söndag 26 juni 2016

Jordgubbsfrossa!

Igår fick vi veta att självplocken där vi bor hade öppnat, det var alltså fritt fram att frossa i jordgubbar!

Äldste sonen med flickvän och mina föräldrar åkte hem på morgonen. Men yngste sonen med flickvän, Martin och jag packade in oss i bilen och drog iväg upp till Alvara. Det är en bit innan Böda, så är du i närheten de närmaste 1-2 veckorna ska du absolut åka dit!

Man får plocka och äta hur mycket man vill mellan 9-12, vi kom 11.30... Så vi snabbade oss att plocka det vi kunde på den halvtimme vi hade på oss och kom hem med ungefär 16 liter. 10 kronor litern som togs med hem, gratis för det som hamnade i magen  :-)

Jag tycker att jordgubbar doftar godare än det smakar, men går och plockar från burkarna lite då och då. De andra tre är jordgubbsgalna! Särskilt Martin. Han skulle nog kunna leva på enbart jordgubbar. Sonen och flickvännen gjorde jordgubbspaj och Martin äter dem som de är, ungefär hela tiden och till ungefär allt.

Jag gillar iden med självplock! Att veta vem som skött om maten/bären/frukten tills den kommer i min ägo känns lixom fräscht. Att dessutom bidra direkt till någons försörjning känns också himla bra, att veta vem så faktiskt får pengarna jag betalar med. Särskilt här på Öland där bönderna får det kärvare och kärvare.

Min moster och morbror var bönder. De hade massor med kossor och höns som sprang fritt på gården. Jag tror att de även hade grisar ett tag när jag var väldigt liten. Vi var fem kusiner som sprang i vägen och "hjälpte till" och hade riktigt barfotasomrar. Vi hoppade längd i koskitar, där halkade man bra och luktade därefter. Mamma spolade av oss med trädgårdsslangen ute på trappen på kvällarna.

Öland, kossor och jordgubbar hör lixom ihop. Att då stå mitt i ett hav med jordgubbsplantor, känna värmen av solen och doften av bären är som att kastas tillbaka till de där somrarna som aldrig tog slut och alltid var soliga. Att få möjlighet att dessutom ge detta vidare till sina egna barn är en otrolig förmån. Å nu vill jag alltså även ge det till er! Besök självplocken i Alvara här på norra Öland de närmaste dagarna och frossa i två olika sorters jordgubbar. Det står en skylt vid vägen, så det är lätt att hitta  :-)

Här är ett par olika jordgubbsrecept, om ni inte vill äta dem som de är förstås,
Jordgubbstriffel, jordgubbspaj, gino (byt ut bären mot jordgubbar).

Imorrn kommer veckans matsedel, kl 7.30 som vanligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: