torsdag 7 juli 2016

Bakom kulisserna på Allsången!

I tisdags tog jag med mej mamma och åkte till Skansen. Vi skulle få vara med och se hur hela Allsången från Skansen, från början till slut, går till. Å vilken mysig kväll vi fick!

Redan strax efter 14 åkte vi hemifrån för att hinna gå på stan lite.Vi gick hela vägen från centralen till Skansen och hann kolla i ett gäng butiker på vägen och hämta upp mina smycken till bröllopet. Vi kom fram till Skansen alldeles för tidigt och var på plats redan vid 17. Men tack var det så fick vi superba platser!

Skrivande press hade en egen liten sektion och där var vi ensamma ända fram till sändningsdax. Alla större framträdanden har genrep, så även Allsången - så det var bara att bänka sej och se vad som skulle hända under kvällen. Jag passade på att ta alla bilder så jag skulle kunna vara helt "med" under sändningen. Ni som varit på en tv-inspelning vet att det finns en person som bestämmer allt. Studiomannen! Den viktigaste personen av alla, i det här fallet en studiokvinna. Hon hade superkoll på precis allt och styrde med järnhand. Jag är så imponerad av just studiomän, de är så otroligt professionella.

Vi satt lite vid sidan om scenen och hade en helt magnifik utsikt över Finlandsbåtarna, Grönan och Söder. Solen sken, det var fantastiska artister, mycket hjärta och en alldeles magiskt vacker kväll. Genrepet satt som en smäck, tv-sändningen skulle bli hur bra som helst. Vad kan gå fel med fullblodsproffs som Sanna Nielson, Lisa Nilsson, Malena Ernman, Oscar Zia, Ola Forssmed mfl? Ingenting skulle det visa sej - allt var perfekt!

Jag var nyfiken på hela produktionen och frågade den stackars personalen på plats om tusen och en frågor. Hur många är i publiken? Hur många är inbjudna? Kan man boka biljetter? Allt det där som jag och säkert fler med mej har funderat över.

Så här ligger det till: Det är drygt 10 000 personer på plats i publiken på Skansen. På bänkarna längst fram sitter inbjudna, de är ca 200 stycken. På övriga bänkar sitter alltså de som är på plats tidigt eller som bara har en jäkla tur. Skansen öppnar 10, då brukar det vara en liten kö på tisdagarna. Man kan inte boka biljetter till sändningen, men man kan boka ett sk genrepspaket. Då äter man buffé på Solliden och får sedan sitta längst fram på genrepet. Ett tips om du vill se showen och vara säker på en bra plats och sedan kanske åka hem och se programmet i tv-soffan.

Det är tv- och Skansenfolk överallt! Jag vet inte hur många som jobbar under en Allsångs-kväll, men det är många! I slutet på flera bänkar sitter folk med "security" på ryggen och överallt står säkerhetsvakter. Det går runt folk som säljer sittdynor, regnponchos, popcorn, vatten och sånghäften. Allt är mycket hjärtligt och otroligt proffsigt! När vår lilla sektion började fyllas med fotografer och skribenter var det lite som en firmafest där alla pratade med varandra. De STORA objektiven var med eftersom vi satt en bit ifrån. Jag fick några riktigt bra bilder med mina lilla kamera, fatta då hur fina bilder de fick! Vädret och ljuset var ju helt perfekt!

När tv-sändningen är slut får publiken på plats lite bonus. Alla artister gav varsitt extranummer och småprat. Väldigt avslappnat och mysigt. Å sen skulle Skansen tömmas. 10 000 personer... men det gick förvånansvärt smidigt faktiskt. Ingen trängsel alls, bara en långsam ström av människor. Vi passade på att gå en sväng på Grönan när vi ändå var i närheten. Mamma trodde inte hon varit där sedan 1959 typ. Så det var väl på tiden! Vi gick egentligen bara rakt igenom, tog några härliga kvällsbilder och gick ut till Djurgårdsbåten som vi trodde skulle gå snabbast för att ta sej hem.

Kvällen var ljuvlig, så vi gick från Slussen till Södra. Sent omsider var vi hemma igen efter en rolig dag, trevlig eftermiddag och mysig kväll. Sanna Nielsen är verkligen perfekt som programledare för Allsången! Hon är helt naturlig och det syns att hon älskar det! Gästerna och vädret var toppen, vi kom verkligen rätt kväll. Å nu vet vi allt om hur en sändning går till! Kul!

Vill ni ha en rolig upplevelse så kan jag absolut rekommendera en tisdagkväll på Skansen. Ni kanske får stå, men det kan väl vara ok om det bara handlar om ett par timmar? Annars kanske det där genrepspaketet kan vara nåt?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: