lördag 16 maj 2015

Dyraste middagen jag ätit!

Jag drog på mej min prickiga jacka i morse åsså åkte vi iväg på dagens äventyr. Om jag inte står still och man står precis bakom mej, så syns inte prickarna så mycket. Så jackan fick duga idag.

Dagen har varit helt fullspäckad, jag kommer knappt ihåg allt vi gjort. Då är det väldigt bra med en mobilkamera som kan visa i vilken ordning man gjort vad.

Vi började med att åka så långt norr ut man kan och hamnade på Havsvidden och de fantastiska klipphusen. Det är ett flertal hus byggda högt upp på klipporna. Till husen hör en större byggnad som både är reception och konferensanläggning. Härifrån går en gång ner till havet där det självklart finns en bastu, badvik och båtbrygga. På hela området finns det även wi-fi vilket gjorde att vi både kunde kolla mail och lägga ut några bilder på instagram. Här skulle jag gärna bo några dagar när det är varmare, vilket ställe!!!

 Sen tog vi oss österut för att ta del av lite rysk/brittisk/fransk/ålänsk historia genom att titta på Bomarsunds fästning och Notvikstornet. Otroligt intressant men kallt! Det blåste rejält och händerna var stelfrusna av allt fotande. De föregående dagarnas regnande gjorde också att marken var väldigt blöt, så vi var ganska frusna när vi kom tillbaka till bilen. Tack o lov att solen iaf sken, annars hade det varit riktigt jobbigt.

Vi konstaterade på vägen till Kastelholms slott att Åland verkligen har hur mycket historia som helst att bjuda på. Det finns lämningar precis överallt! Vårt nästa mål var alltså Kastelholms slott och omgivningarna där. Vi började med slottet, som varit uppbyggt, ombyggt och restaurerat i omgångar. Jag fick lite "Borgholmsslottsvibbar" och kände mej ganska hemma där med all sten, tjocka väggar och fängelsehålorna. Kastelholms slott är ganska litet och högt, till skillnad från Borgholm som är stort och lågt. Här fick vi ännu mer av Ålands historia och även en hel del av vår svenska. Här fanns också fritt wifi så vi kunde kolla mail och lägga ut mera bilder.

Strax bortom slottet finns fängelset Vita Björn som var aktivt fram till 1975. Det är ett slags fängelsemuseum som visar hur familjen som skötte fångarna bodde, hur fångarna hade det och ännu mer historia om Åland. Precis brevid fanns friluftsmuseumet Jan Karlsgården som vi också passade på att besöka. Vi tittade på byggnaderna, ååååade över gulliga små lamm och hittade ett perfekt ställe i lä i solen där vi la oss och bara njöt en liten stund. Vi är bra trötta efter de här dagarna, så de där minuterna i solen var guld värda!

17.30 var vi inbokade på Smakbyn där Mikael Björklund lagar maten. Björklund vann årets kock 2000 i Sverige och har även vunnit för Finland 1997. Nu finns han på Smakbyn som ligger kanske 200 meter från Kastelholms slott. Här har han en stor restaurang med ett litet destilleri som även visar tillverkningen och en liten butik där man kan köpa det mesta runt matlagning.

Vill man äta så måste man beställa bord och då väljer man om man vill äta två rätter för 40 Euro, 3 rätter för 50 Euro eller en rätt från "Backfickan" för 17 Euro. Vi valde varsin 3-rätters, vilket nog är det dyraste jag ätit... men det är en av få gånger som vi är på ett riktigt "fine-dining"-ställe och man vet inte när nästa gång blir så det fick väl kosta då  :-)

Å visst var det gott! Värt 500 kr? Jag uppskattar kanske inte mat på rätt sätt för att svara på den frågan. Men jag tror det... jag valde Sikrom med svärmors limpa, Abborre med kräftemulsion och Gammaldags vaniljglass med en massa gott till. En heeeelt ok middag kan man väl säga. Det gick jättesnabbt att få förrätt och varmrätt, men sen fick vi vänta läääänge på att få efterrätten och ännu längre på att få notan. Trots att de frågade flera gånger om vi var nöjda och vi förklarade vad vi väntade på... Det kändes lite som att de ville att man skulle gå så snabbt man ätit upp varmrätten och det gillar jag inte. Maten var god och personalen trevlig, men det blev lite fel där på slutet.

Mätta rullade vi hem till hotellet igen helt slut! De senaste dagarna har bjudit på en mängd intryck och upplevelser. Det ska faktiskt bli riktigt skönt att komma hem imorrn. Men innan båten går ska vi besöka Eckerö Post- och Tullhus och ev ett ställe till. Vi har verkligen inte slappat den här resan, utan jobbat häcken av oss. Inom kort kommer en mängd tips i magasinet om vad man kan se, göra, äta och sova när man besöker Åland. Vi hoppas att det ska locka någon till ett besök.

Gäsp...
Nu är det gonatt från oss!


1 kommentar:

  1. Jag har faktiskt en syssling som bor och jobbar på Åland. Jag har bara varit av en gång och gått runt lite i Mariehamn för många herrans år sen, har tänkt många gånger att semestra, men inte blivit. Tror det är lite dyrt. Men allt är upplevelser.

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: