lördag 14 maj 2016

En helt fantastisk människa!

Jag har tidigare berättat om 4Good som arrangerar fantastiska pepp-föreläsningar med inspirerande människor som berättar om sina livsresor. Idag var det dax igen! Temat den här gången var Love Your Life och den här gången hade vi äran att lyssna till Paolo Roberto, Agneta Sjödin, Annika Sjöö och Tobias Karlsson. De tre första hade jag bra koll på men den sista visste jag inte mycket om alls. Typ att han varit med i Let´s Dance och En Dans På Rosor, det var allt...

Nu vet jag betydligt mer! Vilken otrolig människa! En oerhört karismatisk talare, rolig och kärleksfull. Jag talar nog för hela publiken när jag säger att han kunde hållit på hela kvällen, jag kunde lyssnat på honom hur länge som helst. Tobias livshistoria handlar om utanförskap, mobbing, att starta om, vänskap och att våga stänga en dörr för att öppna en annan. Att våga drömma och sedan ta språnget och gripa chansen i språnget.

Han berättar öppenhjärtligt med stor humor och långa tankepauser som ger möjlighet att smälta det han precis har berättat. Han fångade hela publiken så pass att inte ett öga var torrt när han levererade sin sista mening. Då hade han precis berättat att han på senare år mötte sin värsta mobbare och hur han genast var tillbaka i skolan som liten igen. Den fd mobbaren ville ha Tobias autograf till sina två barn... Han berättar hur han darrade när han skrev till barnen och lämnade över lapparna och avslutar " Jag vet inte om han har nått sina drömmar... men jag vet att jag nådde min..."

Jag pratar också ofta om drömmar och att man måste drömma både vitt och brett! När barnen var mindre pratade jag ofta med dem och deras kompisar om drömmar och jag blev förskräckt över hur många unga det då var som inte hade några. Men fick jag bara tillfälle att prata lite till med dem så brukade vi så småningom kunna skrapa fram en och annan dröm till slut. Då var det inte så enkelt som att de ville bli kända eller rika. Det var mycket djupare än så. Ungdomar som tappat både drömmar och hopp har helt andra tankar, de vill bli sedda! Accepterade och respekterade. Allt detta som Tobias berättade om och genast kom jag ihåg alla killar och tjejer jag pratat med.

Det viktigaste för oss individer är att bli sedda. Att få höra till. Att känna gemenskap och tillhörighet. Så enkelt och självklart och ändå så svårt och i vissa fall något som man inte ens vågar drömma om. Då kan en enda människa förändra livet för en annan. Så var det för Tobias. Han fick en riktig vän, någon som stod upp för honom. En person som inte visste hur mycket hans självklara handlingar gjorde för hela Tobias liv. En sån vän behöver vi alla! En sån vän ska vi alla vara!

Med Tobias ord fortfarande ringande i skallen vill jag uppmana er att vara den vännen. Särskilt i tider som denna med näthat, skitsnack och baktalande. När ni hör någon tala illa om någon annan, det spelar ingen roll vem, så ber jag er att ifrågasätta det som sägs. Var den vännen som ni själva skulle vilja ha. Det krävs så lite och kanske kan ni förändra en annan människas liv. Att veta att någon skyddat en och vill vara ens vän kan ibland betyda precis allt för att orka gå vidare. Det vet Tobias och det vet jag också, det vet vi nog alla egentligen... vi behöver bara påminnas lite då och då.

Tack Tobias för en helt fantastisk eftermiddag och tack till 4Good som återigen lyckats skaka fram fyra fantastiska människor som berättar om sina liv och peppar oss. Jag tror att nästa 4Good är i september och jag rekommenderar er att gå dit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: