inte vi något heller så här långt söderut. Sharm el Sheik har varit mer eller mindre stängt sedan upploppen 2012 men öppnar nu upp undan för undan igen. Så är det detta som hindrar dej från en resa hit kan du absolut tänka om! Handlar ditt motstånd om ett mer politiskt ställningstagande är det en helt annan sak såklart, men det vi hör mest är att folk är oroliga för att det ska vara stökigt här och det är det absolut inte.

Vi kan med andra ord absolut rekommendera en resa hit, eller var som helst i Egypten faktiskt! Det är ett fantastisk land med massor att se och göra, god mat, härligt klimat och spännande miljö. Självklart ska man försöka utnyttja resan till att lära sej mer om landet och göra en och annan utflykt! Både Kairo och Luxor är spännande platser och vi var faktiskt till Luxor igår. Om det ska jag berätta imorrn, för nu väntar solsängen igen  :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: