torsdag 19 juni 2014

Tips: bo och göra på Öland!

Just nu regnar det faktiskt... här som solen nästan alltid skiner. Men det brukar bara vara korta skurar och sånt som naturen behöver, så det är väl ok antar jag. Jag hade tänkt att tipsa om ett ställe att bo på om/när ni ska åka hit. Nämligen Hornsjöns Pensionat som min bror och svägerska driver.

Min bror och svägerska tog över pensionatet för ca 12 år sedan och har sedan dess rustat, putsat och fixat till stället. Förr var det ett bostadshus där gästerna bodde på övervåningen, men idag finns det små stugor och ca 100 bäddar på området. Pensionatet ligger vid Ölands enda sjö Hornsjön, där man kan fiska både abborre och gädda.

I huvudbyggnaden finns matsal, sällskapsrum och
konferens/festlokal där många bröllop och fester har hållits. Det är verkligen en perfekt plats för fest och konferens, vid sjön med otroligt fin natur runt. Är man den motionerande sorten så finns det en mängd bra motionsslingor att gå eller springa. Motionsloppet Hornsjön Runt som går av stapeln i Juli varje år, startar och slutar här.

Här ska ni verkligen bo om ni vill ha nära till fina stränder och bad, men komma ifrån turisterna lite. Dessutom är brorsans mat helt outstanding! Han har faktiskt lagat mat till Nobelfesterna en gång i tiden. Carola och Victoria Svensson är några av dem som bott här och fattat hur bra allt är  :-)

Nu vet ni var ni ska bo, då ska ni bara ha nått att göra också! Det finns hur mycket som helst att göra på Öland. Vi har ju Sveriges finaste slottsruin där det händer grejer varje dag för både stora och små. Den stora djurparken har väl alla hört talas om och är ett perfekt utflyktsmål en dag då vädret är lite si och så... men min favorit är (förutom stränderna runt norra udden förstås) Lammet & Grisen. Det är kanske inte sevärdhet i sej eftersom det är en restaurang, men väl värd ett besök ändå.

På Lammet & Grisen äter man helstekt lamm och gris som snurrar över en grill mitt i restaurangen. När jag var liten på 70-talet var det här man firade midsommar med god mat, lekar och härligt umgänge. När jag blev lite äldre var det hit jag cyklade för att träffa kompisar och flörta med killar... nu är det tradition att äta middag med familjen på vår halvårsdag 4/8. Men så blir det antagligen inte i år, så vi passade på att åka dit med min kusin och hennes familj i lördags istället. Det som är lite speciellt med restaurangen är att taket går att öppna, så fina kvällar sitter man under stjärnorna och äter. Takterrassen går inte heller av för hackor, där är det kvällssol och helt ljuvligt att sitta.

Men nästa år hade vi tänkt att fira midsommar här igen, tillsammans med er! Det är nämligen så att om man bokar in middagen på kvällen på midsommarafton, så får man den traditionella sillunchen på köpet - med lekar och allt! För 349 kr (barn betalar 15 kr per år de är gamla) får man alltså både lunch, middag och midsommarfriande OCH slipper disken! Så det tänkte vi haka på och hoppas att fler av er där ute är med på noterna. Ni fixar boendet hos brorsan (har ni husvagn så kan man ställa den gratis utanför Lammet & Grisen), talar om för mej hur många ni är och så bokar jag maten. Fiffigt va?! Alla är välkomna, ingen behöver sitta ensam  :-)

Så nu vet ni precis var ni ska bo och var ni ska äta. Det är bara att packa ihop sej och köra över bron! Mycket enklare än att åka till grannön som man måste ta dyr båt för att komma till... Så välkommen till Öland. Solen och Vindarnas Ö  :-)

6 kommentarer:

 1. "Lammet och grisen" läste jag precis om i en annan blogg. Cannolis som finns i min blogroll. De ska visst dit i midsommar! Ja, Öland är en härlig ön minst sagt. Min morbror är från Mörbylånga...

  Önskar en glad midsommar!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skoj att du känner till platserna jag skriver om och att du har släkt här :-)

   Radera
 2. Det låter mycket bra och genomtänkt.
  Att din bror är duktig på att laga mat var en överraskning. Jag har för mig att du inte tyckte om att laga mat. Men det är klart, syskon kan vara olika.
  Hoppas att ni har en fin och trevlig Midsommarhelg.
  Kram och ha det toppen där på Öland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det kanske är därför jag inte tycker om att laga mat...? Han var ju lixom alltid mycket bättre...

   Radera

Jag blir så glad av ett litet fotavtryck: