lördag 11 april 2015

Chess in Concert - otroligt bra!!!

Igår var jag inbjuden till Chess in Concert och det var extra roligt att jag fick ta med mej familjen. Så vi var ett helt gäng som traskade iväg, spända av förväntan. Sönerna, en flickvän och extradottern hade inget aning om vad Chess är. Martin och mina föräldrar hade lite bättre koll  :-)

Jag själv såg Chess i London sommaren 1987 tillsammans med exet och hans familj. Vi hade några dagar att se London innan vi skulle åka vidare till Seychellerna. Vi såg alltså originaluppsättningen med Tommy Körberg och Elaine Paige - så otroligt bra! Men man kommer ju inte ihåg särskilt mycket förutom lite hur scenen såg ut och en del av låtarna. Handlingen var det lite si och så med... Men att det handlar om schack och kärlek, vet ju alla.

Det vi såg igår var alltså konsertversionen av musikalen Chess med bla Gunilla Backman, Sarah Dawn Finer och Anders Glenmark. Och en SKITSTOR orkester! Bara kören var säkert ett hundratal personer och så en hel symfoniorkester på det. Maffigt!

Konsterten ska gå som turné på massor med platser i Sverige under april och det här var alltså den första. Så jag kan tänka mej att nerverna nästan satt utanpå kroppen på artiserna och musikerna. Det här är ingen lätt grej lixom. Allt körde igång och det var en ren fröjd att se Anders Eljas leda den gigantiska orkestern, man såg hur han verkligen njöt av att befinna sej precis just där just då. Å musikerna var så skickliga. Tänk att leda alla dessa instrument genom konsterten, alla följer minsta vink,  det måste vara en otroligt häftig känsla.

Melodierna avlöste varandra, ni vet I Know Him So Well, One Night in Bangkok, Anthen, Pitty the Child och alla andra. Andersson, Ulveus och Eljas gjorde verkligen ett otroligt jobb, musiken är tidlös och även ungarna gillade det. De kände igen lite från radion, men det mesta var nytt och till belåtenhet. Vi var mellan 18 och 72 år och det är verkligen häftig att alla gillade det, med tanke på ålderspridningen. Så testpanelen var mer än nöjd kan man nog säga.

Gunilla Backman gjorde sin roll absolut i klass med Elaine Paig och Philip Jalmelind kan ersätta Tommy Körberg när som helst utan att skämmas. Sarah Dawn Finer är alltid bra och det vet alla, därför väljer jag att lyfta upp de här två lite mer. Andres Glennmark passar perfekt i sin roll och är den Glennmark man är van vid att höra sedan förr. Johan Schinkler... mannen med rösten... vilken otroligt läcker stämma! Jag skulle gärna se en opera med honom!

För mej blev det en nostalgitripp. Det var länge sedan jag hörde alla låtar i ett sammanhang men vart efter de spelades upp kom jag ihåg nästan varenda liten takt. Jag fick ett otroligt sug att se musikalen igen och hoppas att den sätts upp i Sverige någongång i framtiden. För det är en häftig musikal!

Ikväll är Chess in Concert i Karlstad och nästa helg drar den vidare till Göteborg, Helsingborg och Malmö. Se den om ni kan, den är helt klart sevärd. Men läs på lite om historien först, så ni hänger med helt och hållet i handlingen och vem som är vem och gör vad. Det är inte helt lätt att hänga med om man inte vet något alls om handlingen innan. Varför inte lyssna lite på musiken och verkligen komma in i rätt stämning? Fast det kan ni göra utan att se den, musiken är helt klart värd att lyssna på när som helst  :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: