lördag 9 maj 2015

Chiapudding vs Chiagröt

Jag är intresserad av olika sorters mat, hur maten påverkar oss och vad som är bra för både oss och miljön. Däremot tycker jag inte särskilt mycket om att laga mat, men det vet ni ju redan. Så när vi blev inbjudna att träffa Rawfood-gurun Viktor Ingemarsson här om dagen och testa hans mat, tackade vi förstås ja direkt!

Det amerikanska begreppet Rawfood har ett liknande äldre svenskt begrepp, levande föda, som etablerades i Sverige på 1970-talet. Vad som förenar begreppen råkost (raw food) och levande föda är att de båda innebär en typ av kosthållning där råvarorna inte får bli upphettade över 47 °C (118 °F) vid tillagningen. En skillnad är att tillämpare av Levande föda ofta blötlägger och fermenterar det som ska ätas, medan raw food handlar om färska råvaror och att välja det som är bäst för stunden/årstiden.

Jag hade turen att få smaka Viktors lunch, drycker, smoothies, bakverk och desserter. Allt var otroligt gott! Särskilt hans lasagne på bla morötter och spenat som alltså var kall.

Med oss hem fick vi bla Chiafrön från Superfruit som jag nu experimenterat lite med. Till att börja med ville jag veta skillnaden mellan Chiagröt och Chiapudding. De som går ner i vikt äter gärna chiagröt till frukost medan de som tränar äter chiapudding. Vad är skillnaden? Ingen alls faktiskt! Enligt Viktor är det samma sak, enda skillnaden kan eventuellt vara om fröna är hela eller malda. När jag letat efter recept så är det olika namn med samma innehåll - alltså är det samma sak!

Å då var jag ju tvungen testa det också. Så nu har jag gjort en pudding på följande recept:

Chiapudding
1 portion
  • 2 msk Chiafrön
  • 1,5 dl minimjölk
  • 1/2 mogen banan mosad
  • 1,5 msk vaniljpulver
 Blandningen fick stå ett par timmar i kylen och gotta till sej.

Jag gillade det! Det är lite slemmigt, men med hela chiafrön blir det lite tuggmotstånd. Att fixa en portion på kvällen och sen bara ta fram direkt ur kylen på morgonen är ju både praktiskt och tidsbesparande. Att det är bra för kroppen och man tydligen ska hålla sej mätt på det ganska länge är ju ett stort plus. Så jag ska nog testa att äta det till frukost under en tid framöver och se om jag känner någon skillnad.

Testa ni med så kan vi jämföra :-)


2 kommentarer:

  1. Jag har använt chiafrön länge. Det blandar jag i olika saker, såsom filen, gröten, jag tar det aldrig enbart, men vet hur det smakar då också. Nyttigt!

    SvaraRadera
  2. Jag kör efter receot som made by mary hade på sin blogg. 2Msk chia frön och sen 2 eller 2,5 dl mjölk lite vaniljpulver och krossade kardemumma som rörs ihop och står i kylskåpet under natten sen på morgonen tar jag i färska eller lite tinade bär och lite rinnande honung. Himla gott. Kokosflingor ska vara gott att ha i, inte testat än.

    SvaraRadera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: